Povežite se s nama

U fokusu

(Ne)rad aktualne vlasti – odustaje se i od izgradnje skloništa za mačke na Belim kipima?

Objavljeno:

- dana

– Svjedočili smo da projekt Kućanske rampe neće biti uvršten u agendu, odnosno Razvojni sporazum Sjever – ide se na neko nove rješenje koje nije u pripremi, a vremena nema. Svjedočili smo da uređenje rijeke Plitvice odbijeno, unatoč dogovoru s Hrvatskim vodama. Radi se tu i o Belim kipima gdje je trebalo biti sklonište za mačke. Napravljeni su neki projekti, ali se sada od njih odustaje. Ishodovane su suglasnosti, a odustaje se od tog projekta na Belim kipima. U pet godina se na tom prostoru moraju ishodovati uporabne dozvole, inače će Grad morati to zemljište vratiti državi. Župane, bili ste od početka uključeni u projekt, možete li sada kao župan iskoristiti svoj utjecaj i tražiti da se taj projekt prebaci na Županiju? – zanima vijećnika Županijske skupštine Marija Lešinu, koji je ovo pitanje danas na aktualnom satu postavio županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku.

Nadalje, Lešinu zanima zašto se direktori tvrtki imenuju bez natječaja. Spomenuo je primjer Razvojne agencije Sjever Dan, a i Varkoma – da su direktori na ta mjesta imenovani bez natječaja. – Gdje su tu suosnivači, sve jedinice lokalne samouprave, kada je riječ o Varkomu? Kakva je bila vaša komunikacija sa bivšim direktorom Varkoma, jer nam je rečeno da je direktor Hrvatskih voda pozdravio to imenovanje? – zanima Lešinu.

– Kućanska rampa, Plitvica, Beli Kipi… Ne mislim ja odrađivati posao varaždinskog gradonačelnika. Hoće li pripremiti dokumentaciju za Kućansku rampu, to je na njemu. Sve je na njemu. Kada je riječ o Belim kipima – održali smo prije desetke sastanaka. Da li će zjapiti taj prostor prazan ili će se Grad napokon pokrenuti, to je na njima. Ako će trebati pomoć, tu smo. Ali, to je pitanje rada i nerada aktualne vlasti – poručio je Stričak.

Nadalje, osvrnuo se župan i na zapošljavanja bez natječaja.

– Je li itko zaposlen bez natječaja u Varaždinskoj županiji? Ni jedan ravnatelj ili direktor još iz prethodnog mandata nije razriješen dužnosti – nije za to potrošena ni lipa. Ako se pokažu dobri, ostavit ćemo ih. Nismo si dozvolili da nekog otjeramo iz radnog mjesta uz otpremninu od 300.000 kuna kao što je to u slučaju Parkovi. Što se dogodilo? Zatražena je ostavka Runca, bivšeg direktora Parkova. Potom mijenjaju Nadzorni odbor… Evo, 300.000 kuna samo da ga  ne gledamo. I sada nekoga prozivaju? Napravili ste štetu Parkovima. 300.000 kuna nije mali novac. Ne znam što je s ostalim ravnateljima, ali koliko vidim, ni jedan natječaj nije proveden, imenuju se dekretom. Za ni jednog ravnatelja nije proveden natječaj. To je ta transparentnost – objasnio je župan Stričak.

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje