Povežite se s nama

Život i društvo

Blagdan Svih svetih: policija upozorava na posebne regulacije prometa uz groblja

Objavljeno:

- dana

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih, u subotu, 31. listopada, i na sam blagdan Svih svetih, 1. studenog, očekuje se intenzivniji broj vozila u blizini svih groblja na području Varaždinske županije, kažu iz varaždinske policije.

– Vezano uz navedeno, skrećemo pozornost svim vozačima  na poštivanje prometnih propisa, prije svega da brzinu kretanja prilagode stanju i uvjetima na cesti te da kod parkiranja vozila pravilno koriste parkirališna mjesta i time omoguće nesmetan prolaz pješacima – ističu.

Također, molime građane da izbjegavaju parkiranje na kolniku državnih cesta, posebno kod groblja u Bartolovcu.

S ciljem sigurnije i brže protočnosti prometa, na frekventnijim raskrižjima u gradu Varaždinu promet će se odvijati uz fizičku regulaciju prometa od strane policijskih službenika i pripadnika Prometne jedinice mladeži, a dio Hallerove aleje kod Varaždinskog groblja (od raskrižja s ulicom Gustava Krkleca do raskrižja sa ulicom Franje Račkog), bit će povremeno zatvoren te će promet odvijati obilaznim pravcima.

Također, od petka, 30. listopada do ponedjeljka, 2. studenog, uspostavit će se privremena regulacija prometa kod groblja u Vidovcu.

Od 30. listopada do 1. studenog, na prilaznim cestama prema groblju u Ivancu, odredit će se privremena regulacija prometa tako što će se ulica Žrtava hrvatskih domovinskih ratova, od raskrižja s ulicom Mirka Maleza pa do raskrižja s ulicom Antuna Mihanovića, odrediti kao jednosmjerna ulica. Ulicom Augusta Cesarca koja vodi prema groblju, dana 30. i 31. listopada, uspostavit će se jednosmjerni tok prometa iz smjera ulice Žrtava hrvatskih domovinskih ratova, dok će u petak, 1. studenog, biti zatvorena za promet svih vozila s obje strane.

Nadalje, u subotu i nedjelju, 31. listopada i 1. studenog od 7 do 19 sati, u Lepoglavi, na prilaznim cestama prema groblju, odredit će se privremena regulacija prometa tako što će se ulica Eugena Kvaternika od raskrižja prema groblju i dalje kroz mjesto Donji Vulišinec na ulici Ivana Mažuranića, odrediti kao jednosmjerna.

Privremena regulacija prometa biti će postavljena i na prilaznim cestama prema groblju u Kamenici te će se zabraniti prometovanje motornih vozila na nerazvrstanoj cesti kod Područne škole u Žarovnici i na nerazvrstanoj cesti kod stare Osnovne škole u Kamenici. Obilazna nerazvrstana cesta „od Križa“ prema Žarovnici biti će jednosmjerna tako što će se dozvoliti prometovanje u smjeru Žarovnice.

Isto tako, privremena regulacija prometa određuje se i u mjestima Maruševec, Klenovnik i Bednja.

Ovom  prilikom policija skreće pozornost građanima da prilikom posjete grobljima obrate veću pozornost na svoja osobna vozila i stvari koje u njima ostavljaju, kako ne bi postali žrtvama kaznenih djela provala i krađa. Vezano uz navedeno, upućuju na sljedeće mjere opreza:

  • prilikom napuštanja vozila, čak i kratkotrajnog, ugasiti motor vozila i uzeti ključeve sa sobom,
  • ne ostavljati ključeve  i dokumente u vozilu,
  • zatvoriti prozore na vozilu kao i pomični krov ukoliko ga vozilo ima,
  • vrijedne predmete ne ostavljati u vozilu, a posebno ne na vidljivim mjestima u unutrašnjosti vozila,
  • ne ostavljati vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme.

Također, policija poziva građane na pridržavanje svih preventivnih mjera zaštite od požara prilikom paljenja svijeća i lampiona na grobovima, odnosno da ih ne pale uz  raslinje i ukrasne aranžmane kako ne bi dolazilo do zapaljenja. U svezi navedenog, mole građane da ne parkiraju svoja vozila na ulaze na groblja zbog organizacije vatrogasne službe i mogućnosti žurnog pristupa vatrogasaca u slučaju nastanka požara.

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Maruševec: objavljen Javni poziv mladim obiteljima za ostvarivanje potpore za kupnju i adaptaciju stambenog prostora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec objavila je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, za koji je u općinskom Proračunu ove godine osigurano 55.000 eura.

Mlade obitelji s područja Općine Maruševec mogu ostvariti bespovratnu potporu kroz dvije mjere iz Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Maruševec za 2024. godinu, i to za sufinanciranje adaptacije obiteljske kuće te za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće/stana.

Prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje za adaptaciju obiteljske kuće na području Općine Maruševec u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 2000 eura, pod uvjetom da je adaptacija započela nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Što se tiče sufinanciranja kupnje obiteljske kuće/stana, prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše 4.000,00 eura pod uvjetom da je kupoprodajni ugovor sklopljen nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Općina Maruševec stvara uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji na svoje područje radi demografske obnove, povećanja broja stanovnika i ravnomjernog gospodarskog razvoja općine. Tome već sada svjedoči 50-ak obitelji kojima smo pomogli da dođu, ovdje ostanu graditi život, svoje obitelji i našu zajednicu. Vjerujemo da će ove i druge naše politike biti dodatni poticaj mladim ljudima za ostanak u našem kraju, imajući na umu da su upravo oni nositelji razvoja i presudni faktor povećanja nataliteta ističe načelnik Mario Klapša.

Javni poziv kao i svi potrebni dokumenti, nalaze se na Internet stranicama Općine Maruševec, a rok za prijavu na Javni poziv je 3. lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje