Povežite se s nama

U fokusu

Ništa od proračuna? “Morao sam na sud u Delnice, a Habuš me proziva za samopromociju!”

Objavljeno:

- dana

UVJET HDZ-a – SMJENA VLAŠIĆA I BORAKA

Smjena direktora Varkoma Vlade Vlašića i direktora Tehnološkog parka Josipa Boraka prvi su i osnovni uvjet da Damir Habijan sjedne za stol s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušem i započne bilo kakve razgovore o prijedlogu proračuna za 2017. godinu.

Istaknuo je to predsjednik varaždinskog HDZ-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare, koju je sazvao upravo zbog donošenja gradskog proračuna, i to dan nakon što ga je Gradski odbor HDZ-a službeno potvrdio za kandidata te stranke za gradonačelnika Varaždina.

Iako je pred novinare stigao s pripremljenim materijalima, svoje prijedloge za proračun nije iznio.

– Evo, ovo su materijali s projektima koje sam pripremio, ali nakon što su me iz HNS-a prozvali da nemam konkretnih prijedloga i da mi je do vlastite promocije, odlučio sam da ih neću iznositi – rekao je Habijan.

“Ne mogu biti na raspolaganju kad se Habuš sjeti”

Naime, prije konferencije za novinare stiglo je priopćenje varaždinskog HNS-a u kojem su podsjetili da je Habijan još prije dva tjedna istaknuo da je spreman na suradnju i dijalog kako bi se proračun donio do ožujka.

– S obzirom da je Habijan odgodio sastanak s gradonačelnikom Habušem, očito je da njegov prijedlog nije bio ozbiljan. Osim toga, očito je i da koristi situaciju oko proračuna za svoju samopromociju, a kad treba raditi i odraditi konkretne stvari, onda nema interesa – istaknuli su iz HNS-a u priopćenju.

Sastanak je bio dogovoren za utorak, a Habijan je rekao da ga je otkazao jer je morao zamijeniti kolegu na ročištu na sudu u Delnicama.

– Ne bavim se politikom kao profesionalni političar, nego imam posao, radim i prekovremeno, pa ne mogu biti na raspolaganju gradonačelniku kad se on sjeti. Točno je da me je zvala njegova tajnica i da je sastanak bio dogovoren za utorak, ali se nismo našli, jer sam morao mijenjati kolegu na ročištu. I tu situaciju je Habuš iskoristio da bi me prozivao da nemam konkretnih projekata! – istaknuo je Habijan.

“Neka HNS i SDP budu dosljedni pri smjenama”

Zapitao se je li pogriješio kad je aktualnog gradonačelnika pozvao na dogovor.

– Doista sam rekao da sam u interesu Grada Varaždina, koji je ispred moje stranke, spreman razgovarati o proračunu i spreman predložiti projekte. Nikakve koalicije, dogovori i trgovine nisu bili u pitanju, kao što su neki krivo, a neki namjerno interpretirali. Sad se stvarno pitam jesam li krivo postupio kad sam pozvao Habuša na dogovor – rekao je.

Napomenuo je da proračun predlaže gradonačelnik te najavio da će sljedeći tjedan iznijeti svoju viziju razvoja Grada Varaždina i svoje ideje koje želi provesti kao gradonačelnik, očito misleći na predstavljanje svojeg programa za izbore.

– Hoće li to gospodin Habuš uvrstiti u svoj prijedlog proračuna ili neće, ovisi o njemu. Koliko sam shvatio, na razgovor je pozvao samo mene. Međutim, ne bi bilo loše da pozove i ostale kandidate, Alena Kišića, Nataliju Martinčević, Mirjanu Kolarek Karakaš i Zlatana Avara, i to prije svega zato da nas upozna sa situacijom u proračunu, da nam da uvid u stanje prihoda i obaveza – naveo je.

Je li onda ipak za suradnju i dogovor oko proračuna?

– Prvo moramo vidjeti kakav bi bio prijedlog gradonačelnika Habuša. Na sastanku, na koji me je pozvao, nisam želio iznositi samo brojke, nego mu reći koji su uvjeti da bismo počeli razgovarali o samom proračunu i projektima. Prvi uvjet je opoziv Vlade Vlašića i Josipa Boraka. Ako HNS i SDP traže razrješenje ravnateljice varaždinske bolnice iz nejasnih i samo njima poznatih razloga, onda je valjda normalno da budu dosljedni i razriješe dvojicu direktora, jednog koji je zbog propalih natječaja već stvorio gubitak od 700.000 kuna, a drugog zato što nije povukao predviđena sredstva – poručio je Habijan.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje