Povežite se s nama

Život i društvo

Ravnatelj Hunjadi: “U VII. OŠ Varaždin sve je manje-više prošlo u najboljem redu, većina učenika se testirala“

Objavljeno:

- dana

S obzirom na povećani broj samoizolacija učenika u osnovnim i srednjim školama i s ciljem održavanja kontaktne nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razradilo je model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama putem provođenja samotestiranja učenika brzim antigenskim testovima.

Nije obvezno

Provođenjem mjere samotestiranja, ukinut će se obveza samoizolacije za učenike koji su u školi bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo po modelu A.

Za provedbu ove mjere bilo je potrebno organizirati distribuciju testova, a Stožer civilne zaštite Varaždinske županije proteklog je tjedna svim osnovnim i srednjim školama dostavio potrebnu količinu testova. Testovi su dostavljeni u 59 škola čiji su osnivači Varaždinska županija, Grad Varaždin, Republika Hrvatska, vjerske zajednice, pravne i fizičke osobe, a ukupno su distribuirana 39.424 brza antigenska testa na SARS-CoV-2.

– Testiranje je dobrovoljno i nitko nikoga ne prisiljava. Ovo je de facto postupak ukidanja samoizolacije učenika kako bi svi oni koji nisu bolesni bili u školi – rekao je prije provedbe ove mjere ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i dodao da će se roditelji deklarirati hoće li ili neće provoditi testiranje svog djeteta.

Pojasnio je da se svima onima koji to odbiju, kao i ni djeci, neće dogoditi ništa, jedino što onoga trenutka kada se pojavi pozitivni učenik u razredu, ili eventualno netko iz okruženja tog djeteta bude bolestan, to dijete će tada morati u izolaciju. Prema Fuchsu, riječ je o testovima vrlo sličnima onima koji se mogu kupiti u ljekarnama, s time da se, za razliku od PCR-a, bris uzima iz prednjeg dijela nosne šupljine.

U praksi

Da je prvoga dana provođenja mjere samotestiranja učenika na koronavirus u VII. osnovnoj školi Varaždin sve prošlo u redu, potvrdio je u ponedjeljak, 14. veljače, ravnatelj Jurica Hunjadi.

– Sve je manje-više prošlo u najboljem redu, većina učenika se testirala. Samo je nekoliko njih, par posto od ukupnog broja učenika, donijelo izjavu i zasad nemamo poteškoća s primjenom ove mjere. Sve funkcionira, snalazimo se –  rekao je ravnatelj ove varaždinske škole u kojoj se prije tri tjedna zbog povećeg broja zaraženih učenika (oko 100) nastava odvijala online, prema modelu C.

– Testove smo podijelili u petak te su učenici i roditelji na vrijeme dobili sve informacije i upute, objavili smo ih na stranicama škole i svaki ih je roditelj dobio ponaosob. Roditelji znaju da je testiranje dobrovoljno, pa prema tome postupaju. Kada je riječ o zarazi koronavirusom, trenutno je situacija mirna, javlja se tu i tamo koji pojedinačni slučaj oboljenja, ali nemamo više toliko velik broj „eksplozija“ korone kao što smo imali prije tri tjedna – naveo je Jurica Hunjadi, ravnatelj škole koja danas broji 255 učenika.

Dodajmo da je ministar Radovan Fuchs naveo da je u veljači, bude li broj pozitivnih učenika značajno padao, moguće prijeći na testiranja samo u onim razredima u kojima se pojavi neki pozitivni slučaj, a nakon toga bi se išlo na ukidanje i testiranja i samoizolacije.

Najavio je također i provođenje probne državne mature kako bi se znala „cijena korone“ po znanje učenika nakon dvije godine pandemije, te da će se dogovoriti sa sindikatima oko cijene ispravljanja tih testova.

Jutros je situaciju oko testiranja učenika na koronavirus komentirao i državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Tomislav Paljak, osvrnuvši se na informaciju da neki srednjoškolci preprodaju testove za 15 do 20 kuna. Naveo je da ga to ne iznenađuje te da ne vjeruje da će „pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere“.

Ravnatelj VII. OŠ Varaždin Jurica Hunjadi

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje