Povežite se s nama

Život i društvo

Članovi “Udruge Drava” trasirali staze u Trakošćanu uoči “4. Festivala nordijskog hodanja i pješačenja”

Objavljeno:

- dana

Sve prisutniji pozivi struke i javnosti na kretanje u prirodi snažan je pokretač članica i članova “Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava” iz Varaždina na svakodnevne organizirane aktivnosti, u svrhu popularizacije nordijskog hodanja kao i prakticiranje nordijskog hodanja za očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja pojedinaca.

Poznata je činjenica da je nordijsko hodanje jedna od najmlađih sportskih disciplina, vrlo pogodna za rekreativce svih dobnih skupina i najprihvatljivija aktivnost na otvorenom u prirodnom ambijentu. Tijekom cijele godine, a posebno početkom proljeća u vrijeme viroza, boravak na otvorenom i suncu nužan je za stjecanje neizmjerno potrebnog imuniteta.

Važno je naglasiti da je nordijsko hodanje pravilno prirodno hodanje uz pravilno držanje tijela pomoću specijalno dizajniranih štapova za nordijsko hodanje i primjenom posebne tehnike hodanja kako bi se postigao maksimalan učinak kretanja, a to je aktivacija 90 % mišića tijela, te posljedično pojačana cirkulacija krvi nužna za vitalnost svakog čovjeka.

Da bi kao udruga ostvarili sve navedeno, Udruga Drava je za članice i članove i sve zainteresirane građene već četvrtu godinu u Trakošćanu, u suradnji s Dvorom Trakošćan, Hotelom Trakošćan, TZ Bednja, TZ Varaždinske županije, Hrvatskim savezom nordijskog hodanja, PU Ivanec, Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije, Županijskim društvom Crvenog križa te Varaždinskom županijom organiziramo festival nordijskog hodanja.

U prethodne tri godine ovaj je festival okupio najveći broj sudionika iz osam županija „Lijepe naše”, Zagreba i susjedne Slovenije. Unatoč pandemiji održali su kontinuitet i uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera drugi i treći festival su realizirali u vrlo izazovnom pandemijskom ozračju što je znatno otežalo organizaciju i realizaciju manifestacije.

Poznato je da su gotove sve sportske aktivnosti bile otkazane, alu Udruga Drava je vršila brojne pripreme i organizaciju “4. Festivala nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2022.”, koje su zbog jezera bez vode postale novi izazov. Festival je na rasporedu 14. svibnja.

Iz tog razloga hodači su ostali bez omiljenih staza za nordijsko hodanje oko jezera te su krenuli u trasiranje novih nešto zahtjevnijih staza kroz šumu, naselje Meljan u pravcu Ravne gore. Bio je to zadatak u koji se uključilo četrdesetak članica i članova u sklopu izleta u Trakošćan 13. ožujka.

Da bi zadovoljili sve hodačice i hodače – sudionike festivala pripremili su više sraza. Crvena staza – zahtjevna, duljine oko 9 km koja jednim dijelom slijedi planinarsku stazu kroz šumu s većim i manjim uzbrdicama i nizbrdicama. No, svaki uloženi napor vrijedan je predivnog pogleda na naselja, brežuljke, šume livade i polja.

Plava staza – dužine 8 km, manje zahtjevnosti zbog manje visinske razlike i veće duljine asfaltne površine s pogledom od kojeg zastaje dah. Zelena staza – predviđena za osobe manjih fizičkih sposobnosti i osobe s posebnim potrebama vodi od ulaza u zaštićeno područje uz jezero do ribarske kućice i natrag, a za malo zahtjevnije hodače ta se staza može malo produžiti kroz šumu i tako zatvoriti krug. Posebno zadovoljstvo organizatorima je ponuditi sudionicima festivala koji za svoje kretanje koriste kolica novi prilaz do ribarske kućice kako bi uživali s ostalim hodačicama i hodačima u prekrasnom krajoliku.

– Ovo nije naš konačni cilj vezan za nove rute već je naša želja u suradnji s odgovarajućim institucijama trasirati staze za nordijsko hodanje koje bi ušle u turističku kartu Varaždinske županije, jer ne zaboravimo da su u nekim turističkim dijelovima Hrvatske trasirane stotine kilometara staza. Potrebe za uređenim i registriranim stazama su sve veće jer u Hrvatskoj pa i u našoj županiji je znatno povećan interes za ovu sportsko-rekreativnu disciplinu. Ako se uzme u obzir da je u Europi prije pandemije bilo oko 30 milijuna nordijskih hodača, a nakon novih izazova u pandemijsko vrijeme taj je broj znatno povećan, možemo iz svega navedenog zaključiti da nordijsko hodanje nije samo trend već potreba cijelog društva kao preventiva zdravog i kvalitetnijeg života bez velikih troškova za pojedinca pa i šire društvene zajednice – istaknula je Katica Kalajdžija, predsjednica Udruge Drava.

Život i društvo

Darko Mavriček pobjednik utrke ˝12 vur Čeva˝, popeo se 18 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu je u organizaciji AK Varaždin održano prvo izdanje specifične i neobične utrke – ˝12 vur Čeva˝.

Staza od 2 kilometra i s visinskom razlikom oko 330 metara nije bila laka, ali je zato utrka bila zanimljiva i specifična, a cilj je bio tijekom 12 sati popeti se što više puta na Čevo.

Pobjednik je Darko Mavriček (Pres Glass – Trči i podrži) koji je u zadanom vremenu uspio odraditi izvanrednih 18 uspona (oko 61 km s približno 5900 visinske). Na 2. mjesto plasirao se Luka Nosek (IND) sa 16 uspona dok je 3. mjesto osvojio Mateo Makšan (IND) sa 14 uspona.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Anita Petrin (IND) sa 9 uspona ispred Violete Đuranec (AK Varaždin) koja je odradila 8 uspona dok je 3. mjesto osvojila Paula Marenčić (IND) sa 7 uspona i boljim vremenom od ostalih konkurentica koje su također odradile 7 uspona.

Foto: AK Varaždin

Nastavite čitati

Život i društvo

Poplave u Europi su katastrofalne, ali hidrolozi za Dravu i Muru očekuju niži vodostaj nego lani u kolovozu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz dijelova Europe dolaze kataklizmični prizori poplava usred jakih kiša.

– Vodostaji Mure do Goričana su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Belišća vodostaji su u opadanju s tendencijom porasta, a na hidrološkoj postaji Belišće su u stagnaciji s tendencijom porasta. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih i srednjih voda – objavio je 16. rujan DHMZ, Sektor za hidrologiju, Odjel za hidrološke prognoze.

Danas u 12 sati Drava je u Varaždinu bila visoka 173 cm, a Mura u Murskom Središću 317 cm.

– Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država uzrokuju povećane protoka rijeka koji će nastaviti rasti sljedećih dana – očekujemo visoke vodostaje Mure i Drave, no ipak niže od događaja iz kolovoza 2023. Posebno naglašavamo moguć izniman porast vodostaja Dunava sljedećeg tjedna – objavili su stručnjaci DHMZ-a.

Podsjetimo, lani u kolovozu trajala je borba s viskom Murom i Dravom. Drava je bila poplavila područje bazena i okolnu šumu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje