Povežite se s nama

Crna kronika

Varaždinski vatrogasci sanirali curenje toksične otopine

Objavljeno:

- dana

CESTA ZATVORENA CIJELI DAN

Iz cisterne koja se jučer prevrnula na varaždinskoj obilaznici iscurio je toksični formaladehid, bezbojan otrovan plin koji je kancerogen. No otopina formaladehida koja se nalazila u cisterni bila je 10 postotna i nije bila toksična.

– Muškarac starosti 30 godina upravljao je teretnim vozilom s pridodanim priključnim vozilom – cisternom, istočnim kolničkim trakom istočne obilaznice grada Varaždina iz smjera Turčina prema Varaždinu. Zbog nekretanja sredinom obilježene prometne trake, u jednom je trenutku vozilom prešao u desnu stranu van kolnika, te sletio u cestovni jarak gdje se vozilo prevrnulo na desni bok. Tom je prilikom ozlijeđen, te je prevezen u Opću bolnicu Varaždin. Nakon pružene medicinske pomoći pušten je kući, a njegove su ozljede okvalificirane kao lakše. Prilikom prevrtanja vozila, došlo je do istjecanja jednog dijela sadržaja cisterne – otopine formaldehida, što je sanirano po vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Varaždin. Vezano uz navedeno, na mjesto događaja pristupila je inspektorica za zaštitu okoliša, kao i sve druge nadležne službe i inspekcije. Zbog saniranja mjesta događaja, te očevida prometne nesreće, promet istočnom obilaznicom u oba smjera bio je zatvoren za sav promet. U 23.20 sati otvorena je zapadna kolnička traka, a u 2 sata i istočna traka istočne obilaznice Varaždina – javila je varaždinska policija.

– Na terenu smo bili cijeli dan. Problem je bio što prilikom prevrtanja cisterne nismo znali o kakvoj se tekućini radi jer u cisterni nije bilo papira ni nikakvih oznaka. Tek nam je vozač cisterne kada su ga prevozili u kola hitne pomoći rekao o čemu se radi. Kako je iscurila tek manja količina otopine radili smo na prepumpavanju otopine u drugu cisternu – rekao nam je zapovjednik vatrogasaca Ivica Labaš.

Formaldehid je bezbojan otrovan plin oštra mirisa, topljiv u vodi.  Jako nadražuje sluzokožu (sluznice) i izaziva taloženje bjelančevina. Otrovan je ako se udiše i ako se proguta, jer bi moglo doći do vrlo teških i trajnih oštećenja. Kancerogen je. U dodiru s kožom može izazvati preosjetljivost. Koristi se obavezno u dobro prozračenim prostorijama i potrebno je nositi svu zaštitnu opremu kad se radi s njim.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Provalili u trgovinu u Cestici te ukrali veću količinu piva i cigareta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policija je javila o više krađa.

U srijedu, 1. svibnja, oko 22.30 sati, nepoznati su počinitelji provalili u trgovinu u Gajevoj ulici u Cestici i otuđili veću količinu piva i cigareta. Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno.

U četvrtak, 2. svibnja, tijekom jutarnjih sati, u Gornjem Vratnu, nepoznati je počinitelj iz garaže u vlasništvu 48-godišnjakinje, otuđio električni bicikl. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 2 300 eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja navedenih kaznenih djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Uzeo crnu boju i ljepljivu traku pa u Ludbregu preinačio brojeve i slova na registraciji auta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 26. travnja 2024., podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina starog 43 godine zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz Kaznenog zakona.

– Optužnicom se okrivljenog 43-godišnjaka tereti da je početkom 2023. godine u Ludbregu, koristeći crnu boju i ljepljivu traku, na originalnim automobilskim registarskim pločicama preinačio brojeve i slova te takve preinačene registarske pločice montirao na svoj osobni automobil kojim se koristio za vožnju – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje