Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Središte Čakovca spremno je za Porcijunkulovo

Objavljeno:

- dana

Još nas nešto manje od 24 sata dijeli od početka ovogodišnjeg Porcijunkulovog, najveće ljetne manifestacije u Međimurju.

Središte grada Čakovca u proteklih se nekoliko dana uređivalo kako bi ulice i trgovi spremno dočekali brojne izlagače, izvođače, ali i posjetitelje koji će moći odabrati neki od pregršt zanimljivih sadržaja, od petka 30. srpnja pa do ponedjeljka 2. kolovoza.

Kako aktualna pandemija uvjetuje organizaciju sličnih događanja diljem svijeta, tako se i Porcijunkulovo mora prilagoditi mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Svi posjetitelji dobro su došli na ulice i trgove grada, terase ugostiteljskih objekata, no pri tom moraju voditi računa o propisanom razmaku i nošenju maske, dok će zona u Perivoju Zrinskih, rezervirana za četiri velika večernja koncerta, biti otvorena pod posebnim uvjetima, odnosno posjetitelji tih koncerata moći će ući u jezero Starog grada samo uz predočenje COVID putovnice ili uz potvrdu o negativnom testu te važeću potvrdu o provedenom cijepljenju.

U četvrtak je održan finalni sastanak organizatora i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te je dogovoreno kako će se posjetitelji manifestacije moći, po cijeni od 25 kuna, testirati svakodnevno za vrijeme trajanja Porcijunkulovog.

U petak će se u prostorijama Zavoda zainteresirani moći testirati od 15 do 19 sati, a ostala tri dana od 8 do 13 sati. Isto tako, kod Knjižnice „Nikola Zrinski“, djelatnici Zavoda imati će svoj punkt gdje će građani svakodnevno moći obaviti testiranje u vremenu od 16 do 20 sati. Građani za test moraju izdvojiti tek 25 kuna, a ostatak cijene testa, sufinancira Grad Čakovec.

A sama manifestacija započinje već sutra u jutarnjim satima, kada će se na gradske ulice smjestiti tristotinjak izlagača sa svojim tradicijskim proizvodima, enogastronomskom ponudom, rukotvorinama, a u popodnevnim satima otvara se i novina ovogodišnje manifestacije, Art street, odnosno prostor rezerviran za umjetnike u Ulici Matice hrvatske.

Zvuci i ritmovi glazbe ispuniti će manifestaciju u sva četiri dana, već od jutarnjih sati, a vrhunac su četiri velika  koncerta u jezeru Starog grada. Publiku će sutra zabavljati Željko Bebek, u subotu Opća opasnost, u nedjelju Klapa Iskon, a u ponedjeljak će Porcijunkulovo svojim nastupom zatvoriti Nina Badrić. Uz to, posjetitelje očekuje mnoštvo popratnih programa, od kreativnih, do zabavnih i humanitarnih.

Gospa od Anđela, blagdan je koji se obilježava 2. kolovoza i okosnica je samog proštenja za koje se veže i manifestacija Porcijunkulovo pa će tako i vjernici obilježiti ove dane. Uz tradicionalnu svečanu procesiju na sam blagdan Gospe od Anđela, u ponedjeljak 2. kolovoza te središnje hodočasničko euharistijsko slavlje koje će predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, tu su i svakodnevne svete mise, ispovijedi i Marijansko bdijenje.

Bogat program ovogodišnje manifestacije Porcijunkulovo možete pronaći na stranicama Grada Čakovca i gradske Turističke zajednice.

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje