Povežite se s nama

U fokusu

Rješenje ili – predizborna manipulacijama?

Objavljeno:

- dana

Reakcija Udruge stanara POS Varaždin i Ivana Čehoka

Kupci stanova u novom varaždinskom POS naselju, okupljeni Udruga stanara POS Varaždin, oglasili su se nakon što je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš ustvrdio da je nađeno rješenje za nastavak radova u Ul. Vilka Novaka.

U priopćenju iznose drukčije viđenje situacije u kojoj su se našli nego što je to prezentirano u Gradskoj vijećnici.

-Gradonačelnik je iznio “svježe” informacije u vezi pronalaska modela financiranja dovršetka izgradnje POS-a u Vilka Novaka. Rekao je da je u ponedjeljak  bio na sastanku u APN-u gdje je dogovoren nastavak financiranja iz rezervnih fondova u iznosu od 12-15 milijuna kuna, a točan iznos nije znao reći. Uz to, zatražen je i kredit od Privredne banke Zagreb u iznosu do osam milijuna kuna, a za koji će se tek u četvrtak znati je li odobren, navodi se u priopćenju.

Gradonačelnik na sastanak u Gradskoj vijećnici, kao se upozorava, nije donio nikakav pisani trag o dogovorenom  u APN-u – a, a na svakome je da „prosudi radi li se o predizbornim manipulacijama kupaca ili imamo dovoljno povjerenja u gradonačelnikove riječi“.

-Govorili smo i o zbrinjavanju najugroženijih obitelji no na to gradonačelnik nije imao nikakav konkretan odgovor jer ne zna je li plaćanje podstanarstva socijalno ugroženih obitelji zakonski izvedivo. O tome se mora posavjetovati sa svojom pravnom službom. U vezi korespondencije kupaca POS-a u Vilka Novaka i JUGS-a gradonačelnik nije imao nikakvih saznanja što potvrđuje činjenicu da Grad i JUGS ne komuniciraju u dobrobit kupaca. Udruzi su se javili potencijalni kupci POS stanova u Vilka Novaka s informacijom da im u JUGS-u nisu ponudili potpisivanje predugovora za kupnju stana jer još nemaju konkretne datume završetka, a dobro je poznato da bi taj novac uvelike pomogao pri zatvaranju financijske konstrukcije. Gradonačelnik ni o tome nije ništa znao. Sastanak smo završili s mnoštvom otvorenih pitanja kao npr. broj prodanih stanova. Kukec tvrdi da je prodano 45, a na službenim Internet stranicama piše 51 stan, što povlači pitanje “Za koga se “čuvaju” stanovi?, navodi se u priopćenju te izražava nada da će odgovore dobiti na sljedećem sastanku zakazanom za petak u 8 sati u Gradskoj vijećnici gdje će biti i predstavnici JUGS-a.

Kakve veze ima bivša vlast, dakle i ja, s kašnjenjem dovršetka POS stanova u Vilka Novaka, pita Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik.
Stanovi u novom POS naselju, kako podsjeća, počeli su se graditi svega dva mjeseca prije nego što je priveden od strane USKOK-a, odnosno tri mjeseca prije njegove ostavke.
– Uz to, Gradsko vijeće je 2010. odobrilo zaduženje JUGS-a  kako bi se platili svi njegovi dugovi prema izvođačima, dakle Zagorje-Tehnobetonu  i Coningu. Time su trebali biti pokriveni svi dugovi, što govori da nova vlast nije trebala naslijediti baš nikakve dubioze, naglašava Čehok.
Zašto je ipak stala izgradnja stanova u Ulici Vilka Novaka bivši gradonačelnik daje svoje objašnjenje.
– Umjesto da Grad Varaždin, sukladno preuzetim obvezama, plati radove na izgradnji socijalnih stanova u Hrašćici, nova vlast uzela je kredit za uređenje prostora u Preradovićevoj ulici, a JUGS je bio primoran platiti stanove u Hrašćici umjesto Grad Varaždina, objašnjava Čehok koji za Habuša veli da je „notorni lažljivac koji nema nikakva rješenja, već samo kupuje vrijeme radi izbora“.

Izvor: Udruga stanara POS Varaždin
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje