Povežite se s nama

Život i društvo

Rak vrata maternice četvrti je po učestalosti obolijevanja kod žena

Objavljeno:

- dana

Trećeg tjedna u siječnju obilježava se 15. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, od 18. do 24. siječnja 2021., i 14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, 23. siječnja 2021.

U doba globalne pandemije i bolesti koju uzrokuje koronavirus, u digitalnom se obliku provode mnoge edukativno-informativne aktivnosti poboljšanja svjesnosti i znanja o prevenciji bolesti.

“Neću rak”

Prilagođavajući se trenutnoj pandemijskoj situaciji, i Hrvatski zavod za javno zdravstvo je ove godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme. Ususret 15. Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice, izradio je novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „Neću rak“. Stranica je prvenstveno namijenjena ciljanoj populaciji, ženama, ali i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena.

Internetskom stranicom nastoji se pružiti sve bitne informacije na jednome mjestu. Uz informacije o rizicima i načinima zaštite, nova internetska stranica pruža i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca te popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama. Na stranici će također biti dostupni i e-tečajevi sa snimljenim predavanjima za edukaciju o ginekološkim temama. Sve navedeno doprinosi povećanju znanja i informiranju o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice te podsjeća žene i opću javnost da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela raka. Najučinkovitije dostupne metode prevencije raka maternice su cijepljenje protiv HPV-a i otkrivanje raka u najranijim fazama na redovitim ginekološkim pregledima Papa-testom i HPV testom.

U studenome 2020. Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice, prema kojoj bi države trebale pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda te u sljedećih 10 godina postići da 90 % djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a te da 70 % žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno probirnim pregledima.

Epidemiološki podaci

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta.

Dok je prema podacima Registra za rak HZJZ-a rak tijela maternice na četvrtome mjestu po učestalosti obolijevanja od svih slučajeva karcinoma u žena, rak vrata maternice u posljednjih nekoliko godina nije među 10 najučestalijih sijela raka u žena. No, on je po pojavnosti u žena u dobi od 30 do 49 godina treći najčešći rak u žena, iza raka dojke i štitnjače.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2018. godini su od invazivnog raka vrata maternice oboljele 274 žene (stopa od 13 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama, u 2019. godini je umrlo 116 žena od posljedica te bolesti.

Godišnje se u oko 700 žena dijagnosticira predstadij raka visokog stupnja (premaligna promjena karcinoma in situ).

Rezultati međunarodnog istraživanja CONCORD-3 pokazuju da dijagnosticirana razina petogodišnjeg preživljavanja raka vrata maternice za žene u razdoblju 2010. – 2014. iznosi 63 %, što Hrvatsku svrstava u donju trećinu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje