Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO FOI-jev jubilarni, 10. Tjedan karijera u znaku umrežavanja s poslodavcima

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak, 18. listopada, u koncertnoj dvorani Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu započelo je održavanje najvećega karijernog događanja za studente u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – 10. Tjedan karijera.

Suočeni s glavnim pitanjima kao što su „Kako povezati studente i poslodavce?“ te „Kako studentima prenijeti konkretna znanja i pripremiti ih za nove izazove koji im slijede?“, u samim počecima na FOI-ju je organiziran Dan karijera, koji se tijekom vremena razvio u višednevni događaj koji pokriva tehnološke i poslovne teme te na FOI dovodi poznata imena alumnija i poslodavaca, a studentima omogućuje jedinstvenu priliku za prve karijerne korake.

FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup putem povezivanja tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca. Ovogodišnji Tjedan karijera na FOI-ju do petka, 22. listopada, ugošćuje gotovo 60 poslodavaca i studentima nudi više od 120 različitih aktivnosti.

U pet dana održavanja poslodavci se predstavljaju putem četiriju panel-diskusija na stručne teme, 27 radionica, triju pozvanih predavanja međunarodnih stručnjaka, četiriju online pitcheva, 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca te jednog tech showa, uz predstavljanja još 56 poslodavaca na Karijernom španciru, odnosno mogućnosti za neformalno umrežavanje studenata s poslodavcima u razgovorima „jedan na jedan“.

– Cilj Tjedna karijera i Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu je transfer znanja i tehnologija iz prakse u nastavni proces jer FOI intenzivno radi na uvođenju inovativnih koncepata učenja i poučavanja poput work-based learninga i project-based learninga. Želimo što prije pripremiti naše studente za tržište rada. Također, jedan smo od još uvijek rijetkih fakulteta u Hrvatskoj koji imaju obveznu stručnu praksu na preddiplomskoj razini studija, a i na diplomskoj, jer smatramo kako je iznimno važno da studenti steknu znanja i iskustva u praksi prije nego što završe studij – navodi dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, ističući da je gotovo 80 % studenata FOI-ja već zaposleno na diplomskoj razini studija, i to vrlo često kod IT tvrtki u kojima su obavljali praksu.

Dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep

Prateći tehnološke trendove, FOI je ovogodišnje otvorenje Tjedna karijera odlučio posvetiti nikad aktualnijoj temi umjetne inteligencije, a ponose se i time što su i na preddiplomskim  studijima uveli nove module vezane uz umjetnu inteligenciju i računalne igre.

Voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić istaknula je da se ove godine obilježava 10 godina Tjedna karijera te da će se u danima koji slijede mnogo raspravljati o budućnosti, no ne bježe ni od prošlosti.

– Osvrnula bih se na 2012. godinu, kada je na FOI-ju osnovan Centar za podršku studentima i razvoj karijera. Te godine imali smo prvi Dan karijera te smo od tada, u ovih 10 godina, ugostili doista velik broj predavača i uspješnih tvrtki. Naglašavamo od samog početka da su naša ključna tri partnera u Centru za podršku studentima i razvoj karijera poslodavci, studenti FOI-ja i naši alumniji koji su do jučer bili naši studenti, a danas su poslodavci. Oni nam daju potvrdu da je sve što se radi na Fakultetu vrlo relevantno na tržištu rada – istaknula je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić.

Uvodno predavanje na temu „People&Robots: what’s next?“ održao je uspješni FOI alumni Matija Kopić, suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers. Nedavno je ta tvrtka zaključila dokapitalizaciju serije A vrijednu 31 milijun dolara, odnosno 25,4 milijuna eura, a sredstva su ciljano primijenjena za ubrzani razvoj, istraživanje i komercijalizaciju autonomnih mobilnih robota, kao i za internacionalizaciju poslovanja. 

– Lijepo se vratiti u Varaždin, bio sam ovdje davno kao student. Mislim da trebamo našim studentima promovirati ljepote ovoga grada, ali i ono što mogu dobiti studiranjem na FOI-ju. Događanja poput Tjedna karijera pomažu nama kao poslodavcima da studentima prezentiramo ono što radimo, ali još više omogućuju studentima otvoriti im prozor u svijet, u budućnost. Tu smo da ostvarimo dijalog između tema kojima se bave tvrtke poput naše, od umjetne inteligencije i robotike pa do tehnologija koje će tek preplaviti budućnost, kao i da razgovaramo sa studentima i profesorima na FOI-ju i iznađemo najbolje modele suradnje za taj svijet koji nam dolazi – poručio je Matija Kopić.

Jedna od panelistica Tjedna karijera bila je i Hajdi Ćenan, suosnivačica tvrtke „airt“ i potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, koja je naglasila da se u dijelu novih tehnologija i umjetne inteligencije traže i drugi stručni kadrovi, ne samo vezani uz umjetnu inteligenciju i nove tehnologije.

– Naravno da stručno znanje dobro dođe, ali i sva su ostala područja dobrodošla. Ako student još ne zna što će u budućnosti raditi, to ne znači da neće saznati putem događanja kao što je Tjedan karijera – izjavila je Hajdi Ćenan.

Tjedan karijera omogućuje studentima svih godina i smjerova FOI-ja da iskoriste jedinstvenu priliku i povežu se s budućim poslodavcima već tijekom fakultetskih dana. Jedan od studenata FOI-ja koji sudjeluju na ovom događanju je Andrija Krmpotić, kojeg Tjedan karijera zanima jer se što više želi povezati s poslodavcima i upoznati nove tehnologije.

– FOI ostvaruje mnogo dobrih veza s poslodavcima, dopušteno nam je da stupimo u kontakt s njima i prije nego što stupimo na tržište rada – naveo je Andrija Krmpotić, sretan što putem Tjedna karijera njegovi kolege studenti imaju na raspolaganju jedinstvenu priliku za usvajanje znanja iz prakse, pripremu za ulazak u poslovni svijet i jačanje vlastitih kompetencija kojima postaju konkurentniji i atraktivniji na tržištu rada.

Život i društvo

Rasvijetljeni sportski tereni u Gredi i Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je posljednjih godina učinkovita LED rasvjeta zasvijetlila na sportskim terenima u naseljima Maruševec, Novaki, Jurketinec, Čalinec i Donje Ladanje, u minulim su tjednima završeni radovi na osvjetljavanju malonogometnih igrališta kod područnih škola u Gredi i Druškovcu.

Općina Maruševec iz godine u godinu izdvaja proračunska sredstva u cilju poboljšanja sportske infrastrukture na svom području ne bi li na taj način potaknula što veći broj građana na bavljenje sportom, rekreaciju i treniranje.

Ove su godine na red došli tereni u sklopu područnih škola u Gredi i Druškovcu, koje učenici kroz dan koriste za provođenje programa tjelesne i zdravstvene kulture, vikendima nogometaši za utakmice malonogometne lige, a od sada je sportašima omogućeno korištenje terena u večernjim i noćnim satima.

– Riječ je o investiciji vrijednosti 17.000 eura koje je Općina Maruševec ove godine namijenila Osnovnoj školi Gustav Krklec Maruševec da bi igrališta kod područnih škola opremila dugo očekivanom i potrebnom LED rasvjetom. Svake godine izdvajamo značajna proračunska sredstva za modernizaciju i održavanje sportske infrastrukture u našem vlasništvu. Veseli me što mladi po postavljanju rasvjete više vremena provode na sportskim terenima i nadam se da će tako biti i ovdje – rekao je prilikom obilaska igrališta u Gredi i Druškovcu načelnik Općine Mario Klapša.

Greda

Nastavite čitati

Život i društvo

Potpisan ugovor za modernizaciju javne rasvjete u Novoj Vesi Petrijanečkoj i Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te direktorica tvrtke ELDA PROJECT d.o.o. Ljerka Eldas potpisali su ugovor za “Modernizaciju javne rasvjete općine Petrijanec – Faza IV” u ukupnoj vrijednosti 81.197,81 eura.

– Ovim projektom rekonstrukcije sustava javne rasvjete u Općini Petrijanec, primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja izvršiti će se, uz nerazvrstane ceste u naselju Majerje (Ulica Matije Gupca) i Nova Ves Petrijanečka (Ulica Florijana Bobića, Ulica Hinka Krizmana, Kratka ulica, Vidovečka ulica, Ulica Ljudevita Gaja i Ulica Rade Končara) te Zelendvor (Ulica grofova Bombelles i Ljudevita Gaja), zamjena dotrajalih svjetiljaka sa svjetiljkama koje su ekološki i energetski usuglašene s važećim zakonskim regulativnim normama. Ukupni broj svjetiljki koje će se zamijeniti je 187 komada, a do sada je na području Općine ugrađeno ukupno 582 ekološki i ekonomski prihvatljivih rasvjetnih tijela. Nakon ovog projekta imat ćemo sva naselja pokrivena LED rasvjetom i svaki betonski stup dobit će svoje rasvjetno tijelo što će zasigurno povećati sigurnost u prometu za sve sudinike – rekao je načelnik Posavec

Za navedene radove odobrena su sredstva te potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti 56.000 eura za projekt naziva “Sanjenje okolišnih i infrastrukturnih nejednakosti na području Općine Petrijanec, ulaganje u igralište, rasvjetu i LED rasvjeta Faza IV” prema Programu za unaprjeđenje infrastrukture.

Drugi dio projekta, prijavljen također u ovo sufinanciranje, je ulaganje u igralište vrijednosti 36.104 eura s PDV-om i stručnim nadzorom.

Ciljevi projekta su uštede u potrošnji električne energije te povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje emisije CO2, eliminacija svjetlosnog onečišćenja, smanjenje troškova i povećanje prosječne osvijetljenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje