Povežite se s nama

U fokusu

Kazneni postupak za mito ima – političku pozadinu?

Objavljeno:

- dana

Ukrajinski poduzetnik i političar kojeg terete za mito traži politički azil

Na temelju tjeralice koju je za njim raspisao Interpol u Kijevu Kolkovskyy je uhićen 28. listopada prošle godine na graničnom prijelazu Goričan i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru varaždinskog Županijskog suda

Ukrajinski političar i poduzetnik Volodymyr Kolkovskyy, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru varaždinskog Županijskog suda iz kojeg bi mogao biti izručen Ukrajini radi suđenja za mito, zatražio je politički azil u Hrvatskoj.

Gradski vijećnik

Vlasnik je tvrtki i direktor građevinsko investicijske kompanije SKOL

Kolkovskyy je uhićen 28. listopada prošle godine na graničnom prijelazu Goričan na temelju tjeralice koju je za njim raspisao Interpol u Kijevu dva dana ranije. U trenutku uhićenja vraćao se s poslovnog puta iz Španjolske u Ukrajinu gdje je vijećnik Sveukrajinskog saveza SLOBODA u gradskom vijeću grada Ivano-Frankyvska, te vlasnik nekoliko poduzeća i direktor građevinsko investicijske kompanije SKOL, vodeće građevinske tvrtke na području zapadne Ukrajine čiji je vlasnik njegova majka.

Ima alibi

Upravo iz sredstava građevinsko investicijske kompanije SKOL čiji je direktor pretežito se financirala djelatnost stranke Sveukrajinski savez SLOBODA na lokalnoj razini, točnije području grada Ivano-Frankyvska gdje je većinska stranka, dok je na nacionalnoj razini opozicijska stranka budući da je osvojila nešto više od osam posto glasova na ukrajinskim parlamentarnim izborima održanim 28. listopada prošle godine
Kolkovskyy, međutim, nije izašao na te izbore jer je protiv njega varaždinski Županijski sud odredio pritvor temeljem tjeralice koja se temelji na nalogu za uhićenje izdanom od strane Okružnog suda Ivano-Frankyvska. U pritvorskom rješenju stoji da je Kolkovskyy kao poslanik u gradskom vijeću, zajedno s direktorom nadležnog urbanističkog ureda grada Ivano-Frankyvska, osnovano sumnjiv za kazneno djelo primanje mita, odnosno da je zatražio mito u iznosu od 30.000 USD od direktora poduzeća „LKM-Investment“ koji mu je traženi iznos dostavio 20. rujna putem treće osobe prezimenom Slavenyuk.

Najučinkovitije protiv opozicije – eliminiranje izvora financiranja

Kolkovskom je 10. prosinca produljen je pritvor, ali se u rješenju navodi kazneno djelo primanja mita u pokušaju te drugačiji činjenični opis. Naime, sada je ključna tvrdnja da su 20. rujna prošle godine u prostorijama kina „Limijer“ u Ivano-Frankyvsku Kolokovsky i osoba s prezimenom Garkot zajedno kategorički izrazili zahtjev osobi s prezimenom Lomey da preda mito od 30.000 USD za izdavanje urbanističkih potvrda, a taj iznos predan je tek 9. listopada, dakle dvadesetak dana kasnije.
– Međutim, u pogledu te bitne okolnosti koja se tiče postavljanja navodnog kategoričkog zahtjeva za davanje mita dana 20. rujna, Kolkovskyy ima neoborivi alibi: dana 20. rujna prošle godine uopće nije bio u Ukrajini, već u Rzeszowu u Republici Poljskoj naglašava se u zahtjevu za azil uz koji se prilaže i preslika putovnice.

Blokada kompanije

Pokretanje i vođenje kaznenog postupka protiv Kolkovskog, kako se dodaje, samo je sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva aktualne političke vlasti u Ukrajini, odnosno na taj način vladajuća Stranka regija eliminira političke protivnike, a u okviru toga najučinkovitijim se ukazuje eliminiranje njihovih izvora financiranja. Nadalje, posebno se upozorava da se pokretanje i vođenje kaznenog postupka protiv g. Kolkovskog, odnosno izdavanje tjeralice, poklapa s parlamentarnim izborima koji su u Ukrajini održani 28. listopada prošle godine. Isto tako ukazuje se da je Državno odvjetništvo Ukrajine blokiralo račun građevinsko investicijske kompanije SKOL u vlasništvu njegove majke, iako ukrajinski zakon propisuje samo blokadu imovine osumnjičenika. Odluka o blokadi kompanije SKOL, koja je financirala opozicijsku stranku Sveukrajinski savez SLOBODA, donijeta u času kada je predizborna kampanja bila na vrhuncu.
– To svjedoči o nastojanju Državnog odvjetništva Ukrajine da se pokretanjem i vođenjem kaznenog postupka protiv g. Kolkovskog i blokiranjem financijskih izvora opozicijske stranke ostvare politički ciljevi. U takvim okolnostima ne postoji jamstvo da će se g. Volodymyru Kolkovskyom u Ukrajini omogućiti pravično suđenje, stoji na kraju zahtjeva za azil te upozorava da je Denisu Oleynikovu, također državljaninu Ukrajine, nedavno odobren azil u Hrvatskoj zbog sumnje hrvatskih vlasti da bi tamo imao uvjete za pošteno suđenje.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje