Povežite se s nama

U fokusu

“Općina Trnovec Bartolovečki primjer je korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja”

Objavljeno:

- dana

Krunoslav Lukačić, posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, posjetio je Općinu Trnovec Bartolovečki i načelnika Zvonka Šameca te su zajedno obišli projekte koji su realizirani sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

Vrijedna investicija

Preko Ministarstva poljoprivrede, odnosno posredno kroz Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Općina Trnovec Bartolovečki dobila je sredstva za rekonstrukciju ceste Ulice Široke ledine te za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, a riječ je o izgradnji novog parka u Trnovcu.

– Ovim posjetom želimo promovirati mjere ruralnog razvoja kako bi se i jedinice lokalne samouprave i poljoprivrednici na području tih JLS-a upoznali s mjerama i bili spremni prijaviti na natječaj. U Općini Trnovec Bartolovečki bili su spremni s projektima koje su mogli prijaviti kroz Program ruralnog razvoja, od strategije razvoja preko uređenja razvrstanih cesta do prijave Vatrogasnog centra, za koji u prvom natječaju nije bilo dovoljno sredstava, no planiraju ga i sada prijaviti na natječaj koji se očekuje u prvom kvartalu ove godine – rekao je Lukačić u Trnovcu.

Savjetnik ministrice poljoprivrede pozvao je i poljoprivrednike da kroz stranice Ministarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prate planove raspisivanja natječaja, da se pripremaju i da budu spremni na prijavu.

– Ovaj primjer u Općini Trnovec Bartolovečki s načelnikom Zvonkom Šamecom pokazuje kako se pripremiti i biti spreman za natječaje. Moj zadatak je da se u Ministarstvu ubrzaju i olakšaju procedure kako se ne bi dugo čekalo na povrat sredstava. Tu je Općina odradila i projekt preko Lokalne akcijske grupe. To je također mjera ruralnog razvoja, a provodio ju je LAG Izvor, koja je dobila sredstva za jedinice lokalne samouprave i za poljoprivrednike. Općina se tu prijavila za uređenje parka – naglasio je Lukačić.

Nakon što je rekonstruirana Ulica Široke ledine, za koju je Općina Trnovec Bartolovečki preko Agencije dobila nešto više od 3,2 milijuna kuna, počeli su i radovi na izgradnji novog parka u Trnovcu. Prostor kod crkve Majke Božje Snježne godinama je bio prazan, a sada će biti pretvoren u novo mjesto za šetnju i odmor svih Trnovčana. Park koji se prostire na 16.000 kvadrata bit će prva dodirna točka svih posjetitelja koji dođu u Trnovec.

– Dugo smo čekali novi park, a ovih će dana konačno zaživjeti. Nećemo napraviti velike betonske šetnice, ovdje je puno otvorenih površina gdje će se moći okupljati naši mladi, ali i oni najmlađi, koji će moći nesmetano uživati u igri na travi i u sjenama drveća. Park je osmišljen i kao okupljalište mještana prilikom raznih blagdana – rekao je općinski načelnik Zvonko Šamec.

Novo ruho parka čine dvije cjeline: prva obuhvaća već sada popločenu šetnicu s klupama koja vodi prema crkvi, gdje je u četiri osmišljene gredice posađeno 416 pokrivača tla, dok druga cjelina obuhvaća prostor parka koji se prostire prema jugozapadu, a na kojem je posađeno 14 crnogoričnih stabala i drvored od 16 sadnica stupolikoga graba koji se proteže duž šetnice. Po površini travnjaka posađeno je još 40 listopadnih vrsta i 23 crnogorična stabla te 50 grmova. Osim parka, na zelenim površinama uz Ulicu Široke ledine i Bartolovečku zasađen je drvored sa 60 stabala bjelogorice.

– Riječ je o investiciji vrijednoj oko 168.000 kuna plus PDV, od kojih nešto više od 111.000 sufinancira LAG Izvor, a ostatak sredstava osigurava Općina. Ovaj zahtjevan posao dobila je Hortikultura Peharda. Nadam se da će naši mještani to cijeniti i čuvati i da će u budućnosti ovo doista biti prekrasan park, možda najveći koji se trenutno gradi u okolici, na radost i ponos cijele naše općine – rekao je Šamec izrazivši nadu da će to biti dodatan poticaj mladima da ostanu živjeti na području Općine Trnovec Bartolovečki.

Naime, ulazak Hrvatske u EU odrazio se i na ovu općinu te je dio stanovnika otišao trbuhom za kruhom, ali načelnik vjeruje da će se oni, s poboljšanjem uvjeta života na području Općine, ipak vratiti.

– U sklopu naše općine imamo veliku zonu koja zapošljava mnogo ljudi i koja stalno treba nove zaposlenike. Općina puno ulaže u mlade, dakle u našu budućnost, pa između ostaloga sufinanciramo 55 % ekonomske cijene za dječje vrtiće, bez obzira na to jesu li djeca smještena u vrtićima na području Općine ili drugdje. U općinskom proračunu osigurana su i sredstva za dogradnju novog vrtića, gdje bismo na 450 kvadrata smjestili još 60-ak djece, a natječaj će biti raspisan uskoro – najavio je općinski načelnik.

Brojne potpore

Ujedno je podsjetio da su među mjerama demografske politike i potpore za novorođene, pa tako Općina za svaku novorođenu bebu daje po 2000, a za svaku treću još 500 kuna više. Osim toga, u obje osnovne škole – u Trnovcu i Šemovcu – već 18 godina organizirano je rano učenje informatike, kao i produženi boravak, za što se iz proračuna izdvaja gotovo 450.000 kuna.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje