Povežite se s nama

Međimurje

Kreće doktorski studij

Objavljeno:

- dana

Kakvi su rezultati integracije Veleučilišta Varaždin i Medijskog sveučilišta?

Dovršetkom integracije, Sveučilište Sjever, zajedno s mentorskim Sveučilištem u Rijeci, počinje izvoditi i zajednički doktorski studij, što je tek početak daljnjeg razvoja Sveučilišta

Nakon što je provedena integracija Veleučilišta Varaždin i Medijskog sveučilišta, pojavila su se pitanja što se dogodilo s imovinom i kadrovima kojima su raspolagale ustanove u Varaždinu i Koprivnici te osobito kakvi su se efekti postigli njihovim spajanjem.

Bez nekretnina

O rezultatima integracije bilo je riječi na zadnjoj sjednici varaždinskoga Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak. Sa Sveučlilišta Sjever poručuju da je integracija provedena bez nekretnina i danas Sveučilište djeluje u oba sveučilišna centra – Varaždinu i Koprivnici, u prostorima koji su u vlasništvu gradova osnivača.

I prije završene integracije Varaždin je u startu dobio dva nova diplomska sveučilišna studija

– Bivše Veleučilište ne samo da je vratilo osnivaču sve svoje nekretnine, nego u njih ulaže vlastita sredstva. Financijska i druga imovina, kao što je oprema, laboratoriji, knjižni fond i slično, ostala je u vlasništvu Sveučilišta Sjever, dakle u vlasništvu ustanove i na lokacijama čiji su osnivači gradovi Varaždin i Koprivnica – objašnjavaju u

Sveučilištu Sjever.

Koristi ovakve integracije, kako naglašavaju, višestruke su.
– Kada je riječ o koristima integracije, od izuzetne je važnosti da je integracijom regija Sjeverozapadne Hrvatske dobila svoje regionalno sveučilište koje će biti jedan od pokretača razvoja cijele regije, ali i šire, sukladno njezinim potrebama. Integracijom je ova regija, ujedno, prestala biti i jedina hrvatska regija bez svojeg sveučilišta. Važnost visokog obrazovanja i sveučilišta za gradove i regije u kojima djeluje te utjecaj jačanja obrazovne strukture stanovništva na životni standard i kvalitetu života, vjerujemo, nije potrebno dodatno obrazlagati – navode u Sveučilištu Sjever.

Bilo bi dobro da se Sveučilištu daruje onoliko koliko je darovano drugim ustanovama čiji osnivač nije Grad Varaždin

Još jednom podsjećaju da je integracijom ustanova, čak i prije njezina završetka, Varaždin u startu dobio dva nova diplomska sveučilišna studija.
– Dovršetkom integracije, Sveučilište Sjever, zajedno s mentorskim Sveučilištem u Rijeci, počinje izvoditi i zajednički doktorski studij, što je tek početak daljnjeg razvoja Sveučilišta. Dugoročno će se u oba sveučilišna centra otvarati i razvijati novi studiji na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, dinamikom koja će jamčiti kvalitetu, kako obrazovnih programa, tako i nastavnog kadra, na čemu Sveučilište Sjever kontinuirano radi – navode na Sveučilištu Sjever i zaključuju da bi bilo lijepo kada bi na Gradskom vijeću vijećnici pokrenuli inicijativu da se Sveučilištu Sjever osiguraju adekvatni uvjeti i prostori za rad te da Grad Varaždin daruje barem onoliko koliko je darovano drugim ustanovama čiji osnivač nije Grad Varaždin.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje