Povežite se s nama

U fokusu

Stečajeva 50 % više nego lani

Objavljeno:

- dana

TRGOVAČKI SUD U VARAŽDINU Najopterećeniji sud u Hrvatskoj

Čak 50 posto više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka bilježi sud u deset mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, doznajemo od Jasne Lekić, predsjednice varaždinskog Trgovačkog suda.

Najopterećeniji sud

– Od ljeta smo zaprimili samo od FINA-e 190 novih prijedloga za stečaj po skraćenom postupku. Ove godine ukupno su zaprimljena 542 prijedloga za stečaj, od čega su 393 za redovni. Imamo i 2.096 parničnih postupaka koji se najčešće pokreću radi pobijanja pravnih radnji i drugog vezanog za stečajeve. Njihov broj pada. No od ove godine imali smo 122 predstečajne nagodbe od kojih je riješeno 99, i to u roku od 30 dana – veli Lekić.
Varaždinski Trgovački sud, koji je nadležan za tri županije, najopterećeniji je trgovački sud u Hrvatskoj po sucu pojedincu. Dok njegov sudac prosječno riješi 460 predmeta, sudac zagrebačkog Trgovačkog suda riješi 406, riječkog 416, zadarskog 389, splitskog 340, osječkog 293, a bjelovarskog 218.

Sudac Trgovačkog suda u Varaždinu riješi 460 predmeta

– Ovi podaci govore da je ovdašnje gospodarstvo aktivno, ali da i naš sudac radi za 4,6, odnosno da i dalje imamo nedovoljan broj sudaca kojih je trenutno osam. Međutim, bez obzira na opterećenost razmjerno smo ažuran sud koji poštuje zakonske rokove – naglašava predsjednica varaždinskog Trgovačkog suda, na kojem je 2.935 neriješenih predmeta.
Da bi smanjio taj broj, Trgovački sud u Varaždinu proteklog je petka posebno ukazao na mirenje kao alternativni način rješavanja sporova u sklopu dana otvorenog za javnost.

Postupak mirenja

– Varaždinski Trgovački sud radi na otvorenosti prema javnosti već niz godina, što se ogleda i na internetskim stranicama gdje se mogu naći podaci o ročištima i druge informacije. No ove godine htjeli smo dodatno podsjetiti na prednosti postupka mirenja kao najboljeg načina rješenja spora – veli Lekić.
U odnosu na ukupan broj predmeta mirenja je malo, a uz to njihov broj pada.
– Godine 2008. imali smo 23 prijedloga za mirenje od čega je jedanaest uspješno završilo, dok smo ove godine imali sedam prijedloga, a uspješno su završila dva postupka mirenja. Uz to, imali smo 54 parničnih postupaka u kojem su sklopljene nagodbe. Stoga smo odlučili ukazati na mirenje kao oblik posredovanja u kojem stranke rješavaju svoje sporove pod vodstvom i uz pomoć neovisne treće osobe – izmiritelja, radi postizanja nagodbe u njihovom najboljem interesu, naglašava predsjednica Trgovačkog suda u Varaždinu koji ima četiri suca miritelja, a još dvoje se sprema za edukaciju.
Mirenje je, kako ukazuje, dobrovoljan, neformalan, povjerljiv, brz i besplatan postupak.
– Stranke koje iskoriste zakonsku mogućnost okončanja sporova mirnim putem, osobito kada je riječ o sporovima s višegodišnjim trajanjem, preuzimaju u svoje ruke upravljanje vlastitim sporom. Sklapanjem nagodbe obje stranke postaju pobjednici te time obnavljaju međusobno poremećeni odnos. Štede svoje vrijeme, novac i smanjuju emocionalnu napetost koja prati svako sporenje. Ako se ne uspije u mirenju, ništa se ne gubi, već sve ide u parnični postupak. Stranke ne mogu trpjeti pravne posljedice zbog neuspjeha u postizanju nagodbe u postupku mirenja – naglašava Lekić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje