Povežite se s nama

Kultura

Slavi Pupek, jednoj od zadnjih zvonarica, u posjet stigle vile

Objavljeno:

- dana

MISTIČNO MJESTO

cu, malo mjesto pokraj Novog Marofa, iznenađenje vas očekuje na svakom koraku. Ne samo da u ovom kraju obitavaju vile, mitska bića čije su najdraže jelo medenjaci, nego ćete svakoga jutra i večeri čuti kako se mjestom prolama zvuk zvona.

Ne pokreće se to zvono automatski, jer elektrifikacija je zaobišla zvonik u Kamenoj Gorici. Svakoga dana u to staro zdanje stiže gospođa Slava Pupek, jedna od posljednjih zvonarica u Hrvatskoj. Ne treba ništa drugo nego svoje ruke da bi pokrenula zvono staro više od dva stoljeća.

– Već niz godina gospođa Slava vrijedno i predano obavlja dužnost zvonara. Prije nje o tome se brinuo njezin suprug Franjo, koji je pak na toj dužnosti naslijedio svojeg oca Jurja i djeda Miška. Osim što svako jutro zvonom poziva mještane na molitvu, zvono redovito pokreće i u obranu od olujnih oblaka kako tuča ne bi uništila usjeve na poljima i urod u vinogradima – otkriva etnolog Tibor Martan.

Nekada je zvono, kaže, oglašavalo i pojavu požara te tako mještane pozivalo da što prije stignu u pomoć. Danas, u 21. stoljeću, dužnosti zvonara su ipak drugačije.

– Gospođa Slava vrlo srdačno dočekuje svakog posjetitelja zvonika i rado govori o njegovoj povijesti, kao i o legendama koje se vežu za zvono u zvoniku – ističe Martan. Upravo je on prošli mjesec u Kamenoj Gorici održao kraće izlaganje o narodnim običajima toga kraja, dok je Slava Pupek posjetitelje upoznala s poviješću zvonika i tehnikama zvonjenja. Toga dana su se u Kamenoj Gorici napokon pokazale i vile, koje su djecu i odrasle posjetitelje darivale medenjacima.

Za druženje s mitskim bićima i povratak u prošlost zaslužna je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Lidija Zečević, koja je zbog brojnih kulturnih posebnosti Kamene Gorice organizirala Vilinsko igrišće. A posebnosti su doista na svakom koraku…

Legenda kaže da su vile susretale djevojke kada bi izgonile svinje na ispašu

– Zvonik-kapela u Kamenoj Gorici ostatak je kasnosrednjevjekovne utvrde koja je bila u obrambenom sustavu u vrijeme prodora Tatara. Unutar zvonika danas je uređen prostor za liturgiju, a na zvoniku je vrlo lijepo i staro zvono teško 279 kilograma, koje je lijevano u Zagrebu 1811. godine. Najvjerojatnije ga je salio poznati zagrebački zvonoljevac Antun Schifferer – navodi Tibor Martan.

Otkriva da je, prema jednoj legendi, zvono doneseno iz srednjevjekovnoga kaštela Grebengrada, gdje je postojala kapela svetog Stjepana.

No za Kamenu Goricu i okolna mjesta vežu se i vjerovanja u mitska bića, posebice u vile.

– Vile su susretale djevojke iz Kamene Gorice kada bi izgonile svinje na ispašu u okolicu Petračeve pećine. Vile bi često puta iz krda izabrale jednu svinju te bi je zvale k sebi i hranile. Svinja bi ubrzo sve više vremena provodila s vilama ,pa bi se naposljetku i prestala vraćati krdu i kući. Ne zna se zašto su vile napustile Petračevu pećinu, ali kadu su ljudi po njihovom odlasku ušli u spilju, pronašli su njihovo zemljano posuđe i otvoreno ognjište, komin – otkriva etnolog.

Vilinske poruke

Zahvaljujući Vilinskom igrišću, vile su se opet pokazale posjetiteljima. I ne samo to: svi zainteresirani su mogli naučiti kako od krep-papira i cvijeća izraditi vilinske vjenčiće i cvijeće. I dok su Štefanija Vuk i Ana Martan prezentirale izradu vjenčića, narodne pjesme izveli su članovi podmlatka KUD-a „Braća Radić“ iz Visokog pod vodstvom voditeljice folklorne sekcije KUD-a Jasne Jež. Učenice OŠ Novi Marof, pod vodstvom profesorice hrvatskoga jezika Sunčice Križan-Kadi, izvele su pak nekoliko pjesama pisanih kajkavskim narječjem.

Igrišće je završilo ispisivanjem vilinskih poruka na balone, koji su pušteni u zrak ne bi li ih vjetar odnio u vilinska obitavališta…

Etnomuzikolog Vinko Žganec

– Kamenu Goricu posjetio je tijekom svojeg istraživačkog rada i poznati etnomuzikolog Vinko Žganec. U tome mjestu boravio je 10. studenoga 1947. godine i tada je zapisao notni zapis s tekstom narodne pjesme Liepa naša mala Mara. Pjesmu mu je tada pjevala Marija Krklec, koja je rođena 1881. godine – otkriva Tibor Martan.

Izvor:
Foto:

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje