Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Marija Vidović povodom Dana Županije Međimurju poklonila koncert “Međimurje moj dragi je dom”

Objavljeno:

- dana

Povodom 350. obljetnice sjećanja na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 400. obljetnice rođenja Petra Zrinskog, 20 godina djelovanja Zrinske garde i 10 godina otkako je Hrvatski sabor 30. travnja proglasio Spomendanom pogibije Zrinskog i Frankopana, u prekrasnom okruženju Staroga grada Čakovec u kojem su stolovali Zrinski održan je svečani koncert sopranistice Marije Vidović i Varaždinskog komornog orkestra.

Koncert je zbog epidemioloških mjera održan u ograničenim okolnostima bez šire publike, no snimila ga je Hrvatska radiotelevizija koja će ga emitirati u svom programu sredinom svibnja. Međimurski dvojac, Barbara Kolar i Dejan Buvač, odlično su odradili voditeljski zadatak, a Varaždinskim komornim orkestrom u ovoj suradnji dirigirao je maestro Matija Fortuna. Dvanaest pjesama posvećenih našem kraju našlo je svoje mjesto na novom albumu Marije Vidović „Međimurje moj dragi je dom“ koji je, zahvaljujući suradnji s Večernjim listom, u jučerašnjem izdanju poklonjen svakom čitatelju.

Međimurske popevke novi su projekt međimurske sopranistice, a album se sastoji od odabranih tradicionalnih pjesama kao i nekoliko autorskih, u vrhunskim aranžmanima Alexa Pashkova.

Glazbeni producent albuma koji je premijerno izveden u cijelosti povodom Dana Međimurske županije je bivši predsjednik Republike Hrvatske, sveučilišni profesor i skladatelji dr. Ivo Josipović. Spomendan pogibije Zrinskih i Frankopana bio je prilika da u Međimurju ugostimo i veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Njegovu Ekselenciju doktora Josefa Markusa Wuketicha.

Na prekrasnom poklonu povodom Dana Međimurske županije, Mariji Vidović zahvalio je župan Međimurske županije Matija Posavec:

– Veliko “Hvala!” svima koji i na ovaj način doprinose da identitet, povijest i kulturna baština našeg Međimurja budu prezentirani diljem Hrvatske i šire. Ovaj će album, ove prekrasne pjesme, očarat će sve ljubitelje tradicijskih pjesama, a poglavito međimurskog kraja!

Koncert je organiziran pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Svim stanovnicima Međimurja čestitamo Dan Međimurske županije!

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje