Povežite se s nama

Kultura

Od Kubricka do Trasha, preko Kosova do Koreje

Objavljeno:

- dana

S rujnom kreće nova sezona kina Galerija

Nakon ljetne stanke , s prvim danima rujna  vrata otvara i kino Galerija.

Uz pregršt filmskih sadržaja koji će predstaviti kinematografiju Kosova, Koreje, tu su i čak dva filmska festivala – Trash Film Festival i 52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, ali i pobjednici u lipnju održanog Tabor Film Festivala, s kojeg i stiže Fokus na Kosovo. 

Festivali, kinematografije Kosova i Koreje

Uz prvi vikend u suradnji s Goethe Instititutom i Udrugom za edukaciju i promicanje ljudskih prava na programu su Dani židovske kulture, a u suradnji s Variete donosimo u rujnu prva dva filma ciklusa Prvi svjetski rat u režiji Stanleya Kubricka i Jeana Renoira. Susjedna slovensko-talijanska kinematografija bit će predstavljena kroz film Zoran, moj nećak idiot – film prikazan na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu.

Turneja korejskog filma u Hrvatskoj 2014. koja po prvi puta donosi korejske filmove po cijeloj Hrvatskoj, program u suradnji s Veleposlanstvom Republike Koreje u Republici Hrvatskoj, Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom – donosi čak tri aktualna filmska korejska naslova s kojima ujedno i završava rujan.

Dani židovske kulture u Varaždinu

Uz bogat program Dana židovske kulture u, petak, 5. rujna,  na programu su  projekciju dvaju dokumentarnih filmova ostvarenu u suradnji s Goethe institutom Zagreb i Udrugom za edukaciju i promicanje ljudskih prava. Ulaz na projekciju je besplatan, a prikazat će se filmovi Kratki život Anne Frank (engleski s hrvatskim titlovima) i Im Himmel, unter der Erde (njemački s engleskim titlovima), film o najvećem židovskom groblju u Berlinu.

Filmski program

Talijanski film “Zoran moj nećak idiot” na repertoaru je 6. rujna.

Četrdesetogodišnji Paolo živi u malom furlanskom gradu blizu granice. Nepouzdan je, voli dobru kapljicu, dane provodi u lokalnoj krčmi i uporno prati svoju bivšu suprugu. Jednog dana dobiva u privremeno skrbništvo nesigurnog 16-godišnjaka koji je odrastao u slovenskim planinama. Iako nevoljko, Paolo se mora brinuti o njemu, ali uskoro otkriva Zoranov neobični dar: on fenomenalno igra pikado! Paolo pomisli da je to prava prilika da se osveti cijelom svijetu. No hoće li to biti lako?

–  S jedne strane duhoviti, sentimentalni film visokog koncepta, a s druge čemerni film o ruralnoj provinciji, Zoran, moj nećak idiot je zbilja otkriće, a Oleotto možda najsvježije novo ime koje je izbacio talijanski film, napisao je 
filmski komentator Jurica Pavičić.

Staze slave

Dan kasnije, u 18 sati,  može se pogledati američki film iz 1957. godine, Stanleya Kubricka, “Staze slave.

Prvi svjetski rat, 1916. godina, a njemačke i francuske trupe trenutno su u statusu quo. I jedni i drugi čvrsto čuvaju svoje položaje i ne započinju napad. Tu general Paul Mireau zaključuje da bi od napada na njemce mogao izvući osobnu korist i osvojiti odličje, i nije ga briga što će pritom poginuti više od pola njegovih vojnika.
Čuvši to, pukovnik Dax se opire napadu, ali na kraju ipak popušta. Velika neprijateljeva paljba tjera njegovu trupu na povlačenje.Nemilosrdni ih i nesigurni Mireau pritom proglašava kukavicama i odabire trojicu koji će biti izvedeni na vojni sud. Kazna za kukavičluk je smrt.


Vrhunski film vrhunskog redatelja baziran na istinitoj priči, u kojoj je ego pojedinca i njegova pohlepa za slavom utopio živote vojnika, koji su kao i uvijek, samo pijuni u strateškim igrama moćnih.
 

 
 

 

Izvor:
Foto:

Kultura

Plesni spektakl “Grand finale“ gostuje u varaždinskom HNK 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru konzorcija K-HNK varaždinsko kazalište u subotu, 1. lipnja, u 19.30 sati ugošćuje spektakularnu predstavu Grand finale u produkciji HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

Jedan od trenutno najzanimljivijih i najtraženijih mladih koreografa u svijetu, Izrealac Nadav Zelner u riječkom HNK Ivan pl. Zajc se već predstavio i oduševio svojim komadom Medium rare, energičnom i nezaboravnom završnicom plesne večeri Transparada. 

Pozornica „Zajca“ je postaja njegovog uspješnog i odvažnog osvajanja plesnog svijeta jedinstvenim, svježim i osebujnim, nerijetko munjevito brzim, plesnim jezikom.

Svoje prepoznatljive, visokoestetizirane predstave Zelner stvara pod utjecajem popularne kulture, a obilježavaju ih i neočekivani izbori glazbe. Za Grand finale: The Turtle and the Phone Booth eklektički je izabrao glazbu od spaghetti westerna autora poput Ennia Morriconea, preko bluesa i countryja do rocka Deep Purplea i glazbe metal bendova poput Metallice.


Scenografiju potpisuje Eran Atzmon, a kostimografiju Maor Zabar, Zelnerovi suradnici s kojima je kreirao nekoliko spektakularnih predstava, primjerice u njemačkim kazalištima u Hannoveru, Mannheimmu i Weisbadenu.

Ulaznice su dostupne putem online prodaje ili na blagajni Kazališta.

Radno vrijeme blagajne:

Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.

Nastavite čitati

Kultura

Turska će biti zemlja partner ovogodišnjeg, 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Republika Turska će biti zemlja partner ovogodišnjeg, 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, objavila je Turistička zajednica Grada Lepoglave.

Dogovoreno je to na sastanku u Lepoglavi prilikom posjeta izaslanstva Turskog kulturnog centra „Yunus Emre”. Izaslanstvo je ugostio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić sa suradnicima i predstavio im tradiciju lepoglavske čipke i festival, istaknuvši pritom i popratni program ovog značajnog festivala koji se svake godine priređuje u suradnji sa zemljom – partnerom.

Gosti iz Turske su s čelnim ljudima Festivala dogovorili kako će na ovogodišnjem izdanju u rujnu predstaviti jedinstvenu tursku čipku, a da će posjetitelji festivala moći uživati i u turskoj glazbi te u raznovrsnim gastronomskim delicijama.

O detaljima programa 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi razgovaralo se i na sastanku u zagrebačkom Turskom kulturnom centru „Yunus Emre”, na kojem su direktoricu Turističke zajednice grada Lepoglave Ljubicu Dubovečak i direktora Doma kulture Kristijana Bizeka ugostili Fuat Korkmaz, direktor Turskog kulturnog centra i Helena Jandričko, tajnica Centra te predstavnik turske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Na tom je sastanku dogovoreno kako će program zemlje – partnera na ovogodišnjem festivalu osmisliti i provesti Turski kulturni centar iz Zagreba i Bari Ahmedi, predstavnik turske nacionalne manjine u Zagrebu, uz potporu Veleposlanstva Republike Turske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje