Povežite se s nama

Međimurje

Peto izdanje Međunarodne izložbe karikature kod Gradske kavane u Čakovcu u četvrtak, 10. prosinca

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: karikaturist Regionalnoga tjednika Željko Pilipović i organizator Izložbe Damir Novak, obojica članovi međunarodnoga žirija. FOTO: Ivan Sabolić.

U četvrtak, 10. prosinca, od 12 sati i 5 minuta na ogradi Gradske kavane u Čakovcu bit će postavljena 5. Međunarodna izložba karikature.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, neće biti službenog otvaranja.

Tema ovogodišnjeg natječaja bila je COVID-19 (maske, distanca i cjepivo). Cilj ove izložbe jest da karikaturisti iz cijelog svijeta daju svoj doprinos obrazovanju javnosti o važnosti održavanja zdravlja poštivanjem propisa zdravstvenog protokola koji su na snazi ​​tijekom COVID-a 19.

Karikatura Željka Pilipovića, Regionalni tjednik 865, 1. prosinca 2020.

“Širenje koronavirusa, koje je i svjetsko pitanje, briga je svih nas, od zdravstvenih radnika, političara, policije, vojske, prosvjetnih radnika do umjetnika, s aktivnom ulogom u zaustavljanju širenja ovog virusa uz davanje maksimuma na svojim područjima rada.

Neizbježno obrazovanje pruža razumijevanje svih nas da budemo svjesniji u primjeni zdravstvenih protokola. Važno je i obrazovanje mladih, da budu mentalno i fizički osposobljeni u borbi protiv COVID-a 19. Poziv svim karikaturistima svijeta rezultirao je dobrim odazivom, a putem karikatura pokazuju ozbiljan pristup ovoj pandemiji. Neki radovi predstavljaju satirični govor o pandemiji, ismijavajući se vlastitom nemaru, zavjerama… Osim što se nastoji educirati, okupljanje karikaturista iz cijelog svijeta može pružiti potporu u obliku misli koje se očituju u njihovim crtanim djelima, kako bi mogle biti od koristi kao učinkovit obrazovni medij za javnost o opasnostima koronavirusa.

Natječaj je bio raspisan u dvije kategorije: za starije od 16 godina i mlađe od 16 godina.
Svaki autor mogao je sudjelovati s maksimalno 2 rada. Sve tehnike crtanja kao i digitalne bile su prihvaćene. Radovi su se slali isključivo putem e-maila.

U konkurenciji starijih od 16 godina pristiglo je 967 radova od 517 autora iz 67 država. U konkurenciji mlađih od 16 godina pristiglo je 129 radova od 97 autora iz 9 država, što je ukupno 1096 radova od 614 autora iz 67 država.

Žiri je bio međunarodni u sastavu: Damir Novak – predsjednik žirija i organizator festivala; Elena Ospina – karikaturistica iz Kolumbije; Leila Alaiy – učiteljica umjetnosti iz Irana; Zdenko Puhin – karikaturist i tajnik Hrvatskog društva karikaturista, Milan Lekić – karikaturist i dopredsjednik Hrvatskog društva karikaturista; Željko Pilipović – karikaturist i član Hrvatskog društva karikaturista, ujedno karikaturist Regionalnoga tjednika; Krešimir Kveštek – karikaturist i član Hrvatskog društva karikaturista i Josip Toth – grafički dizajner.

– U finale je ušao 61 autor, a u top 50 su odabrani autori koji si zastupljeni na izložbi i u katalogu te će svakom autoru biti poslan tiskani katalog. Žiri je bodovao online. Nimalo lak posao za žiri, gdje se od pristiglih 967 radova u kategoriji starijih od 16 godina moralo odabrati samo 50 radova, a od odabranih 50 radova trebalo je odabrati prve tri plasirane karikature i 5 karikatura za koje se dodjeljuje posebno priznanje. Nagrade su novčane i prva nagrada iznosi 200 eura, druga 100 eura i treća 50 eura. U kategoriji mlađih od 16 godina nema novčanih nagrada, ali ima uz tri prvoplasiranih još 7 posebnih priznanja. Prvoplasirani u obje kategorije dobivaju i statue, maskote festivala – pozoja.

U ova je vremena jako teško pronaći sponzore za ovakva događanja, zato se zahvaljujem: Županiji Međimurskoj, gradu Čakovcu, Međimurskim vodama, Međimurje plinu, Firmi C-Lab, Apartmanima Čarolija – Slakovec i Hrvatskom društvu karikaturista koji podržava ovaj projekt – poručuje Damir Novak, najpoznatiji međimurski karikaturist i glavni organizator, provoditelj i idejni začetnik svih dosadašnjih festivala karikature u Čakovcu.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje