Povežite se s nama

U fokusu

Socijalni stanovi gotovi, ali će biti prazni sve do Uskrsa

Objavljeno:

- dana

SLJEDEĆI TJEDAN NATJEČAJ ZA 28 SOCIJALNIH STANOVA

Hrašćica, prigradsko naselje u Varaždinu, unatrag deset godina postalo je kvart u koji je Grad Varaždin ulagao – odlučili su izgraditi zgrade kako bi se zbrinule socijalno ugrožene obitelji. Uz zgrade u Hrašćici izgradile su se i zgrade u Harambašićevoj ulici, no pokazalo se da ni to nije dovoljno.

Prije tri godine počela je gradnja još jedne zgrade u Hrašćici u kojoj je 28 stanova. Rok za njen završetak stalno se pomicao. Prvo je trebala biti završena u srpnju 2013., nakon toga u rujnu, a u rujnu u studenom. Zgrada je konačno dobila sve dozvole u prosincu prošle godine, a cijelo to vrijeme nije bio raspisan natječaj prema kojem bi se utvrdilo kojih će se to 28 socijalno ugroženih Varaždinaca useliti u novu zgradu. Zašto natječaj nije raspisan ranije, ako se radi o zgradi koja je već završena?

– Htjeli smo utvrditi bolje uvjete za natječaj, pravedniji pravilnik. Naime, u starom pravilniku jedan od kriterija bio je stručna sprema. Novi pravilnik bit će socijalno usmjeren – odgovor je to na pitanje gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša.

Danas je uz svog zamjenika Vjerana Radelića te ravnatelja Javne ustanove Gradski stanovi Vladimira Kukeca u Gradskoj vijećnici najavio konačno raspisivanje natječaja za socijalne stanove.

Natječaj otvoren do 28. veljače, vode ga Gradski stanovi

Natječaj će biti raspisan sljedećeg tjedna i bit će otvoren do 28. veljače. Stanovi će tako ostati prazni, prema procjeni ravnatelja JUGS-a Kukeca, do Uskrsa kad se očekuju useljenja.
Formular za prijavu kao i popis dokumentacije koju treba priložiti zainteresirani mogu dobiti u Gradskim stanovima.

Više od 300 Varaždinaca na starom popisu

Interes će sigurno biti velik. Naime, još 2009. godine Grad Varaždin proveo je natječaj na koji su se javile 224 osobe u roku te još njih 106 van roka. Regionalni tjednik pisao je o Varaždinki koja već 20 godina pokušava doći do stana.

Istovremeno u 341 stan nad kojim nadzor vrše Gradski stanovi događaju se nepravilosti. Regionalni tjednik već je pisao o slučaju kada su Gradski stanovi naplaćivali najamninu od preminulog stanara i bili upoznati s bespravnim useljenjem stanarke u taj isti stan. Da ima nepravilnosti kod korištenja socijalnih stanova, vidljivo je i u evidenciji Gradskih stanova koju je na jednoj od prošlih sjednica Gradskog vijeća tražio vijećnik Miroslav Bunić. Kraj velikog broja korisnika u rubrici trajanje ugovora stoji datum koji je već istekao, kod nekih i prije 10 godina.

– Treba napraviti razliku između stanova koje je Grad Varaždin izgradio isključivo za zbrinjavanje socijalno ugroženih Varaždinaca poput onih u Hrašćici i Harambašićevoj i onih koji su gradski, ali nisu građeni za tu svrhu. Postoji preko 200 zaštićenih najmoprimaca koji su nekad imali stanarsko pravo, a nisu otkupili stan devedestih godina. Tijekom ove godine napravit ćemo reviziju svih stanova – pojasnio je Kukec.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje