Povežite se s nama

Život i društvo

Zaljubljenost… E to nije ljubav!

Objavljeno:

- dana

TJEDAN BRAKA

Što je zaljubljenost, počinje li svaka ljubav zaljubljenošću, je li ona dovoljna za brak i je li nužna da bi brak bio sretan? Postavljamo ova pitanja, jer Dan zaljubljenosti ove godine “pada” u Tjedan braka. Druge nedjelje u veljači svake se godine ujedno obilježava Dan braka, koji je posvećen bračnom paru, mužu i ženi.

Statistike kažu da su nesuglasice u braku i gubitak voljene osobe uzrok visokog stupnja stresa, koji nepovoljno utječe na zdravlje. Podaci govore da je stres, pogotovo ako dugo traje, put u psihosomatske bolesti koje čine više od šezdeset posto bolesti i poremećaja koje poznajemo.

Prijavite se na besplatni trening „Reformuliranje ljubavi“ koji počinje 21. veljače!

Uzrok svega toga može biti – zaljubljenost. Zašto? Stanje zaljubljenosti je ugodno i zato ga želimo, poput ovisnika o drogama, održati. U stanju zaljubljenosti često donosimo odluke o ulasku u brak. Pritom se ne pitamo: “Koliko zapravo poznajemo osobu u koju smo zaljubljeni? Koliko poznajemo njezine vrijednosti, uvjerenja, ponašanja te osobe?“. Još nam rjeđe padne na pamet da razmislimo: “Kako to izgleda u kombinaciji s našom slikom o svijetu?“. A podaci govore da zaljubljenost traje dvije-tri godine!
Ponekad imamo sreće pa se slike svijeta poklope i nastavimo zadovoljno živjeti zajedno.

S vremenom uviđamo vrijednosti izabrane osobe, gradimo odnos s njom, pružamo joj pažnju i primamo njezinu pažnju pa i mi i izabrana osoba doživljavamo zadovoljstvo. Nije da ne uočimo i njezine negativne strane, no njezine vrijedne osobine su nam važnije. Zato ostajemo s njom, ulažući napor da podržimo vrijedne strane te osobe. Ona se osjeća voljenom. Kako i ona čini isto, sami se osjećamo voljenim. I to je ljubav: svjesna odluka o odnosu u kojem razvijamo sebe i izabranu osobu.

Realnost života

No češće zaljubljenost nastane na temelju naše nestvarne predodžbe o drugoj osobi. Družeći se s njom, vrlo brzo ili malo-pomalo shvaćamo da ona i nije idealna kako nam se činilo. Možda čak uopće ne odgovara našoj slici o njoj. Tada raskidamo veze i/ili brakove.

Zaljubljivanje je dio procesa sazrijevanja, prihvaćanja muško-ženskih uloga i prihvaćanja realnosti života. Mi ne možemo svojom voljom izbjeći zaljubljivanje. I ne trebamo ga izbjeći, ako želimo biti zreli i zdravi. Ono što možemo je da ga prihvatimo s razumijevanjem i razlikujemo ga od ljubavi. To će nam omogućiti da odredimo kada ući u brak, a da on bude izvor zadovoljstva za oba partnera.

Odgovore na pitanja “Kako to provesti?”, “Kako održati ljubav koja će omogućiti željenu kvalitetu života oba partnera u braku?“ i na mnoga druga možete potražiti u Obiteljskom centru Varaždinske županije kroz trening „Reformuliranje ljubavi“. Trening vodi autor projekta Dubravko Franjo Šokčević, dipl. soc. pedagog. Provodi se u prostorijama Obiteljskog centra Varaždinske županije u Poljani Biškupečkoj, Varaždinska bb i započinje 21. veljače u 18 sati. Prijave se primaju do popune grupe na telefon 042/303-075.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Maruševec: objavljen Javni poziv mladim obiteljima za ostvarivanje potpore za kupnju i adaptaciju stambenog prostora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec objavila je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, za koji je u općinskom Proračunu ove godine osigurano 55.000 eura.

Mlade obitelji s područja Općine Maruševec mogu ostvariti bespovratnu potporu kroz dvije mjere iz Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Maruševec za 2024. godinu, i to za sufinanciranje adaptacije obiteljske kuće te za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće/stana.

Prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje za adaptaciju obiteljske kuće na području Općine Maruševec u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 2000 eura, pod uvjetom da je adaptacija započela nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Što se tiče sufinanciranja kupnje obiteljske kuće/stana, prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše 4.000,00 eura pod uvjetom da je kupoprodajni ugovor sklopljen nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Općina Maruševec stvara uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji na svoje područje radi demografske obnove, povećanja broja stanovnika i ravnomjernog gospodarskog razvoja općine. Tome već sada svjedoči 50-ak obitelji kojima smo pomogli da dođu, ovdje ostanu graditi život, svoje obitelji i našu zajednicu. Vjerujemo da će ove i druge naše politike biti dodatni poticaj mladim ljudima za ostanak u našem kraju, imajući na umu da su upravo oni nositelji razvoja i presudni faktor povećanja nataliteta ističe načelnik Mario Klapša.

Javni poziv kao i svi potrebni dokumenti, nalaze se na Internet stranicama Općine Maruševec, a rok za prijavu na Javni poziv je 3. lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje