Povežite se s nama

U fokusu

U energani Univerzala spaljuju komunalni otpad

Objavljeno:

- dana

Gdje sve završava varaždinski miješani komunalni otpad

U energani Univerzala, koja je smještena u istočnoj varaždinskoj industrijskoj zoni, spaljuje se komunalni otpad! Ministarstvo zaštite okoliša i prirode otkrilo nam je ovu, dosada pomno prikrivanu činjenicu koju su neki oštro opovrgavali, činjenicu koja otvara niz pitanja na koja je zasada teško ili nikako doći do odgovora.

Već nekoliko tjedana građani koji žive u sjevernom dijelu Varaždina u večernjim i noćnim satima osjećaju neugodne mirise zbog kojih se jedva disalo, a mnogima su suzile i oči. Tako smo u kolovozu pisali nakon što su se u redakciju javili ogorčeni i zabrinuti žitelji Banfice i okolnih varaždinskih naselja.

Kako su tvrdili, plinovi i smrad na Banfici osjećaju se u pravilu u večernjim satima od 21 do 6 sati, i to posebno vikendom, od petka do nedjelje.

-Osjetljivije osobe tada osjećaju peckanje u grlu te u očima, ustvrdio je čitatelj kojem je iz nosa išla čak i sukrvica!

Nije znao objasniti što je posrijedi, niti je iznio sumnju što bi moglo biti, ali je naglasio da bi volio znati što se zbiva.

– Mogu reći da sam se i sama kao žiteljka Banfice pitala odakle dolazi smrad u rano jutro prije 7 sati. Pod okriljem noći sve je moguće, pa i paljenje uz Dravu – rekla nam je tada Gordana Marsenić, predsjednica 6. mjesnog odbora Banfica.

Da se nešto nesvakidašnje pali, sumnjala je i čitateljica V.Š.

– Teško je točno definirati taj smrad, kao da netko pali smeće ili čak životinjske ostatke. Za vrijeme nesnosnih vrućina, kada je jedino noću bilo moguće provjetriti stambene prostore, prozore smo morali zatvoriti zbog smrada koji se širio – navodila je žiteljica Sajmišta.

Jedan od čitatelja ustvrdio je da sumnja kako je izvor smrada  – energana Univerzala.

-Jedne večeri sam otišao tamo, ali su mi rekli da imaju vanjsku tvrtku koja analizira ispušne plinove. Da sumnje prestanu, nužno je što prije jasno utvrditi o čemu se radi i tko je odgovoran za širenje neugodnih mirisa – naglasio je čitatelj.

Hoće li neugodni mirisi imati posljedice na zdravlje, osobito  djece, jedino je što je zanimalo čitateljicu koja uputila i prijavu inspekciji. Kako bi se što prije razjasnilo što se zapravo zbiva, i mi smo se obratili Ministarstva zaštite okoliša i prirode, ali odgovor nije odmah stigao. Stoga smo u kolovozu prošle godine objašnjenje potražili i u Univerzalu, točnije od Marijana Kovačića, suvlasnika tvrtke.

– Iz energane tvrtke Univerzal ne šire se nikakvi neugodni mirisi, jer to nije ni moguće budući da se električna energija proizvodi iz obnovljivih izvora energije, iz biomase. Jedino što građani mogu vidjeti je bijeli oblak, odnosno para iz rashladnog tornja, koji će se vidjeti još jače kada padnu temperature zraka. Uzrok smrada definitivno treba tražiti negdje drugdje – rekao je Kovačić u kolovozu.

Međutim, to nije bila (cjelovita) istina. U energani Univerzala suspaljuje se (i) komunalni otpad, točnije dio koji ostaje nakon njegove mehaničke obrade u Brezju gdje se svakodnevno na sortiranje dovozi oko 40 tona smeća iz domaćinstava i poslovnih subjekata.

Prema dopisu iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, na Univerzalovoj lokaciji u Brezju odvajaju se svega tri frakcije: papir, karton i plastika. Dio zatim završava na odlagalištu u Donjem Miholjcu, a gorivi otpad otprema se u energanu gdje se suspaljuje!

Što je to gorivi otpad, odnosno što se točno spaljuje u energani? Je li za to dovoljno, kako navodi MZOIP, imati dvije dozvole: Dozvola za privremeno skladištenje i termičku oporabu otpada od 23. srpnja 2010. te Dozvolu za skladištenje R-13 i R1 – korištenje otpada uglavnom kao goriva za dobivanje energije od 12. prosinca 2011. godine? Radi li energana sukladno dozvolama, odnosno poštuje li druge propise koji se odnose na praćenje emisija u zrak i slično…

To su neka od pitanja koja se nameću, a nikakve odgovore nismo uspjeli dobiti. Iz Grada Varaždina uputili su nas na Univerzal, ali iz tvrtke nije stigao nikakav odgovor na našu zamolbu.  Hoće li tako i ostati, usprkos pritužbama Varaždinaca na smrad i druge neželjene posljedice? Kako je moguće da se o radu postrojenja u kojima se spaljuje otpad toliko malo zna, a ne zna se čak ni to što se u njemu uistinu radi? Ne bi li nadležni trebali pojasniti o čemu je riječ i tako otkloniti zabrinutost (okolnog) stanovništva ili pak početi rješavati nepravilnosti i nezakonitosti, ukoliko postoje?

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje