Povežite se s nama

Život i društvo

Sud odlučio: istospolni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji

Objavljeno:

- dana

Nakon prošlogodišnjih presuda u kojima je potvrđeno da istospolni, životni partneri mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo, ove je srijede, 5. svibnja, iz Udruge „Dugine obitelji“ službeno potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji, piše portal navedene Udruge.

Nakon pet godina pravnih bitaka, navode iz Udruge, Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

Podsjetimo, u svibnju 2016. godine Kožić i Šegota prijavili su se u lokalni Centar za socijalnu skrb s željom da postanu posvojitelji, no njihov je zahtjev odbijen jer su u životnom partnerstvu. Situacija je još apsurdnija zbog činjenice da u Hrvatskoj posvojitelji mogu postati pojedinke i pojedinci, kao što su to u proteklih 10-ak godina postali neki članovi i članice Udruge „Dugine obitelji“.

„Životni partneri ne smiju biti diskriminirani“

Kožić i Šegota potom su tužili tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a presuda je otišla na njihovu stranu, koja eksplicitno navodi da ne smiju biti diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu.

– Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije. Očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No, Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav RH, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego i zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj – rekao je u srijedu predsjednik Udruge Daniel Martinović.

Očekuje se da sada i nadležno Ministarstvo budućim postupcima ispravi nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje, poručili su iz „Duginih obitelji“ te dodali: – Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika.

Ova presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i jamči im da ne smiju biti diskriminirani na temelju njihove seksualne orijentacije.

Pravo djeteta na najbolje moguće posvojitelje i dalje ima prioritet te ova presuda ne znači automatski da gej i lezbijski parovi postaju posvojitelji, no oni mogu konkurirati te se bez straha javiti svom CZSS-u i prijaviti se za evaluaciju za posvojenje.

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje