Povežite se s nama

Sport

Vraćamo se prirodnim napicima

Objavljeno:

- dana

SPORTSKA PREHRANA

Sportaši često postavljaju pitanje što piti i koji su sportski napici najbolji.

U poplavi raznih reklama teško je snaći se, pogotovo za početnike ili za rekreativce. Odgovor koji će dobiti od odgovornih osoba uglavnom je uvijek isti – voda. Dakle, voda je potrebna tijelu i nikako nećete pogriješiti ako vam ona bude glavni sportski napitak. Za one koji treniraju sportove u kojima su dugotrajno izloženi naporu, kao npr. kod maratonaca, od velike koristi je i malo šećera, cca 5-postotna otopina. Šećer koji se uzima tijekom aktivnosti poboljšava izvedbu, za razliku od onog koji se eventualno uzima prije vježbanja. Ako netko više voli sokove ili gazirana pića, bilo bi ih dobro razrijediti.
Dio sportaša na temelju iskustva sam priprema svoje sportske napitke. Tako vrlo često biciklisti tijekom vožnje piju čaj s medom, neki maratonci znaju piti promućkanu Coca-colu bez mjehurića, biatlonci pak znaju piti topli sok od borovnice i sl.
Nakon sportskih napora treba piti napitak bogat ugljikohidratima kojih ima u taman koliko treba u soku od naranče. Kada smo već kod soka od naranče, evo jednog recepta za pravi zdravi domaći sportski napitak: u 2,5 dl tople vode otopite četiri žlice šećera i jednu četvrtinu žličice soli, na to dodajte 2,5 dl soka od naranče i do jedne litre dodajte hladne vode. U ovom jeftinom napitku nalazi se ono osnovno što svakom sportašu treba. Za početak nije tako loše vratiti se dobrom starom običaju i cijediti sokove iz zdravog voća, jesti banane i perece umjesto komercijalnih napitaka i pločica.

Izvor:
Foto:

Sport

Tri štafete varaždinske Slobode najbolje na Prvenstvu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U u organizaciji AK Agram, održano je PODRAVKA Prvenstvo Hrvatske u štafetama, na kojem su vrlo uspješni bili atletičari varaždinske Slobode.

Seniorska štafeta 4x 200 m AK Slobode (Hrvoje Kašik, Karlo Marciuš, Janko Kišak i Roko Farkaš) pobijedila je s novim hrvatskim rekordom 1:24,71. 

Ove godine prvi put se održala preponaška štafeta. Pobjedu je odnijela AK Sloboda (Roko Farkaš, Klara Koščak, Janko Kišak i Jana Koščak) s rezultatom 54,27 što će se voditi kao najbolji rezultat u ovoj disciplini.

Dodajmo da je kod mlađih kadeta i kadetkinja 4×100 m slavila također štafeta varaždinske Slobode u sastavu Heidi Premužić, Lovro Stančin, Lana Sačić i Karlo Košćak Posavec s rezultatom 52,68.

Nastavite čitati

Sport

Nika Gregurec i Lorena Magdalenić brončane u Opatiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stolnotenisači i stolnotenisačice Visie i MGK Drave Žabnik nastupili su na međunarodnom stolnoteniskom turniru Opatija open.

Najbolji rezultat od članova MGK Drave ostvarila je najmlađa kadetkinja Nika Gregurec koja je osvojila izvrsno 3. mjesto.

U istoj kategoriji godinu mlađa Mila Hrkec nakon 2. mjesta u skupini, zaustavljena je u osmini finala. Tena Špoljarić kod mlađih kadetkinja ispala je u osmini finala, dok je Nika Gregurec ispala u skupini s jednom pobjedom i dva poraza.

Od članova STK Visie najbolji rezultat ostvarila je Lorena Magdalenić osvojivši broncu kod klinceza.

Dodajmo da je Vito Milak stigao do četvrtfinala kod mlađih juniora te osmine finala kod juniora. Simon Vincek završio je svoj nastup u osmini finala obje kategorije, dok je Darian Henezi stigao među osam najboljih kod najmlađih kadeta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje