Povežite se s nama

Međimurje

Odluka o proglašenju prirodne nepogode mraza u 19 međimurskih općina i sva tri grada

Objavljeno:

- dana

Župan Međimurske županije Matija Posavec donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode mraza za područje gradova Čakovec, Mursko Središće i Prelog te općina Belica, Dekanovec, Domašinec, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec u Međimurskoj županiji, zbog mraza i jačeg sjevernog vjetra u razdoblju od 5. do 16. travnja 2021. godine.

Odluka je donesena temeljem članka 23. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i članka 37. Statuta Međimurske županije. Prema istom Zakonu, svaka fizička ili pravna osoba na čijoj su imovini nastale značajnije štete od prirodne nepogode štetu prijavljuje u jedinici lokalne samouprave na čijem području se oštećena imovina nalazi.

Temeljem toga načelnik, odnosno gradonačelnik, predlaže proglašenje prirodne nepogode ako su ispunjeni uvjeti iz članka 3. stavka 4. Zakona.

U navedenom razdoblju nakon jačeg sjevernog vjetra na svim mjernim mjestima u istočnom, središnjem i zapadnom dijelu Međimurske županije zabilježene su značajne negativne temperature zraka, čija je posljedica smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno umanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama.

Nakon proglašenja prirodne nepogode, oštećenici prijavljuju štetu u gradu, odnosno općini na čijem je području šteta nastala, na propisanom obrascu dok nadležna gradska i općinska povjerenstva prijavljuju prve procjene štete u Registar šteta.

Odlukom se zadužuju gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje