Povežite se s nama

Međimurje

U skladu s prirodom: Šafran – lukovičasta trajnica čije ime u prijevodu znači “Budi žut!”

Objavljeno:

- dana

Piše i snima: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt

Šafran je otporna lukovičasta trajnica iz obitelji Iridaceae. Naziv mu potječe iz perzijske riječi koja u prijevodu znači “Budi žut”. Porijeklom je najvjerojatnije iz Grčke i Krete, a danas je uz pomoć čovjeka rasprostranjen po cijelom svijetu.

Vrtni šafran – Crocus sativus

Samo jedna vrsta šafrana koristi se za dobivanje začina – Crocus sativus. Prema Wikipediji, dobiven od vrste Crocus sativus, šafran je najskuplji začin na svijetu. Da bi se proizvelo jedan kilogram začina, potrebno je ubrati oko 80.000 do 150.000 cvjetova na površini od oko 1000 kvadratnih metara. Začin se dobiva iz tri vrška tučka (stigme) koliko ih ima svaki cvijet šafrana, koji se beru i suše. Osim kao začin, šafran se koristi i kao prirodno bojilo i u medicinske svrhe.

Koristi se samo tučak biljke, ostali dijelovi su štetni. Također treba paziti sa se na pobrka s mrazovcem – ukrasni šafrani kod nas cvatu na proljeće, mrazovci koji su otrovne biljke na jesen. Crocus sativus cvate na jesen jednako kad i mrazovac. Razlikuje se od mrazovca po tome što mrazovac nema lišće na jesen kad cvate, a šafran uz cvijet ima uske listove. Također, šafran ima tri crvena tučka u cvijetu, dok mrazovac nema.

Proljetni šafran – Crocus vernus

Proljetne vrste šafrana se uglavnom sade na jesen, a tada i u trgovačkim centrima i u cvjećarnama možete pronaći u ponudi lukovice kultivara šafrana. Radi se dakle o ukrasnim kultivarima koji se uzgajaju u cvjetnjacima, a ne za začin. Uglavnom cvate u bijeloj, žutoj i ljubičastoj boji, može biti jednobojan ili s tamnim crtama s vanjske strane latica, ili prošarano bijeloljubičast….a i sam se križa, tako da možete zamijetiti razne kombinacije boja na cvjetovima ako ih uzgajate tijekom više godina.

Šafran je otporna trajnica i bez problema podnosi vrlo niske temperature, tako da ih jednostavno posadite i ne morate brinuti za njih, oni će vas iznenaditi sami u rano proljeće. Cvate u veljači i ožujku – čim snijeg okopni i počinje toplije vrijeme, šafrani naveliko spremaju pupoljke za cvjetanje. Nažalost razdoblje cvjetanja im traje jako kratko, svega tri tjedna, a kako vrijeme u ožujku zna često biti kišno i vjetrovito, ni sve to vrijeme ponekad ne možete uživati u tim krasnim cvjetovima.

Šafran ne uspijeva u sjeni, vrlo je osjetljiv i na najmanji tračak sunca – cvjetove počinje otvarati samo kad je sunčano – ako je dan oblačan bez sunca, cvjetovi se neće otvoriti. Karakterističan je i po svojim listovima – po sredini imaju bijelu crtu, tako da i dok potjera na proljeće tek listiće, lako ga po tome možete prepoznati. Jako se brzo razmnožava, navodno se matična lukovica svake godine podijeli na šest novih lukovica, tako da svake godine na istom mjestu možete očekivati sve više cvjetova.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!