Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Svijetu predstavljena tradicionalna nošnja iz Brezničkog Huma

Objavljeno:

- dana

Projekt Geofolk predstavlja najveću svjetsku zbirku fotografja ljudi iz različitih krajeva u narodnim nošnjama. Osnovao ga je rumunjski fotograf David Botond, kojem će u Bruxellesu za dva mjeseca Europski parlamenta uručiti nagradu Europskog građanina 2021. godine.

Geofolk iz Rumunjske je među 28 projekata nagrađenih na europskoj razini, a uključuje izvanrednu zbirku fotografija koja ujedinjuje tradiciju i kulturu, diveći se i čuvajući identitetske elemente zajednica, žena, muškaraca i dječjih kostima iz cijeloga svijeta.

Hrvatski predstavnici Europskog projekta Europa nakon Brexita, nedavno održanog u Rumunjskoj, za svog su boravka upoznali i družili se s autorom projekta Geofolk fotografom Davidom Botondom te su tom prilikom uspješno realizirane fotografije tradicionalne narodne nošnje Brezničkog Huma, ujedno i prve hrvatske narodne nošnje predstavljene putem platforme Geofolk.

Predsjednica kulturne udruge Humščak iz Brezničkog Huma pjesnikinja Ružica Šafranec Kišur i njen suprug pjesnik Josip Šafranec spremno su prihvatili poziranje pred objektivom ovoga svjetski poznatog umjetnika.

– Riječ je o prvoj tradicionalnoj narodnoj nošnji iz Hrvatske koju predstavljam putem Geofolka – navodi autor koji je zahvaljujući svojoj Izložbi naziva “Transilvanija – divna žena” u Bruxellesu, Budimpešti, Helsinkiju, Tallinu, Londonu, Manchesteru i drugdje, a zahvaljujući svojim glamuroznim fotografijama, postao svjetski poznat. Botond je snimio oko 100.000 fotografija i obradio više od 30.000 njih, te postavio izložbu koja na površini od 54 metra duljine predstavlja 1700 narodnih kostima iz cijeloga svijeta. Fotografije su snimljene u 56 različitih zemalja i predstavljaju 240 nacionalnosti, a odnedavno je među njima i prva hrvatska narodna nošnja upravo zahvaljujući našem zajedničkom susretu na projektu Europa poslije Brexita – naglašava David Botond.

– Uskoro ćemo imati priliku upoznati ovaj čudesni svijet umjetničkih fotografija stotina prekrasnih narodnih nošnji jer ćemo Davida Botonda pozvati da se svojom izložbom fotografija predstavi Hrvatskoj u Brezničkom Humu uz obljetnicu obilježavanja Dana općine na Martinje u studenom ove godine – navodi načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić i dodaje kako će Geofolk tom prilikom biti nagrađen serijom novih fotografija nošnji sjeverozapadne Hrvatske.

Croatia – Zagorje Region – Breznički Hum

Regija Hrvatsko Zagorje nalazi se na sjeverozapadu Republike Hrvatske, a stanovnici govore kajkavskim narječjem.

Zbog višestoljetnog djelovanja i življenja njemačkog, austrijskog i mađarskog plemstva u Zagorju, te zemljopisne blizine Austrije i Mađarske, Zagorci i danas koriste riječi iz spomenutih jezika u svakodnevnom govoru.

Tradicijska izrada zagorskih drvenih igračaka, lepoglavska čipka te medičarski i licitarski proizvodi, zbog svojih su posebnosti i vrijednosti uvršteni na listu nematerijalnih dobara UNESCO-a. Nematerijalnu kulturnu baštinu čine kajkavski jezik (ISO 369 “kjv”) i narodne pjesme ispjevane u narodu, ostale u kolektivnom sjećanju. Važno je napomenuti da je Zagorje poznato i po ukusnim autohtonim gastronomskim delicijama (npr. purica s mlincima, zagorski štrukli, zagorska zlievka, itd.) spravljenim od domaćih namirnica, iznimnih nutritivnih vrijednosti. Pitomi brežuljci zelenog Hrvatskog Zagorja, zbog pogodnog podneblja su i vinorodni.

Općina Breznički Hum ima geografski položaj na istočnom dijelu regije Hrvatsko Zagorje. Mjesto Breznički Hum je u povijesti imalo veliku ulogu u komunikaciji prema Budimu, Pešti i Beču, s postajom za odmor i zamjenu konja koji su vukli poštansku kočiju, od tuda i truba na grbu općine.

Ženska narodna nošnja brezničkohumskog kraja (selo Radešić):

– rubača (suknja), koja je nafaldana (plisirana, naborana) i seže do sredine lista, iznad gležnja,

– opleček, bluza (s dugim širokim rukavima) i na prsima i rubovima rukava ukrašena bijelim vezom, fertun (pregača), nabran je i obrubljen s čipkom,

– lajbek (prsluk), svijetle plave boje, na rubovima ukrašen našivenim ukrasnim trakicama,

– paculjica, poculjica (poculica), pokrivalo za glavu udane žene (ukrašena je čipkom i perlicama) ispod koje se kosa pletena u pletenice umota u punđu. Poculjicu nemaju u svim dijelovima Zagorja. Oko vrata žena može imati i crveni kraluž (kraljuš, nanizane drvene perle, crvene boje).

Muška naroda nošnja:

– rubača (košulja), poprsje je ukrašeno bijelim rupičastim vezom ili uzdužno proštepano (prošiveno) s nekoliko uskih nabora, duge gaće (hlače) sašivene od dva komada domaćeg debelog platna bočno spojena i sežu do gležnja,

– lajbek (lajbec, prsluk) je od tamnoplavog ili ukrašenog crnog materijala dužine malo ispod struka, tek da pokrije remen od svinjske kože s mjedenom kopčom (remen se ne nosi u svim dijelovima Zagorja),

– škrlak (šešir) crne boje,

– škornji (škornje, čizme) od prave su kože, crne boje.

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novomarofska tvrtka više od 50 tisuća eura donirala za 60 tamošnjih udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knauf Insulation, kao društveno odgovorna kompanija i aktivan član lokalne zajednice, nastavlja sa svojom podrškom lokalnim udrugama, ustanovama i organizacijama. Ove godine, kompanija je ponovo dokazala svoju predanost društvenoj odgovornosti donacijom više od 50 tisuća eura za rad 60 udruga s područja Novog Marofa i okolice.

Nakon pažljivog pregleda svih pristiglih prijava, novomarofska kompanija odabrala je 60 udruga koje će primiti financijsku podršku. Ova donacija naglašava važnost društveno odgovornog poslovanja koje Knauf Insulation stavlja visoko na listu svojih prioriteta.

– Briga za kvalitetu života lokalne zajednice je među našim najvažnijim prioritetima,” izjavio je Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulationa. “Ove donacije predstavljaju kontinuitet naše snažne suradnje s lokalnom zajednicom, koja ima ključnu ulogu u našem poslovanju. Izuzetno smo ponosni što možemo podržati rad udruga i s nestrpljenjem iščekujemo nove projekte koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života u Novom Marofu i okolnim područjima – ističu u ovoj tvrtki.

Donacije su usmjerene prema udrugama i ustanovama koje se bave obrazovanjem, zdravstvom, zaštitom okoliša, socijalnom pravdom, kulturom, sportom i drugim društveno važnim područjima. Kroz ovu podršku, Knauf Insulation želi poslati jasnu poruku o važnosti suradnje s organizacijama koje dijele iste vrijednosti i prioritete.

U prostorijama kompanije Knauf Insulation u Novom Marofu održan je prijem za predstavnike pojedinih udruga, ustanova i organizacija iz raznih područja djelovanja. Tijekom prijema, predstavnici su imali priliku osobno podijeliti informacije o projektima i aktivnostima koje planiraju za ovu godinu, a za koje su donacije i namijenjene.

Knauf Insulation će i dalje nastojati biti primjer društveno odgovornog poslovanja, nastavljajući podržavati projekte koji doprinose boljoj budućnosti za sve članove lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje