Povežite se s nama

Život i društvo

Nagrada za predan rad: Gradsko društvo Crvenoga križa Ludbreg dobilo kombi vozilo

Objavljeno:

- dana

Vodstvo Hrvatskog Crvenog križa zadovoljno je situacijom u Gradskom društvu Crvenoga križa Ludbreg i napretkom kojeg ostvaruje na čelu s novom ravnateljicom Mirjanom Jerbić.

U znak podrške stoga mu je odlučilo donirati kombi vozilo.

Riječ je o Mercedesovom kombiju 8+1 s tovarnim prostorom.

– Vozilo će prevoziti ljude u potrebi, služit će na području Grada Ludbrega i okolnih naselja. Vozilo nije novo, ono je korišteno, ali je bolje od onog kojeg GDCK Ludbreg ima. Ovo je još jedna zvanična potvrda, bezrezervna podrška ravnateljici, predsjedniku Franoliću kao i Odboru društva. Zahvaljujem svima s područja Grada i okolnih naselja koji su strpljivo prolazili kroz teško razdoblje koje je iza nas. Više smo se bavili sami sobom, unutar GDCK-a Ludbreg, nego što smo radili s korisnicima. Sad je potpuno drugačija situacija, ovo bi trebao biti još jedan vjetar u leđa, siguran sam da će vozilo biti korišteno na najbolji način – rekao je prilikom jučerašnje primopredaje vozila u Zagrebu izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Zadovoljstvo uručenom donacije nije krio ni predsjednik GDCK-a Ludbreg Igor Franolić.

– Riječ je o donaciji, fantastičnom poklonu. Pri kraju godine, u ovim teškim uvjetima dobili smo nekoliko uspješnih potvrda našeg rada, HCK na čelu s Robertom Marktom uvidio je dobar smjer u kojem se krećemo – zaključio je Franolić.

Život i društvo

Proslavili Praznik rada i ispratili voćanske branitelje na hod do Vukovara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom kod kapelice sv. Josipa u zaseoku Kraljsko/Martani u Donjoj Voći mještani Općine Donja Voća odali počast bratu, sinu, suborcu i sumještaninu Josipu Martan, ali prisjetili se i svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za ono u što su vjerovali.

Nakon mise, za sve sumještane, Udruga branitelja „Voća“ organizirala druženje i podjelu graha na Sportskom Parku Hrvatskih branitelja u Donjoj Voći. Zajedničkim druženjem mještani su obilježili Praznik rada, ali i ispraćaj voćanskih branitelja koji su krenuli pješke put Vukovara.

Ovim zahtjevnim pothvatom odaju počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec poginulima u Domovinskom ratu, to više što je i njihov rođak Josip Martan, pripadnik Specijalne policije PU varaždinske „Roda“, i sam smrtno stradao 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Tom prilikom, načelnica Općine Donja Voća Kočet staknula je sljedeće: „Naša obaveza je da nove generacije ne zaborave njihovu žrtvu, trud i suze jer nemamo se pravo kititi ordenjem prošlosti ako ne djelujemo sada za budućnost i zajedno težimo istom cilju za koji su se svi oni borili. Stoga, težimo svi zajedno da kreiramo zajednicu u kojoj nitko nije manje vrijedan, zaboravljen i potlačen jer je drugačiji. Dužni smo im to, svi zajedno. Danas poneki olako daju savjete koje ni sami ne bi prihvatili. Drže prodike bez imalo odgovornosti, a da i sami ne rade to isto. Licemjerno i ravnodušno! Neka nam naši sumještani, Slavko i Marijan Martan, budu vodilja da krenete od sebe i da svojim dijelima pokažete kako bi se i drugi trebali ponašati. Naši dragi Marijan i Slavko Martan, na ponos svih nas, sutra kreću na put od Ivanca do Vukovara i time će odati počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec. Neka ih na tom putu prati Božji blagoslov!“

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinskom uraru Mariu Benkusu vrijedno priznanje za 55 godina obrtništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, u utorak, 30. travnja, uručio je priznanje poznatom varaždinskom obrtniku Mariju Benkusu, čiji urarski obrt ima tradiciju od čak 55 godina.

Urarski obrt Benkus osnovao je još 1969. godine Zdravko Benkus, a nakon njegove smrti ovaj urarski obrt naslijedio je njegov sin – Mario.

– Obrt sam naslijedio od svog oca Zdravka 2012. godine, a posao sada nastavljaju moji sinovi – Mihael i Matija. Oni su uz svog djeda zavoljeli urarski zanat, pa obiteljski obrt nastavlja već treća generacija u našoj obitelji. U tih, više od pola stoljeća, urarski se zanat jako promijenio. U vrijeme kada sam počeo raditi kao urarski majstor još smo uvijek imali puno popravaka mehaničkih satova, a danas su oni rijetkost, tako da je već godinama naš primarni posao – zamjena baterija i remena. Danas je, posebice mladima, najvažniji izgled sata a ne njegova kvaliteta. Već osam godina nitko se ne školuje za to zanimanje. No, nadam se da urarstvo ipak ima budućnost, jer bi bilo žalosno da naš grad ostane bez urara – rekao je ovaj poznati varaždinski urar, jedan od samo troje urarskih obrtnika koji još uvijek rade u našem gradu.

Priznanje koje u sklopu obilježavanja 120. godišnjice organiziranog obrtništva u Varaždinu svojim članovima dodjeljuje Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, Mariju Benkusu uručio je Vladimir Bais, predsjednik UHOV-a.

– Pokojni Zdravko Benkus bio je majstor čije su vješte ruke mogle popraviti svaku uru. Svojem obrtu dao je snažnu obiteljsku notu, pa je svoje znanje i vještine uspješno prenio na sina Marija, kojeg je odgojio u obrtničkom duhu. U vođenju obrta on bez iznimke, poštuje sva obrtnička načela, svaki posao mora biti obavljen na primjereni način, točno, kvalitetno i na vrijeme. Stoga je priča o urarskoj obitelji Benkus jedna od najljepših obrtničkih priča u gradu Varaždinu, jer je utemeljena na znanju i iskustvu, ali i na velikoj ljubavi prema satovima i obiteljskoj tradiciji. Posebno želim istaknuti kako je ovaj varaždinski obrtnik aktivan u našem udruženju, u kojem je sada član Skupštine – naglasio je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin varaždinskog urara Marija Benkusa predložilo je za dodjelu najviše nagrade Hrvatske obrtničke komore – statuu Zlatne ruke s poveljom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje