Povežite se s nama

U fokusu

Grijanje pred gašenjem, a Habuš najavio: “Grijanje 30.9. ide u stečaj”!

Objavljeno:

- dana

UPS, KOJI LAPSUS

Iako je u Grijanju Varaždin stečajni postupak pred završetkom, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas je najavio da ta tvrtka u stečaj ide 30. rujna! Lapsus mu se “omaknuo” na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici sazvanoj kako bi se u ime Grada očitovao o grijanju i problemima s POS stanovima.

– Građani ne trebaju strahovati da će u bilo kojem trenutku ostati bez tople vode i grijanja. Stalno smo u kontaktu s HERA-om i tvrtkom Grijanje. Sukladno zakonskim propisima, dogovoreno je da tvrtka Grijanje 30. rujna ide u stečaj – ozbiljno je rekao Habuš.

Nije to bilo sve: dok je na samoj konferenciji 30. rujna označio kao datum stečaja, kasnije je u izjavi koju je dao elektronskim medijima spomenuo drugi datum – 30. lipnja.

Nepripremljenost….

Niti jedan od tih podataka nije točan. Trgovački sud u Varaždinu je odnio odluku prema kojoj će poslovanje u Grijanju biti obustavljeno 30. lipnja, odnosno najkasnije 1. rujna, čime će biti okončan stečajni postupak.

Kao što smo već izvještavali, sud je mogao donijeti odluku da Grijanje bude ugašeno i ranije, jer za to postoje svi uvjeti. Međutim, mogućnost da tvrtka nastavi raditi tijekom srpnja i kolovoza ostavljena je upravo zbog gradonačelnika Habuša i njegovih suradnika koji Gradskom vijeću nisu uputili prijedlog odluke o tome tko će nakon gašenja Grijanja građanima distribuirati toplinsku energiju i toplu vodu.

Na pitanje zašto od 1. veljače, kada je otvoren stečaj u Grijanju, nisu poduzeli ništa, za što ih je na ročištu prozvao i stečajni upravitelj, Habuš se prvo nasmijao.

– Mi smo stalno u koordinaciji s HERA-om i Termoplinom s kojim je dogovoreno da preuzme dugovanja – rekao je Habuš ponovno pokazavši da uopće nije upućen u problematiku.

S Termoplinom nije bilo potrebno ništa “dogovarati”: ta je tvrtka uredno u stečajnom postupku prijavila svoja potraživanja u iznosu od 10,1 milijun kuna koja su u potpunosti prihvaćena. S obzirom da imovina Grijanja iznosi svega 2,3 milijuna kuna, a tražbine su prijavili radnici te još šest vjerovnika, Termoplin može “zaboraviti” gotovo svih 10 milijuna kuna tražbina.

Otkrio – “toplu vodu”

Činjenicu da je nakon otvaranja stečaja u Grijanju u Gradu izostala bilo kakva reakcija, Habuš je opravdao time što čekaju donošenje Zakona o tržištu toplinske energije. Zasad je Ministarstvo gospodarstva objavilo nacrt prijedloga tog Zakona.

– Prema novim odredbama, krovne kotlovnice više ne bi bile u nadležnosti Grada, a novost je da više ne bi trebala suglasnost svih stanara za isključenje iz sustava toplinske energije, nego 50 posto uz jedan metar četvorni. Dakle, za isključenje se više ne bi gledale stambene jedinice, nego površina – rekao je Habuš.

Naveo je da Grad ima nekoliko mogućnosti kad je u pitanju daljnja distribucija toplinske energije i tople vode, a to je raspisati koncesijski natječaj ili taj posao povjeriti vlastitoj tvrtki. S obzirom da je to poznato odavno, gradonačelnik je, čini se, danas otkrio samo “toplu vodu”.

Budući da su lokalni izbori 19. svibnja, aktualna izvršna vlast ionako više ništa ne može učiniti. Pitanje toplinske energije i tople vode bit će jedno od prvih koje će morati rješavati nova gradska vlast.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje