Povežite se s nama

U fokusu

HZZ Varaždin: tijekom srpnja zabilježeno je 549 novih nezaposlenih osoba

Objavljeno:

- dana

Krajem srpnja 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano je 2.526 nezaposlenih osoba.

Na području Ispostave Ivanec bilježimo 619, Ludbreg 267, Novi Marof 318, Cestica 60 i Varaždin 1.262 osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 4,9% (117 osoba), a u usporedbi s istim mjesecom (srpanj) 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 772 osobe, odnosno 23,4%.

Ujedno su evidentirane i 24 osobe kao tražitelji zaposlenja. Tijekom srpnja evidentirano je 549 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavilo se 347 osoba, nakon škole 132, a iz neaktivnosti 70 osoba.

U ukupnom broju nezaposlenih osoba je 1.121 muškarac ili 44,4%. Broj nezaposlenih muškaraca veći je za 0,3% u odnosu na prošli mjesec, a u odnosu na srpanj 2020. godine broj nezaposlenih muškaraca manji je za 25,2%.

Udio žena u ukupnoj nezaposlenosti iznosi 55,6% ili 1.405 žena. U odnosu na prošli mjesec broj nezaposlenih žena je veći za 8,8%, a u odnosu na srpanj 2020. godine broj nezaposlenih žena manji je za 21,9%.

U strukturi nezaposlenih je 365 osoba (14,4%) bez radnog iskustva. Broj nezaposlenih bez radnog iskustva u ovom mjesecu veći je za 22,9% u odnosu na lipanj 2021. godine, te za 18,3% manji u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ponuda i zapošljavanje

Tijekom srpnja 2021. godine prijavljeno je 727 slobodnih radnih mjesta, što je za 1,9% (14 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 10,9% (89 slobodnih radnog mjesta) manje nego u istom mjesecu prošle godine (srpanj 2020).

Najviše je slobodnih radnih mjesta u prerađivačkoj industriji, slijede djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, građevinarstvo i dr.

Najtraženija zanimanja tijekom srpnja 2021. godine bila su:

  • radnik / radnica na proizvodnoj liniji – 62
  • zaštitar / zaštitarka osoba i imovine – 45
  • medicinska sestra / medicinski tehničar – 30
  • prodavač/prodavačica – 28
  • vozač / vozačica teretnog vozila – 27
  • administrativni službenik / administrativna službenica – 21
  • odgojitelj / odgojiteljica predškolske djece – 20
  • rukovatelj / rukovateljica brojčano upravljanim strojem za obradu kovina – 18
  • zavarivač/zavarivačica – 16
  • konobar/konobarica – 15

Tijekom srpnja 2021. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je ukupno 285 osoba na temelju radnog odnosa. To je 7,8% manje nego u prethodnom mjesecu i 30,5% manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Iz evidencije PU Varaždin tijekom srpnja 2021. godine također je zaposleno 35 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti.

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje