Povežite se s nama

U fokusu

Ergela Đulabić iz Varaždina bila bi pravi raj na zemlji da vlasnici nemaju susjede iz pakla!

Objavljeno:

- dana

Tko god posjeti OPG Đulabić, odnosno ranč smješten uz desnu obalu rijeke Drave, prvo što čuje je njištanje konja i ponija, meketanje koza, blejanje ovca i janjadi te kokodakanje. Ovim prekrasno uređenim imanjem, do kojeg se iz centra grada stiže za svega 15-ak minuta pješačenja, šepire se i purani. Osim naših vrijednih domaćina, gospodarstvo godinama od nepozvanih gostiju pokušavaju čuvati Rio i Lola, dvoje umiljatih dresiranih škotskih ovčara.

Tu se radi od jutra do mraka

– Nažalost, čak ni naši psi-pastiri ne mogu biti stalno na pašnjaku ili trčkarati na otvorenom jer strahujemo da ih zli ljudi ne otruju ili namjerno potjeraju izvan ograde. Stoga ih preventivno držimo u boksu i svakog dana puštamo van kada dođemo na imanje. Imamo netipičnu, američku farmu koja se prostire na 36.000 metara četvornih. Sve životinje o kojima se brinemo zapravo su članovi naše obitelji – objasnila je Eni Đulabić, koja je zaposlena kao teta u Dječjem vrtiću “Panda”.

Osim nje, koja svaki slobodan trenutak provodi na farmi, pune ruke posla imaju i djeca. No, za Klaru, Evu i Viktora to je pravi gušt.

– Ništa nam nije teško. Školske obveze su uvijek na prvome mjestu, ali znamo da naši ljubimci jedva čekaju da ih nahranimo, napojimo, očešljamo, ošišamo… Roditelji su nas naučili kako se brinuti o životinjama i svu tu ljubav one nam vraćaju. Sve su pripitomljene, znatiželjne i obožavaju druženje s djecom i odraslima – otkrila nam je Eva, koja polazi i Glazbenu školu.
Od njihove ponosne majke doznajemo i to da se na farmi mora raditi od pola 6 ujutro pa sve do 21 sat. Sve mora biti tip-top jer se nikad ne zna tko će poželjeti na njihovu imanju proslaviti rođendan, odraditi team building ili uživati u nekoj drugoj fešti za tijelo i dušu. Ova obitelj to nikomu ne uskraćuje, ali je nužan prethodni dogovor na mobitel 091/3172-133.

– Djeca redovno pohađaju i Glazbenu školu, a na farmi se izmjenjujemo prema unaprijed pripremljenom rasporedu. Prvu manju farmu imali smo na samom završetku izgrađenog dijela Kumičićeve i graničimo sa zaobilaznicom. Bili smo skučeni u početku, ali od 1999. godine u varaždinskom Texasu imamo veliki ranč, na kojem je u jednom trenutku bilo 20-ak konja. Presudilo je to što je moj suprug Božo uspio otkupiti zemljišta od 13 različitih vlasnika i okrupnjati imanje. Naš prvi konj bio je svjetski poznate lipicanske pasmine, dok se sada posvećujemo uzgoju hrvatskih sportskih konja; riječ je zapravo o preponašima pasmine Holstein, koji imaju rodovnik i žig – ističe Eni.

Cijela obitelj bavi se rekreativnim jahanjem, a Eva, osim što predivno svira klavir, ima ambicije i u konjičkom sportu.

– Jašem konje otkad znam za sebe i prvi trener bila mi je majka. Nikad me nije bilo strah i najveći je gušt osedlati pastuha ili kobilu te otići na terensko jahanje. Trenutno imamo šest ponija i tri “prava” konja, među kojima je i američka kaubojska quartrica. I ta kobila opravdava epitet da su konji plemenite životinje jer brza je, poslušna i iznimno dobre ćudi. Za nas je najveća radost kada se oždrijebe kobile, a prava tragedija je ako se konji ozlijede – veli Eva.
Nažalost, njihovi prvi susjedi nisu takve dobre naravi kao spomenuta kobila. Ni približno!

Učestali pokolji

– Maltretiranje koje proživljavamo zbog neciviliziranog ponašanja pojedinaca iz obližnjega romskog naselja na Šintariji je neopisivo. Imanje dosad nisam prodao jedino zbog djece, koja obožavaju životinje i brinu se o njima. Svi znatiželjnici, vrtićari, školarci… mogu nas čak i bez najave posjetiti, potrudili smo se stvoriti raj na zemlji koji je svima pristupačan. Spreman sam i dalje svoje novce ulagati u razvoj imanja kakvim se može ponositi malo koji grad. Imamo uz Dravu predivnu prirodu te će šetači, izletnici i rekreativci uskoro imati priliku upoznati i životinje koje obitavaju u Južnoj Americi ili u drugim egzotičnim krajevima – ističe Božo Đulabić, od kojeg doznajemo da njegova obitelj ne može mirno spavati i gledati kako im Romi neodgovornim ponašanjem uništavaju sav trud.

Naime, dok farmom dominira impozantni 10-godišnji jarac Eifell, kojem se ne zna broj potomstva, romskim naseljem kraljuju nečipirani psi.

– Kad god u čoporu upadnu na farmu, prvo nastane pokolj peradi. U više navrata stradale su naše kokice i purani, a čak i kad zateknemo pse koji su ih rastrgali, veterinarima i policijskim službenicima je nemoguće utvrditi vlasnika. Srećom, kad smo na farmi, Romi i njihovi psi drže se podalje. No, čim nas ne vide, istovare i svoje smeće uz rub imanja, pa ga moramo redovito uklanjati – ukazuje Đulabić, koji je zaposlen na mjestu voditelja varaždinske podružnice Triglav osiguranja.

Još gore, Romi u ovom varaždinskom kvartu napadaju šetače i rekreativce.

Prebili i župana

Podsjećamo, svojevremeno su tu prebili i opljačkali aktualnoga varaždinskog župana Anđelka Stričaka! S obzirom na to da se potonji često susreće s varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljom, sada mu je dobra prilika da se ugleda na kolegu Matiju Posavca, te da predloži gradonačelniku da se na ulazima i u samom romskom naselju postavi 24-satni video nadzor. To je jedini način da se spriječi i pucnjava iz vatrenog oružja koja se često čuje na Šintariji – unutar 300 metara od naseljenog prostora – koja nema nikakve veze s lovcima ili krivolovcima. Ali itekako ima s pojedincima iz romskog naselja, koji se ne libe ni bespravne gradnje.

– Nevjerojatno je koliko su u slučaju romskog naselja pasivni gradski komunalci, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, građevinska i ina nadležna inspekcija. Izgradili su Romi hrpu nelegaliziranih objekata, pa već zidaju ograde skroz do ceste. Nisu pritom poštedjeli ni naše privatne parcele, a nama nikakve žalbe ne pomažu jer odgovorni godinama žmire i okreću glavu od gorućih problema u ovome mjesnom odboru. Tu je granica tolerancije posvemašnjeg nereda i nepoštovanja zakonskih odredbi odavno trebala biti jasno definirana za dobrobit i normalan suživot svih zainteresiranih građana – zaključio je Božo Đulabić.

Tek će se vidjeti jesu li vladajući u Gradu Varaždinu (SDP, Reformisti, Budimo grad) uopće kadri pokazati mišiće i riješiti nabrojene probleme u Texasu. Zorno ih prikazuje dio fotografija kojima je ilustriran članak, a scene koje uživo često moraju gledati djeca Đulabićevih dovoljno su stravične da im nikakav komentar nije potreban.

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje