Povežite se s nama

Međimurje

O aktualnostima s načelnicom: u Pribislavcu pješačka staza, sanacija odlagališta, sportska dvorana…

Objavljeno:

- dana

Općina Pribislavec jedna je od mlađih jedinica lokalne samouprave na području Hrvatske, nastala prije 20 godina izdvajanjem iz Grada Čakovca.

Jedna je od članica Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“. Čini spojnicu istočnoga dijela Čakovca i sjeveroistočnoga koridora prema rijeci Muri.

Razvoj Pribislavca, unatoč specifičnim problemima, ubrzao se tijekom posljednjega desetljeća, a vidljiv je i uz novoizgrađenu infrastrukturu poput kanalizacijskoga sustava, pješačko-biciklističkih staza, magistralnog vodovoda, uređenja Društvenoga doma, ulica, rekonstrukcije cesta i puteva te Dječjeg vrtića Pribislavec, regulacije oborinske odvodnje, a osobito izgradnje nove školske zgrade, jedne od najmodernijih u ovome dijelu Republike Hrvatske.

Kaštel i škola

– Naši učenici dugo su pohađali školu smještenu u dvorcu Feštetić koji nije primjeren odgojno-obrazovnomu radu. Prošle godine to se promijenilo te se krenulo s nastavom u novoj zgradi Osnovne škole za koju je napravljena i pristupna cesta te koju je početkom školske godine posjetio premijer Andrej Plenković. Kaštel obitelji Feštetić je spomenik nulte kategorije, a o planovima povezanima s njegovom novom funkcijom još se raspravlja.

os pribislavec, energetska obnova

Prije dviju godina aplicirali smo izradu projektne dokumentacije za kompletnu infrastrukturu Područja 1, odnosno bivšega vojnoga poligona u produžetku Grada Čakovca, na natječaj za sredstva iz EU fondova. Ta je zona prema detaljnoj planskoj dokumentaciji stambeno-poslovna. Bilo je potrebno riješiti sve imovinsko-pravne odnose, što nije bilo jednostavno, s obzirom na činjenicu da postoji jedan koridor u kojem su vlasnici pretežno fizičke osobe, jednim dijelom Županija, a jednim dijelom Općina Pribislavec – objašnjava načelnica Pribislavca Višnja Ivačić.

Ishođena je građevinska dozvola uz tu projektnu dokumentaciju, u čemu su surađivali svi službenici Općine Pribislavec, svaki u svome djelokrugu, ističe pročelnik Jedinstvenoga upravnog odjela Općine Pribislavec Ivica Špikić.

– U sklopu nogometnog igrališta NK-a Polet u Pribislavcu funkcionira sportska dvorana koja je obnovljena, a aplicirana sredstva su iz europskoga fonda kojem je provedbeni dio LAG “Međimurski doli i bregi”. Dvoranu će koristiti učenici za nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture, ali i mjesne udruge – dodaje načelnica.

Krajem siječnja počeli su radovi na rekonstrukciji pješačko – biciklističke staze u ulici Braće Radića od križanja s Kaštelskom ulicom do križanja s ulicom Ante Starčevića. Izvođač radova je tvrtka Gradax d.o.o. Čakovec, dok stručni nadzor obavlja tvrtka Nord-ing d.o.o. Čakovec. Radovi bi trebali završiti do kraja tekućega mjeseca.

– Sanirano je divlje odlagalište. Asfaltirali smo produžetak ulice Matije Gupca u koridoru do triju metara širine kolnika kako bi se izbjeglo nakupljanje prašine. Ista nam je namjera i kod objekta „Omega“ do stambene zone, no tamo će se postaviti ekološki asfalt – kaže Ivačić. Na području Općine u sklopu projekta WiFi4EU postavljeno je deset pristupnih točaka za bežični Internet.

Lokalni izbori

Još jedan veliki problem s kojim se suočio Pribislavec milijunska je afera koja je razotkrivena nakon što je pretprošle godine nenadano preminula tadašnja referentica za proračun, financije i računovodstvo Aleta Reisinger. Nova referentica Ružica Pintar ubrzo je detektirala sumnjive transakcije koje su „mirisale“ na pronevjeru novca. Djelomičnom revizijom šteta je procijenjena na 6,7 milijuna kuna, a prošle godine DORH je izvijestio da je slučaj preuzeo USKOK.

– Neki su me prozivali zbog čega nisam dala ostavku kad se saznalo za slučaj. Smatram da bi bilo najlakše nakon takvoga slučaja otići, no htjeli smo koliko god se može srediti situaciju i detektirati eventualne druge probleme. Što se tiče lokalnih izbora, zahvaljujem žiteljima općine i suradnicima na povjerenju koje su mi dosad ukazivali, a priliku da stane u cipele vodstva Pribislavca prepustit ću nekomu drugom – poručuje načelnica.

Međimurje

Općina Podturen uputila javni poziv za e-upise u vrtić “Dječja mašta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen poziva sve zainteresirane roditelje i skrbnike djece rane i predškolske dobi da zahtjev za upis djeteta u nadolazeću pedagošku godinu predaju putem elektroničke prijave (preko aplikacije e-građani).

Zahtjevi se zaprimaju od 9.05. do 17.05. 2024., do 12 h, za sve objekte u sklopu Dječje mašte u kojima ima slobodnih kapaciteta (matični objekt u Čakovcu te područni objekti u Sivici i Zebanec Selu).

Zahtjevi će se zaprimati za pedagošku godinu 2024./2025. za upis u redovne programe jaslica i vrtića.

U slučaju poteškoća s predajom zahtjeva za e-upise, kontaktirajte psihologinju u matičnom objektu na tel: 040 395 655 ili e-mail: [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska policija na svom području uočila veliki broj vozila kojima je istekla prometna dozvola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uvidom u evidencije isteka valjanosti prometnih dozvola uočeno je da na području Međimurske županije postoji veliki broj motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a vlasnici ih u zakonskom roku nisu odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Kako bi izbjegli prekršajne sankcije, Policijska uprava međimurska poziva vlasnike da odjave vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole.

Podsjećaju vlasnike vozila na obvezu pridržavanja odredbi čl. 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je propisano kako je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

Vlasnik registriranog vozila može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Republike Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice, ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su novčane kazne, i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Ujedno, policija podsjeća nove vlasnike vozila (kupce vozila) da su u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva dužni registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registriraju na svoje ime ili ne odjave, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano (prodavatelj vozila), rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Napominju da se sklapanjem Ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a vodi kao vlasnik vozila, sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje, ili dok ga novi vlasnik ne registrira na svoje ime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje