Povežite se s nama

U fokusu

Sveučilište Sjever u Koprivnici i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Sjeverozapadna Hrvatska dobila svoje sveučilište

Sjeverozapadna Hrvatska dobila je regionalno sveučilište – Sveučilište Sjever – čiji su ravnopravni suvlasnici gradovi Koprivnica i Varaždin.

Novo sveučilište, koje je danas upisano u registar varaždinskog Trgovačkog suda, bit će podijeljeno na Sveučilišne centre Varaždin i Koprivnica, a nastavit će izvoditi studijske programe institucija iz kojih je integracijom nastalo: Medijskog sveučilišta, godinu dana starog projekta nastalog na temelju dopusnice koju je bivši ministar Dragan Primorac udijelio EPH-u,  te pripojenog mu varaždinskog Veleučilišta koje je djelovalo desetak godina.

-Ova regija mora dobiti ono što zaslužuje, mora postati ravnopravna i mora se moći razvijati u skladu sa svojim potrebama i željama. Njezino vlastito javno sveučilište odgovarat će kvalitetno i brzo na sve potrebe našeg gospodarstva te kulturnog i društvenog života. Vjerujem da ćemo potaknuti razvoj cijele regije, ali i šire te postati jedno od najboljih sveučilišta u ovom dijelu Europe, izjavio je povodom registracije prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Sveučilište Sjever izvodi nastavu na jedanaest studijskih programa iz tehničkog, bio-medicinskog, društvenog i umjetničkog područja, od čega je devet studija na preddiplomskoj (Elektrotehnika, Primijenjeno strojarstvo, Multimedija, oblikovanje i primjena; Tehnička i gospodarska logistaika, Graditeljstvo, Sestrinstvo, Novinarstvo, Medijski dizajn, Poslovanje i menadžment u medijima), a dva na diplomskoj razini (Odnosi s javnošću i Poslovna ekonomija). U suradnji sa Sveučilištem u Rijeci od ove se godine počinje izvoditi i sveučilišni poslijediplomski doktorski studij Izdavaštva i medija.

-Na novom sveučilištu studira oko 3.500 studenata, a predaje više od 300 znanstvenika i stručnjaka iz različitih polja i gospodarskih grana, od kojih su mnogi u samom vrhu svojih djelatnosti u Hrvatskoj, ali i šire. U idućim godinama cilj Sveučilišta Sjever je doseći brojku od 10 do 15 tisuća studenata i novim studijskim programima u potpunosti pokriti regiju sjeverozapadne Hrvatske, veli Darijo Čerepinko koji je u Sveučilištu Sjever zadužen za odnose s javnošću .

Sveučilište Sjever, kako dodaje,  suorganizator je više međunarodnih znanstvenih skupova i konferencija te preuzima i izdavačku djelatnost postojećih institucija, koja uključuje niz udžbeničkih izdanja, ali i znanstveni časopis B kategorije u području tehničkih, odnosno A kategorije u području društvenih znanosti.

-Nova ustanova preuzima i ugovore koje su potpisali Veleučilište u Varaždinu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u svibnju prošle godine o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija u akademskim godinama 2012/2013., 2013/2014. i 2014/2015., a Ministarstvo je najavilo i daljnje sufinanciranje deficitarnih studijskih programa iz tehničkog i bio-medicinskog područja, naglašava Čerepinko govoreći o novoj visokoškolskoj ustanovi čije su osnivanje  snažno podupirali koprivnički i varaždinski političari, među kojima i Radimir Čačić.

Početkom idućeg semestra za studiranje će se otvoriti i prva zgrada Sveučilišnog kampusa u Sveučilišnom centru Koprivnica od 4000 m2 koja će osigurati bolje i kvalitetnije uvjete studiranja, a uz niz novih predavaonica i laboratorija imat će i vlastiti TV i foto studio. Rekonstrukcijom i revitalizacijom druge zgrade Sveučilišnog centra Varaždin dobit će se novih 2000 m2 radnih prostora koji će sadržavati, između ostalog, dvije velike multimedijalne predavaonice kapaciteta 160 mjesta svaka, više manjih predavaonica i laboratorija, kao i prostor za studentske aktivnosti odnosno nastavno i administrativno osoblje.

Izvor: Sveučilište Sjever
Foto: rt

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje