Povežite se s nama

Sport

Ivan Posavec iz NK Varaždin: Još uvijek igram pod tabletama, ali opet uživam u nogometu

Objavljeno:

- dana

U posljednjim trima utakmicama dva gola za Nogometni klub Varaždin, to je realizacija 23-godišnjeg Ivana Posavca.

Krilni napadač time je potvrdio da se podigao u formi i da su ozljede donekle stvar prošlosti.

– Ma naravno da mi je da drago što me je napokon krenulo, no još uvijek igram pod tabletama. Imam kronične upale Ahilovih tetiva i trpim bolove. To je zbog mehanike mog trčanja, no uz vježbe koje radim vjerujem da će to uskoro proći. Kad malo pogledam unazad šest godina, tri godine sam bio ozlijeđen. Ono što je najvažnije je da sam opet u formi, zabijam i uživam u nogometu – rekao je Ivan Posavec, koji je svoj nogometni put započeo u Varteksovoj školi nogometa, a kao 13-godišnjak otišao je u zagrebački Dinamo.

Dinamo

Igrao je u sjajnoj Dinamovoj generaciji (Šemper, Moro, Brekalo, Sosa, Soldo…), no na jednom treningu dogodila se ozljeda koja mu je, nažalost, u krivom smjeru odvela nogometni put.

– Igrali smo „ševu“, ja sam uklizao i pukle su fibula i tibia na nozi. Bila je to teška ozljeda, i onda kad sam se vratio, otišli su ligamenti koljena. Budući da sam mnogo propustio u Dinamu i generacija je otišla naprijed, vratio sam se u NK Varaždin kad se ovdje igrala 3. HNL – ispričao nam je Posavec, koji živi u Koškovcu.

U vrijeme kad je igrao u Dinamu s njim je bila majka, koja je i danas zaposlena u jednom zagrebačkom vrtiću.

– Oduvijek imam punu podršku obitelji. Jako mi je pomoglo što je majka u to vrijeme bila sa mnom u Zagrebu i bila mi ogroman oslonac kad sam se oporavljao od ozljeda – otkrio je 23-godišnjak koji je nakon kratke epizode u trećeligašu Varaždinu otišao u Sesvete, a zatim u Kustošiju pa Rudeš.

U ono vrijeme Rudeš je surađivao sa španjolskim prvoligašem Alavesom, pa je s njim mladić iz Koškovca potpisao ugovor.

No, opet mu se dogodila ozljeda, ovog puta trbušnog zida, i nijednu utakmicu za Alaves nije odigrao, već je poslan u C momčad. Raskinuo je ugovor s Alavesom i vratio se u redove tada drugoligaša Varaždina. Bilo je to u sezoni 2018./2019., kad je Varaždin izborio ulazak u 1. HNL.

– Zaigrao sam tek potkraj sezone, kad smo ušli u 1. HNL. Zatim sam postao standardan kad je započela sezona u 1. HNL – dodao je Posavec.

Posavec je ujedno tada pozvan u U-21 reprezentaciju i te sezone NK Varaždin je pod paskom Samira Toplaka izborio ostanak u 1. HNL. Počela je i druga sezona u 1. HNL, a Posavca je tada pokosila korona.

– Nikako se nisam mogao vratiti. Tadašnji trener Toplak nije me više vidio u prvih 11. Psihološki sam potonuo jer jednostavno nikako nisam mogao postići pogodak, a ni asistirati za neki gol – prisjeća se Posavec.

Nakon smjene Toplaka te dolaska Kastela i Jerteca na klupu, Posavec i društvo su se podigli, no na kraju su Varaždinci ispali iz 1. HNL.

– Čak 18 utakmica smo bili bez pobjede i na kraju je odlučio samo jedan bod. No, tako je moralo biti – jasan je Posavec.

U novoj sezoni 2. HNL Varaždinci nisu dobro krenuli, pa je došlo do smjene trenera Marija Carevića, kojeg je zamijenio Mario Kovačević. On je uspio podignuti ekipu i nanizati tri pobjede.

– Baš smo se podigli, jedva čekamo svaku novu utakmicu. Druga liga je jako kvalitetna i bit će teško stići do naslova, no vjerujem da imamo stvarno visoku koncentraciju kvalitete i da ćemo uspjeti – zaključio je Posavec.

Bod kod Opatije

Stadion riječke Kantride bio je poprište utakmice 9. kola 2. HNL u kojoj je Opatija dočekala momčad Varaždina. Nakon velike borbe susret je završio rezultatom 2:2 i podjelom bodova.

Varaždinci su loše ušli u utakmicu, pa domaćini već od 8. minute imaju vodstvo od 1:0 zahvaljujući strijelcu Marinu Belančiću. S minimalnom prednošću Opatije otišlo se i na odmor.

Varaždin u nastavak susreta ulazi odlučnije, sa željom da što prije stigne do izjednačenja. No, umjesto poravnanja rezultata, domaćini povećavaju prednost. U 69. minuti za 2:0 zabija Bojan Knežević. Unatoč rezultatskom minusu, momčad Varaždina se ne predaje, a hrabra igra u konačnici im se isplatila. Prvo je u 79. minuti Igor Postonjski zabio za 2:1, da bi u drugoj minuti sudačke nadoknade Michele Šego donio izjednačenje.

U sljedećem kolu (nedjelja, 24. listopada) Varaždin gostuje kod druge momčadi Osijeka. (rp)

Sport

3. NL Sjever: Varteks igra treći derbi zaredom, Podravina kod kuće protiv Graničara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I treći vikend, treći derbi zaredom, nakon prvoplasirane i drugoplasirane, na redu je trećeplasirana Pitomača, i ‘vruće’ gostovanje na njihovom igralištu ‘Gmanje’.

Ujedno je to i sraz dvaju ekipa koje su se jedine prijavile za rang više, ali Pitomačani imaju četiri boda prednosti nad čevrtoplasiranim Varteksom, tako da su nadomak potvrde trećeg mjesta. Pitomača dosad nije pobijedila Varteks, u prvoj utakmici, igranoj u Pitomači, rezultat je bio 2:2, gdje se Varteks vratio u odličnoj utakmici, a Bumbari su na domaćem terenu pobijedili rezultatom 2:0.

– Dobra su ekipa, iako novak u ligi, ujedno i najugodnije iznenađenje, ali znamo da se radi o ambicioznom klubu – rekao nam je Noa Lukačić, branič Bumbara.

Susret se igra u subotu, 11. svibnja u 17:30. U isto vrijeme Podravina u Ludbregu dočekuje Graničar iz Kotoribe.

Nastavite čitati

Sport

Stolnoteniska dvorana u Žabniku sada nosi ime po legendarnom Vilimu Šagiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvorana u Žabniku odsad nosi ime po Vilimu Šagiju. Preimenovanje su predložili članovi MGK Drave Žabnik na redovnoj skupštini kluba održanoj 23. ožujka prošle godine., a nedugo potom, 18. travnja 2023. općine Trnovec Bartolovečki složili su se s tim prijedlogom i odlučili da se dvorana preimenuje u čast stolnoteniske legende rodom iz tog kraja.

Inače, Vilim Šagi bio je veliki stolnoteniski entuzijast. Još 1955. dao je izgraditi prvi stolnoteniski stol od dasaka električnog mlina, koji se rastavljao za pod u vatrogasnom domu u Žabniku. Uključio se s ekipom u županijsku ligu još u vrijeme studentskih dana, a za trenera stolnog tenisa završio je školu na Badiji. Izborio se sa STK Dravom Žabnik za ulazak u 2. Hrvatsku ligu – muški.

Bio je glavni nositelj izgradnje stolnoteniske dvorane u Žabniku, koja sad nosi i njegovo ime. Kao dipl. ing. građevinarstva pribavio je svu potrebnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, a pomoć u izgradnji dobio je od mnogih poslovnih partnera. Uz samodoprinos sela Žabnik uspio je sagraditi dvoranu u koju je utrošeno 8733 dobrovoljnih sati članova kluba, od kojih je Vilim Šagi imao 1123 sata.

Nakon useljenja u novu dvoranu počelo se raditi s najmlađim kategorijama i postizati lijepe rezultate. Stolnotenisku dvoranu krase pehari (preko 200) s raznih ekipnih natjecanja diljem Republike Hrvatske, a koji su osvojeni pod vodstvom Vilima Šagija. Klub je 1999. sudjelovao na dječjoj olimpijadi u Njemačkoj, u Düsseldorfu, gdje je osvojeno čak pet odličja. Klub je nastupao 2. Hrvatskoj ligi, 1. Hrvatskoj ligi i tri godine u Superligi. Prema ukupnom bodovanju u svim kategorijama STK MGK Drava Žabnik je bila na prvom mjestu u Hrvatskoj 2002. godine. Mlađe kadetkinje su bile pet puta uzastopce prvakinje Hrvatske, dok su najmlađi kadeti 2018. godine postali prvaci Hrvatske.

Dužnost predsjednika kluba STK MGK-Drava Žabnik obnašao je od 1992. do 2021. U 2022. je od članova kluba proglašen počasnim predsjednikom, a od Općine Trnovec Bartolovečki dobio je Nagradu za životno djelo. Za svoj rad dobio je najveća priznanja HSTS-a, a jedno vrijeme je bio i dopredsjednik Saveza.

Vilim Šagi je preminuo 7. ožujka prošle godine u 80-toj godini života.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje