Povežite se s nama

Život i društvo

In memoriam: Marijana Kostanjevca će svi pamtiti po gorljivoj borbi za vinički kraj

Objavljeno:

- dana

Dugogodišnji načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac preminuo je danas, 23. ožujka, nakon kratke i teške bolesti, u 59. godini života.

<<Preminuo načelnik Vinice Marijan Kostanjevac<<

Javnost će ga pamtiti po gorljivoj borbi za vinički kraj, a nadasve za bolju kvalitetu života mještana njegove Vinice. Iza njega je i bogata politička karijera u HDZ-u Varaždinske županije, stranke iz koje su ujedno objavili i njegov bogat životopis.

Rođen je u Marčanu 18. studenog 1961. godine, od majke Jane i oca Stjepana. Sa suprugom Božicom imao je dvije kćerke, Sanju i Nikolinu, dva unuka, Luku i Jakova, te unučicu Janu.

Osnovnu i srednju školu završio je u Marčanu, a odmah nakon završetka srednje škole i stečenog zvanja poljoprivrednog tehničara, počeo je raditi u PPI „Varaždinka“, gdje je radio 17 godina, od toga 15 godina na poslovima rukovoditelja.

Godine 1998. zaposlio se u privatnoj firmi Gumiimpex gdje je također kao rukovoditelj,  radio do lipnja 1999. godine. Tada je počeo raditi  u Varaždinskoj županiji na poslovima „stručnog  referenta  u  poljoprivredi“ i gdje je ostao do 18. studenoga 2010.  Za načelnika Općine Vinica izabran je 2002. godine i prvih osam godina načelničku dužnost obnašao je  volonterski, a kasnije je postao profesionalac i sada je odrađivao svoj peti uzastopni načelnički mandat.

Od lokalnih izbora 2009. godine neposredno je biran za načelnika. Godine 1989/90. kao  jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice u Varaždinskoj županiji uključio se u politiku, iako dotada nije bio član tadašnje partije.

Na prvim višestranačkim izborima izabran je za vijećnika ondašnje Skupštine općine Varaždin. Kao HDZ-ov vijećnik Općinskog vijeća Općine Vinica izabran je 1993. godine što je bio sve do 2002. godine, kada je prvi puta izabran za načelnika Općine, a u međuvremenu je obnašao i dužnost županijskog vijećnika izabranog 1997. godine.

U HDZ-u Varaždinske županije opisali su i njegov ratni put.

Naime, u vremenu agresije na Hrvatsku aktivno i dragovoljno se uključio u obranu, kao pripadnik 104. brigade i otišao na Pakračko bojište, gdje je tada njegova brigada bila raspoređena.

2. prosinca 1991. godine upali su u četničku zasjedu gdje je zamalo izgubio život.  Nakon  formiranja Domobranske  pukovnije  u  Varaždinu  bio  je preraspoređen u tu formaciju te je najprije postao zapovjednikom satnije, a kasnije je bio zadužen i za druge odgovorne poslove u pukovniji.

Nositelj je dvije spomenice i to spomenice Domovinskog rata i spomenice Domovinske zahvalnosti, na što je bio izuzetno ponosan.

Dugogodišnji načelnik Općine

Kao prvi čovjek općine uspješno je konsolidirao zatečeno loše financijsko stanje, izuzetno mali proračun i puno neriješenih obaveza. Bio je ponosan što je sa svojim suradnicima, unatoč problemima, uspio riješiti egzistencijalna komunalna pitanja u čitavoj općini, od asfalta, vodovoda i ostale komunalne infrastrukture, što su prvi u županiji uveli potpore za novorođenčad, što je uvedeno sufinanciranje vrtića, pomoć osnovnoškolcima kupnjom radnih  bilježnica i likovnih mapa i sufinanciranjem produženog boravka, što se potporama pomaže  studentima i srednjoškolcima deficitarnih zanimanja, što se pomaže obrtništvu i poduzetništvu, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, svim udrugama, crkvi,  sportskim klubovima i vatrogastvu koje u Vinici ima tradiciju dugu preko 130 godina.

A posebno mu je bilo drago što je pokrenut projekt Centra kompetentnosti i revitalizacije Arboretum Opeka te je naglašavao da je time postignut i njegov veliki politički cilj, da se Vinica, uz bogatu kulturnu, obrazovnu i vjersku tradiciju, pozicionira kao velik turistički potencijal s najljepšim arboretumom, u ovom djelu Europe, istaknuli su u HDZ-u Varaždinske županije.

Život i društvo

U Novom Marofu otvorena izložba radova zaposlenika tamošnje bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kreativno umijeće djelatnika Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ponovno je pokazalo svu svoju draž u ponedjeljak, 6. svibnja, u dvorcu Erdödy kada je otvorena druga po redu izložba njihovih radova.

Na predanom radu medicinskim sestrama, ali i svom zdravstvenom osoblju, prilikom otvaranja izložbe u Novom Marofu zahvalio se ravnatelj bolnice Damir Poljak ističući kako unatoč izazovnom i teškom poslu one i dalje s vedrinom i optimizmom gledaju na svijet oko sebe što se, između ostalog, vidi i po njihovim djelima izloženim u sklopu izložbe.

Čestitao je svim medicinskim sestrama njihov dan koji se nizom događanja obilježava u Općoj bolnici Varaždin. Ujedno je podsjetio na skoro održavanje Simpozij palijativne skrbi povodom Nacionalnog dana palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj u Novom Marofu u petak i subotu.

– Simpozij je prilika da se prisjetimo svega učinjenog u palijativnoj skrbi, kao i da predložimo daljnje korake u razvoju palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj i da istaknemo važnost suradnje među stručnjacima raznih profila – zaključio je Poljak.

Uime Varaždinske županije sestrama je njihov dan čestitala pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, Ljubica Božić, kao i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je ujedno čestitao i na prekrasnoj izložbi.

– Ovo nije odjel bolnice kamo dolaze sportaši, ovo je odjel bolnice u kojega dolaze najčešće bolesnici koji su na kraju svog životnog puta. Ono što je tu najvažnije je taj odnos i ta empatija koju one dodatno daju svojim pacijentima, a interesantno je da unatoč tome, gdje vidite nažalost kraj nečijeg životnog vijeka svaki dan, imate energije i snage i da se i kreativno izražavate – rekao je gradonačelnik Jenkač dodajući kako će izložba nakon toga biti postavljena i u novomarofskoj knjižnici.

Nastavite čitati

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje