Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Petrijanec: jednoglasno usvojen proračun za 2022. godinu

Objavljeno:

- dana

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Petrijanec proračun za 2022. godinu u iznosu od 32,84 milijuna kuna prihvaćen je jednoglasno.

Program građenja komunalne infrastrukture vrijedan je 8,97 milijuna kuna, a program održavanja komunalne infrastrukture 3 milijuna kuna. Program javnih potreba u društvenim djelatnostima ukupno je 3,6 milijuna kuna.

Prema riječima općinskog načelnika Željka Posavca, Općina Petrijanec i u idućoj će godini nastaviti s ulaganjima u obrazovanje, a značajan dio proračunskih sredstava izdvojit će se za stipendiranje učenika i studenata s područja općine. Načelnik je istaknuo i nekoliko važnijih projekata vezanih uz komunalnu infrastrukturu.

– U idućoj godini očekujemo završetak najvećeg od tih projekata, a to je Aglomeracija koja je na našem području vrijedna oko 35 milijuna kuna. Završetkom aglomeracije u našoj ćemo općini imati stopostotnu mogućnost priključenja na kanalizacijski sustav, no to nije jedini benefit. Naime, paralelno se očekuje i sanacija preostalih cesta na našem području koje dosad nisu sanirane – kazao je Posavec.

To, naravno, nije jedini projekt planiran za 2022. godinu.

– Istaknuo bih i da smo, vođeni svim onim najavama novog programskog razdoblja Europske unije, prijavili određene projekte za građevinske dozvole koje smo i ishodili i sad očekujemo otvaranje natječaja, kako bismo se mogli prijaviti i povući europska sredstva za realizaciju tih projekata – istaknuo je načelnik.

Općinsko vijeće Petrijanca donijelo je odluku i o ekonomskoj cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Dječjem vrtiću Bambi, podružnici u Petrijancu, u iznosu od 1.300,00 kuna.

– Svi su energenti poskupjeli i vrtić više nije mogao raditi s ekonomskom cijenom koja je jedna od najnižih u županiji od 1.250,00 kuna, stoga je cijena povećana, a Općina će za prvo dijete sufinancirati tu cijenu s 800,00 kuna, što je povećanje za upravo tih 50-ak kuna koliko je Upravno vijeće vrtića zahtijevalo, tako da roditelji nemaju povećanje cijene vrtića – objasnio je načelnik Posavec.

Za dijete samohranog roditelja, dijete sa smetnjama u razvoju, drugo dijete upisano u vrtić općinsko sufinanciranje je 925 kuna. Za treće dijete upisano u vrtić, roditelji se oslobađaju plaćanja participacije.

Općinsko vijeće Petrijanca prihvatilo je i Analizu stanja sustava civilne zaštite za 2021. godinu. U njoj je navedeno da su operativne snage vatrogastva temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite. Na području Općine Petrijanec djeluje Vatrogasna zajednica Općine Petrijanec u koju su udružena dobrovoljna vatrogasna društva Petrijanec, Družbinec, Majerje, Nova Ves i Strmec Podravski, koja raspolažu s ukupno 60 operativnih članova. U ovoj godini DVD Petrijanec nabavio je novo kombi vozilo od Hrvatske vatrogasne zajednice, a DVD-u Majerje pripalo je kombi vozilo od DVD-a Petrijanec.

U 2021. godini sredstva za VZO Petrijanec bila su 280.000 kuna, za HGSS – Stanicu Varaždin 2000 kuna, za GDCK Varaždin 67.061 kunu te je naravno osiguran novac i za ostale udruge.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje