Povežite se s nama

Život i društvo

Stanari nove POS zgrade u Cestici dobili ključeve stanova

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Dana 9. lipnja 2020. godine položen je kamen temeljac za izgradnju višestambene građevine POS-a Cestica s ukupno šest stanova s pripadajućim spremištima i šest vanjskih parkirnih mjesta. Ukupna neto korisna površina je 453 metra četvorna.

Podjela ključeva stanarima održana je danas u Cestici.

Zadovoljan je bio načelni Općine Cestica Mirko Korotaj.

– Vrijednost investicije 4,4 milijuna kuna. Sredstva je osigurala Agencija za promet nekretninama (APN), a Općina je osigurala sredstva za komunalnu infrastrukturu u iznosu od 400.000 kuna. Zadovoljni smo što će se šest obitelji s područja Općine Cestica useliti u ove stanove. Jedni su se odlučili na kupnju, a drugi će biti u najmu s mogućnošću otkupa. Ovo je jedna od mjera koje provodi Općina Cestica, od rođenja do završetka studija. Ali i poslije toga nastavljamo mladima pomagati da bi živjeli na području naše općine – rekao je Korotaj, dodavši da su blizu nove zgrade škola, ambulanta i sve ostalo što treba mladim obiteljima.

Bivši ministar i saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar istaknuo je da je sjever Hrvatske i nače poznat po POS stanogradnji, a prije desetak godina takvi su se stanovi počeli graditi i u općinama.

– Vidimo veliku promjenu na tržištu. Sve manje se traže stanovi za kupnju, a sve više za najam. Zato ćemo krenuti s inicijativom gradnje stanova za najam. Ovo vidimo na primjeru Općine Cestica koja razmišlja kako zadržati ljude. Moramo i mi koji smo u Zagrebu pratiti te trendove – završio je Štromar te dodao da se nada da će Vlada ubrzo krenuti u projekt gradnje stanova s lokalnim jedinicama i zatim će zajednički krenuti najam za građane.

U Cestici je bio i Dragan Hristov, direktor APN-a.

– Drago mi je da smo uspjeli završiti još jedan projekt i to na kvalitetan način. Drago mi je da je ovaj projekt završen u roku. Nadam se da će ljudi koji su sada u najmu za tri do pet godina postati i vlasnici. Kroz POS projekt samo u Varaždinskoj županiji izgrađeno je oko 600 stanova, najviše u Varaždinu, više od 90 %. Ovo je drugi put da se na području Općine Cestica radi ovakvi stanovi, uz volju načelnika da se to i nastavi. Inače, cijena je oko 1200 eura za metar četvorni – rekao je Hristov.

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje