Povežite se s nama

Život i društvo

Umjesto slatkiša, jedite voće, a gazirano zamijenite vodom

Objavljeno:

- dana

DJECA I PREHRANA

Ako djetetu za doručak najčešće složite sendvič ili date krišku kruha s paštetom, a kada se umorni s posla vratite kući, za ručak na brzinu ispečete bečki odrezak i pomfrit, riskirate da vaše dijete bude pretilo i u odrasloj dobi oboli od dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i srčanožilnih bolesti. Nažalost, loše prehrambene navike ima sve veći broj obitelji.

Pokazalo je to istraživanje koje je u Jalžabetu provela diplomirana medicinska sestra Marina Golek Mikulić, koja radi kao patronažna sestra u toj općini.

– Ciljevi istraživanja, kojim je bilo obuhvaćeno 227 učenika OŠ Petar Zrinski i 76 polaznika Dječjeg vrtića Potočić, bili su procijeniti stanje uhranjenosti vrtićke i školske djece, a uz to i procijeniti prehrambene navike učenika osnovne škole. Odlični su podaci da među vrtićarcima nema niti jednog pretilog djeteta, dok svega četiri posto ima prekomjernu tjelesnu težinu. Za razliku od toga, gotovo četvrtina ili 23,4 posto učenika Osnovne škole “Petar Zrinski” u Jalžabetu ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo – navodi Marina Golek Mikulić.

Najveći problemi: preskakanje doručka, brza hrana, grickalice i slatkiši

Rezultate istraživanja predstavila je zajedno s dr. Jasminkom Tkalec, specijalisticom obiteljske medicine na nedavno održanim Danima zdrave prehrane u Jalžabetu. Na pitanje zašto su gotovo svi vrtićarci idealne tjelesne težine za razliku od učenika OŠ, dr. Tkalec daje jednostavan odgovor. – Na to je definitivno utjecala organizirana prehrana u vrtiću s redovitim obrocima i međuobrocima u kojima se pazi na energetske i nutritivne vrijednosti namirnica – navela je.

Kod osnovnoškolaca najveći problemi su preskakanje doručka, konzumiranje brze hrane, grickalica i slatkiša, a istovremeno premala zastupljenost voća i povrća. – Od ukupnog broja učenika, redovito doručkuje njih 50 posto, njih 33 posto doručkuje povremeno, a uopće ne doručkuje njih 17 posto. Gleda li se po dobi učenika, učestalost uzimanja doručka prije polaska u školu pada kako raste dob djece, pa je postotak najniži među učenicima osmog razreda. Roditelji bi morali utjecati na promjenu takvih loših navika, jer je doručak najvažniji obrok u danu. Svakodnevni doručak dokazan je i kao učinkovita mjera u borbi protiv pretilosti – ističe Marina Golek Mikulić.

Psihičko zdravlje

Nju su još više iznenadili rezultati o učestalosti konzumacije slatkiša i grickalica: svaki ili svaki drugi dan slatkiše i grickalice jede više od 55 posto djece. Nešto su bolji rezultati kada je u pitanju brza hrana. Nezdravi obrok svaki ili svaki drugi dan pojede 18,2 posto djece, jednom tjedno 40 posto djece, dok je tek svaki deseti učenik odgovorio da nikada ne jede brzu hranu.

– Dobar je podatak da 51 posto učenika najčešće pije vodu, ali zabrinjava da njih 7,45 posto najčešće pije gazirana pića, a njih više od 15 posto voćne sokove. Roditelji i na to moraju paziti, jer su istraživanja pokazala da konzumiranje samo jedne limenke zaslađenog gaziranog pića dnevno povećava rizik za razvoj dijabetesa više od 20 posto – ističe patronažna sestra.

Svaki ili svaki drugi dan slatkiše i grickalice jede više od 55 posto djece

Što jedu djeca, roditelji bi morali budno nadzirati. – Pretilost kod djece i odraslih nosi brojne zdravstvene rizike kao što su krvožilne bolesti, povišeni krvni tlak, šećerna bolest, problemi sa zglobovima, smetnje disanja – upozorava Marina Golek Mikulić.

Dr. Tkalec napominje i da pretilost značajno utječe i na psihičko zdravlje djece. – Pretila djeca manje se druže sa svojim vršnjacima, zbog viška kilograma doživljavaju porugu i zbog toga su nesretni i nesigurni u sebe – navodi.

Zdravstvene radnice su stoga jasno poručile: prehrambene navike trebamo početi mijenjati već danas ako želimo da naša djeca budu zdrava i sretna. – Sendviče, primjerice, zamijenite žitaricama, jogurtom ili svježim sirom, a slatkiše i grickalice svježim ili sušenim voćem – savjetovale su.

Savjetujemo

1. Jedite raznovrsnu hranu.

2. Započnite dan s doručkom, jer je doručak jako važan dnevni obrok i ne smijete ga preskakati.

3. Dnevno treba imati najmanje 5 do 6 obroka.

4. Jedite više od 5 porcija voća i povrća svaki dan.

5. Izbjegavajte slatkiše i grickalice.

6. Konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode.

7. Uzimajte dovoljno tekućine, dobro je popiti najmanje 5 čaša vode svaki dan.

8. Dobro je što više boraviti na svježem zraku i baviti se sportom.

ŠTO JESTI?

Umjesto…

Pomfrita (100 g) – 152 kcal

Bečkog odreska (100 g) – 689 kcal

… jedite

Kuhani krumpir (100 g) – 89 kcal

Pureći file (100 g) – 253 kcal

Umjesto…

Voćnih bombona (100 g) – 373 kcal

… jedite

Suho voće (100 g) – 270 kcal

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Lepoglavi proslava Dana OS RH uz tribine, vojnički grah, tamburaše…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Lepoglavi će se i ove godine obilježiti Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske te Dan otvorenih vrata Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

Program će se održati u nedjelju, 19. svibnja, a počet će u 8 sati u Župnoj crkvi misom zadušnicom za poginule, zatočene, nestale i umrle branitelje.

Kod Spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja u 9 sati bit će položeni vijenci i upaljene svijeće za poginule branitelje s područja grada Lepoglave,  nakon čega će sudionici u koloni krenuti Ulicom hrvatskih pavlina prema gradskom parku kod Doma kulture, uz pratnju Limene glazbe Lepoglava.


Svečanost otvorenja održat će se u gradskom parku s početkom u 10 sati, a 15 minuta kasnije počet će tribina pod nazivom „Varaždinski kraj u Domovinskom ratu”.

U 11 će sati u gradskom parku početi druženje sudionika i posjetitelja uz vojnički grah i tamburašku glazbu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Varaždinski sejem privukao velike i male znatiželjnike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Ulica Augusta Šenoe nakratko je postala pozornica za još jedan zanimljiv događaj.  Naime, u subotuje bila ispunjena štandovima proizvođača domaćih proizvoda na 15. Varaždinskom sejmu – sajmu zdrave hrane i domaćih proizvoda.

Posjetitelji su imali priliku degustirati i nabaviti raznovrsne proizvode od domaćih proizvođača. Ljubitelji gastronomije mogli su pak uživati u izboru vrhunskih vina, aromatičnih likera, kvalitetnih craft piva i ginova, kao i u mnogim drugim gastronomskim iznenađenjima.

U zabavnom dijelu programa nastupili su KUD Hrvatskih željeznica, Dječje folklorno društvo Sončece i Tamburaški sastav Sedef, a Gradska tržnica misli i na najmlađe pa je za mališane organizirana likovno kreativna radionica…

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje