Povežite se s nama

U fokusu

U Brazilu robotima spašavali žrtve i zbrinjavali radioaktivni otpad!

Objavljeno:

- dana

USPJEH MLADIH ROBOTIČARA NA ROBOCUP JUNIOR 2014.

Hrvatska je u samom vrhu svjetske robotike.

Potvrdio je to najnoviji okršaj mladih robotičara iz cijelog svijeta: svjetsko natjecanje RoboCup junior 2014. koje je održano od 19. do 25. srpnja u brazilskom gradu Joao Pessoa.

Osvojili dva pehara i postali drugi najbolji europski tim

Hrvatsku su na ovom natjecanju predstavljale tri ekipe koje su se natjecale u tri kategorije, u kojima su bili i Varaždinci: Ivan Kolarić i Filip Kuzminski. Sve tri ekipe bile su odlične u sve tri kategorije i osvojile dva pehara, nakon što je svaka od njih u četiri dana odvozila 10 vožnji.

Tako je osnovnoškolska ekipa HZTK Croatia u sastavu Roko Parać i Grgur Premec (mentorica Jelka Hrnjić) osvojila je 2. mjesto u supertimovima u kategoriji Rescue A Primary, a srednjoškolska ekipa Croatian robotic association u sastavu Ivan Kolarić i Janko Pribičević (mentor Ivica Kolarić), osvojila je 3. mjesto u kategoriji Rescue B. Srednjoškolska ekipa Konto Croatia u najjačoj i najbrojnijoj konkurenciji plasirala se na odlično 6. mjesto i time, poslije Nijemaca, u toj kategoriji postala najuspješniji europski tim.

– Poznati varaždinski profesor, Varaždinac Ivica Kolarić, bio je i ulozi glavnog suca u kategoriji Rescue A Primary, a ovom ulogom su glavni organizatori još jednom potvrdili da Hrvatsku ubrajaju u vrh svjetske robotike – izvijestila je profesorica Jelka Hrnjić.

Pravi šarmeri: mladići su se isticali stasom i ophođenjem, majicama s kockicama i zastavom, pa su bili stalno na meti fotoaparata!

Na svjetskom natjecanju mladih robotičara posebno interesantni bili su zadaci za supertimove. U kategoriji Rescue A Primary i Secondary bile su spojene dvije arene. U jednoj, takozvanoj, Crvenoj sobi nalazile su se dvije žrtve i dvije zone spašavanja. Dva robota kretala su istovremeno, jedan dužom i lakšom stazom, drugi kraćom i težom stazom. Mjerilo im se vrijeme prolaska do Crvene sobe. Za robota koji nije došao do crvene sobe računalo se maksimalno vrijeme od 8 minuta. Od ukupnog vremena oduzimalo se vrijeme za dodirivanje žrtve, guranje žrtve van ugroženog područja i spašavanje žrtve. Na težoj stazi nalazio se pijesak sa plaže iz Joao Pessoa.

Kupili loptice koje su predstavljale radioaktivni otpad

U kategoriji Rescue B jedan je robot kretao s gornjeg kata i trebao pokupiti loptice koje su predstavljale radioaktivni materijal, te ih gurnuti niz kosinu na donji kat. Drugi robot je na donjem katu trebao preuzeti te loptice i pospremiti ih u pijesak koji je predstavljao mjesto gdje se zbrinjava radioaktivni otpad.

– Vožnje hrvatskih timova bile su zapažene kao dobre, tako da su pridobili puno navijača u svakom danu natjecanja, a osim toga, mladići su se isticali stasom i ophođenjem , majicama s kockicama i najljepšom zastavom, pa su bili meta fotoaparata – navodi profesorica Hrnjić.

Iako je natjecanje zavšilo krajem prošlog tjedna, robotičari se u Hrvatsku vraćaju sutra, nakon što obiđu kulturne znamenitosti Paraibe.

– Zahvaljujemo Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, Hrvatskom robotičkom savezu , donatorima i roditeljima što su nam omogućili da odemo na ovo Svjetsko natjecanjce u daleki Brazil i još jednom potvrdimo da naši učenici mogu doprinijeti istraživanjima kako robotima učinkovitije spašavati ljudske živote u slučaju velikih katastrofa – zaključuje prof. Hrnjić.

Izvor:
Foto: IVICA KOLARIĆ

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje