Povežite se s nama

U fokusu

Očekivano: Jasminka Begić iz SDP-a imenovana zamjenicom v.d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin

Objavljeno:

- dana

BOLNICU SADA VODE PODOBNI?

Jasminka Begić (SDP), dosadašnja članica Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin imenovana je za zamjenicu v. d. ravnatelja dr. Nenada Kudelića – odlučili su članovi Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin na današnjoj sjednici.   

Iako se o tome trebalo raspravljati odmah na početku današnje sjednice, o tome su članovi Upravnog vijeća odlučivali tek na kraju. Za imenovanje Begić na tu funkcijju bili su dr. Zouheir Bitar, prim. dr. sc. Ranko Stare i Zoran Šantek, dok je predstavnica Radničkog vijeća Ljiljana Levanić bila protiv.

Odradila sjednicu, a onda podnijela ostavku

Prije odluke o imenovanju zamjenice v.d. ravnatelja, Begić je podnijela ostavku na članstvo u Upravnom vijeću Bolnice. 

– Bez obzira na današnju odluku, ja podnosim ostavku na članstvo u Upravnom vijeću – rekla je Begić i napustila sjednicu Upravnog vijeća. Do tada je normalno sudjelovala u radu kao članica Upravnog vijeća.

V. d. ravnatelja Nenad Kudelić objasnio je da Begić predlaže za zamjenicu jer je posljednjih mjeseci stekla uvid u sve probleme koji su kulminirali u bolnici, a i sama radi u zdravstvenoj ustanovi.

Levanić je tražila odgodu o imenovanju Begić prije nego se zatraži savjet Radničkog vijeća, no Šantek se zahvalio na toj inicijativi i ustvrdio da nema za to razloga 

– Želim naglasiti da je to privremeno, ne trajno rješenje. Meni treba dodatna pravna pomoć, a ona ima iskustva u tom dijelu u zdravstvenim ustanovama  – objasnio je dr. Kudelić.

Ipak, Levanić je tražila da se prije konačne odluke savjetuje s Radničkim vijećem, s obzirom da Begić nije zaposlenica Bolnice, te je tražila da se odluka o imenovanju zamjenika odgodi.

– Zahvaljujem na ovoj inicijativi, ali za to nema potrebe, prema Statutu nema nikakve prepreke da se ona danas ne imenuje zamjenicom v. d. ravnatelja – istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Šantek, na što je dr. Kudelić dodao da će se sklopiti sporazum između dvije zdravstvene ustanove, uz suglasnost Ministarstva zdravstva.

– Ona privremeno prelazi ovdje – rekao je dr. Kudelić. 

Međutim, Levanić je upozorila da će Bolnica sada imati četiri pravnika.

– Da, istina je, no činjenica je da nisu poradili na usklađenju Statuta – uzvratio je dr. Kudelić.

Otišla s mjesta ravnateljice, ali ostala u Zavodu za hitnu medicinu

Begić je, inače, bivša ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Na to je mjesto imenovana 2012. godine i to na mandat od četiri godine, no u svibnju prošle godine, pri kraju mandata, dala je ostavku na to radno mjesto.  

– Sama sam zatražila razrješenje dužnosti jer je moj redovni mandat bio pri kraju i nisam imala namjeru ponovno se javiti za to mjesto. To je moja odluka – izjavila je prošle godine Begić i najavila da ostaje raditi u Zavodu na pravnim i drugim administrativnim poslovima.

Vrlo brzo nakon što je podnijela zahtjev za razrješenje dužnosti, za ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije imenovan je njezin stranački kolega i bivši sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec.

>>Smoljanec iz varaždinske bolnice došao na čelo Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije

No, pitanje je je li ova najnovija odluka Upravnog vijeća kojom se Begić imenuje za zamjenicu v. d. ravnatelja zakonita? Naime, najnoviji član Upravnog vijeća mr. sc. Zouheir Bitar, dr. med. iz Novog Marofa,  nije priložio uvjerenje Hrvatske liječničke komore da protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak, što moraju kandidati za Upravno vijeće priložiti prema Statutu bolnice. Prema tome, nije mogao ni biti imenovan u Upravno vijeće. 

>>Dr. Bitar je, bez da je ispunio uvjete propisane Statutom, imenovan članom Upravnog vijeća Bolnice?!

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje