Povežite se s nama

Sport

Kako postati uspješan?

Objavljeno:

- dana

KOJI SU SVE PREDUVJETI ZA POSTATI USPJEŠNIM SPORTAŠEM

Zašto su jedni sportaši uspješniji od drugih i kako predvidjeti tko bi mogao uspjeti, pitanja su koja odavno muče sportske djelatnike.

Onaj tko bi znao odgovor na ta pitanja postao bi „besmrtan“. Jednog odgovora, nažalost, nema. Jedan dio odgovora možda se krije u jednoj studiji koja je provedena u Americi, a u kojoj su se pratila djeca s visokim koeficijentom inteligencije. Između 250.000 djece odabrano je njih 1470 koji su imali kvocijent inteligencije od 140 do 200. Kada su ušli u odraslu dob, napravljena je anketa među njima i dobiveni su zanimljiv rezultati. Podijeljeni su tri grupe, u prvoj su bili oni uspješni, u drugoj oni relativno uspješni i u trećoj oni koji su imali najmanje koristi od svog potencijala. Autora studije najviše je zanimalo što je dovelo do tako velikih razlika između prve i treće grupe ako se zna da su bili u dječjoj dobi svi približno isti i to prilično iznad svojih vršnjaka. Kada su proučili sve njihove osobine nisu mogli pronaći značajnije razlike dok nisu došli do obiteljskog podrijetla. Naime, oni uspješni iza sebe su imali roditelje koji su završili fakultete. Njihovi domovi bili su puni knjiga i drugih izvora znanja te razumijevanja i poticaja za njihove potrebe. Oni iz treće skupine živjeli su u skromnim uvjetima uz nerazumijevanje za potrebe stjecanja znanja i školovanja te zbog toga nisu razvili svoje potencijale. Njima je nedostajalo nešto što se zove „zajednica koja bi ih pripremila za svijet“. Nisu dobili priliku da se pokažu u najboljem svjetlu. Slično je i u sportu. Ako određeni talent ne dobije priliku da se pokaže u najboljem svjetlu i uči od najboljih trenera, on će ostati potraćeni talent.

Izvor:
Foto:

Sport

Berba medalja kajakaša Varteksa na domaćem natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kajak kanu klub održao je Kup mladih Varaždin i Otvoreno seniorsko prvenstvo Varaždina u kajak slalomu kod mostova na rijeci Dravi na kojem je nastupilo je 45 natjecatelja iz Hrvatske i BiH.

U ženskoj konkurenciji polaznika škole kajaka Dina Stanković bila je 2., a Lucija Plantak 3. U kajaku jednosjedu kod polaznika škole kajaka Borna Valjak plasirao se na 2. mjesto.

U kategoriji mlađih kadeta u kajaku Andrija Novak bio je 2. Kod starijih kadetkinja u kajaku pobijedila je Hana Valjak, a Leona Habek bila je druga. Najbolji kod starijih kadeta bio je Marin Bjeliš, drugi je bio Neo Vugrek, treći Domagoj Cerovečki, Domagoj Kracik 4., a Viktor Žmegač plasirao se na 5. mjesto. Kod juniora u kajaku Matija Novak plasirao se na 5. mjesto.

Na seniorskoj utrci u kajaku pobijedio je Nikola Novosel, a Damian Kukec bio je drugi. Održana je i utrka veterana u kanu jednosjedu gdje se Danijel Mijatović plasirao na 3. mjesto, Robert Rauš bio je 4., a Ervin Mijatović na 5. mjestu.

Nastavite čitati

Sport

Tristan Talan obranio naslov prvaka Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Kutini se održalo Prvenstvo Hrvatske za juniore i mlađe seniore u boksu. Iz Fight Cluba Kovačić nastupili su Mate Medenjak I Tristan Talan.

Mate je unatoč dobroj borbi ispao u kvalifikacijama. Tristan Talan prošlogodišnji prvak u polufinalu je pobijedio Karla Kenzevića, da bi u nedjelju, 5. svibnja u finalu jednoglasnom sudačkom odlukom svladao Mihaela Bulatovića iz Slavonskog Broda.

Tristan je time obranio titulu prvaka Hrvatske i potvrdio mjesto reprezentativca Hrvatske. Slijede mu pripreme za Europsko prvenstvo. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje