Povežite se s nama

U fokusu

Radnici traže hitnu smjenu direktora

Objavljeno:

- dana

AQUATEHNIKA

Traže hitnu smjenu svojega direktora. Smatraju da nije dorastao vođenju tvrtke i da je na toj poziciji ionako proveo previše vremena.

Traže da se na direktorsko mjesto postavi osoba koja ima znanja i iskustva za vođenje građevinske tvrtke. Daljnji zahtjev je da se saniraju posljedice loše kadrovske politike i da se potrebni resursi radne snage nađu unutar tvrtke. Također, traže da se radnicima tvrtke dâ jasan odgovor što vlasnik planira napraviti s njima u slučaju da tvrtka propadne. Ove su zahtjeve 17. srpnja svim vijećnicima Grada Varaždina uputili radnici Aquatehnike, članovi Regionalnog industrijskog sindikata (RIS), kojih je 78 od ukupno 100 zaposlenih. Upravo na vijećničke adrese jer smatraju da će vlast i dalje braniti svoje, tj. da je njihov direktor Gordan Novak postavljen po političkoj liniji i da će ga na tome mjestu i dalje štititi dogradonačelnik Varaždina Vjeran Radelić, kojemu je, navode sindikalisti, u sklopu svoje kadrovske politike Novak zaposlio suprugu (na mjesto tajnice). Aquatehnika je, da pojasnimo, u stopostotnom vlasništvu komunalne tvrtke Varkom.

Nije prvi put

Radnici ove tvrtke ne bune se prvi put. Još u ožujku ove godine digli su se na noge iz tri razloga: prvi je bio, baš kao i sada, nesposobnost direktora, drugi je bio otpuštanje radnika, dok se istovremeno oprema interijer tajnice Suzane Radelić, a treći je bio “policijski nadzor” kako su opisali naziv radnog mjesta zaposlenika Gorana Cmrečaka. Nakon tih prozivki, koje su u ožujku ove godine izašle u javnost, Novak je na sazvanoj konferenciji za novinare priznao da su smanjeni prihodi, ali i obećao da će se manjak nadoknaditi. Obećao je i da se Cmrečku neće produljiti ugovor. To je obećanje i ispunio. Rekao nam je da on nije zaposlenik od 20. srpnja.

direktor Gordan Novak: “Htio sam da radnici s gradilišta ne idu na godišnji u srcu sezone. To je kao da turistički djelatnici u Dubrovniku odu na godišnji kada dođe veliki kruzer.”

Ipak, radnike najviše zabrinjava poslovanje s gubitkom. – Predsjednik Radničkog vijeća Vladimir Stolnik izvijestio je radnike o gubicima te je zaključio da je u dogledno vrijeme nemoguće pokriti gubitak. Smatra da će biti još i veći jer ugovorene cijene ne pokrivaju troškove – navodi u pismu gradskim vijećnicima predstavnik sindikata Emil Pravica. 1,5 milijuna kuna bio je gubitak Aquatehnike na kraju 2013. godine. Gubitak koji se spominje u prvih šest mjeseci ove godine doseže čak četiri milijuna kuna. Radnici ove građevinske tvrtke specijalizirane za gradnju vodovoda i kanalizacija za to krive samo i isključivo direktora Novaka. On se pak ne smatra odgovornim.

Lopatom se radi

– Ne namjeravam dati ostavku niti se osjećam odgovornim. Ovaj manjak koji ste spomenuli je manjak u prvih pet mjeseci ove godine kada nije sezona radova. Takav trend bio je i u prvim mjesecima prošle i pretprošle godine. Istina je da se taj trend promijenio, ali ne nažalost onim tempom koji se očekuje za dobar poslovni rezultat – objašnjava Novak. Ne smatra da je nesposoban voditi Aquatehniku.

1,5 milijuna kuna gubitak je Aquatehnike u 2013. godini

– Moja nesposobnost je očito u tome što sam tvrtki osigurao poslove na javnim natječajima, a uvjeti na njima su doista nemogući. Sada je građevinska sezona i posla ima u većem obujmu nego inače. To je posao koji se mora odraditi lopatom, ja sam svoj dio s olovkom odradio – rekao nam je. Upravo je zbog tog povećanja posla kroz ljetne mjesece pokušao zabraniti radnicima odlazak na godišnji odmor, što su oni u svojem pismu vijećnicima i naveli. – Smatrao sam da je zbog povećanih potreba za poslom u srcu sezone normalno da radnici, i to onaj dio koji radi na gradilištu, ne idu u tom trenutku na godišnji. To je kao da u Dubrovnik dođe veliki kruzer, pa da turistički djelatnici odu na odmor. No taj moj zahtjev odbilo je Radničko vijeće – rekao je Novak. Radnici tvrde da nema izlaza, Novak tvrdi da ima. Da je stanje loše potvrđuje i predsjednik Nadzornog odbora Božidar Kolarić. – U četiri mjeseca imali smo pet sastanaka Nadzornog odbora. Ovakvim tempom ne može se ići dalje. Ne mogu sad iznositi neke detalje, ali mogu reći da sam do sada glasao uvijek jednako kao i predstavnik radnika. Više ćemo znati nakon proširene sjednice Nadzornog odbora koja će se održati 7. kolovoza – rekao nam je Kolarić.

Novak ima menadžerski ugovor?

Radnici su u svojem pismu upućenom vijećnicima Grada Varaždina tražili i odgovor na pitanje kako je s njim regulirano pitanje raskida ugovora u slučaju lošeg poslovanja. Pitaju se hoće li mu na teret ispražnjenog računa biti isplaćena i menadžerska otpremnina unatoč lošim rezultatima. O tome ima li menadžerski ugovor i tko mu ga je dao pitali smo i predsjednika Nadzornog odbora Božidara Kolarića. – Sve će se znati kroz dva tjedna na toj proširenoj sjednici Nadzornog odbora – diplomatski nam je odgovorio Kolarić.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje