Povežite se s nama

U fokusu

Pet najvećih događaja koji su obilježili 2017. godinu u Varaždinu i Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

NAŠ IZBOR

Još malo i završava 2017. godina.

Kraj godine uobičajeno je vrijeme za zbrajanja i oduzimanja događaja koji su obilježili godinu koja je na izmaku. Mi smo odlučili izdvojiti pet najvećih događaja u Varaždinu i Varaždinskoj županiji koji su obilježili proteklih 365 dana.

1. Grad Čehoku, Županija Čačiću, Divjak i Štromar postali ministri  

Izbori u Varaždinskoj županiji ove su godine donijeli povratak dva velika imena. U drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Varaždina izabran je Ivan Čehok, dok Varaždinsku županiju ponovno vodi Radimir Čačić. Time su se ponovili rezultati izbora održanih prije 12 godina, kada su na čelu Varaždina i Županije također bili isti dužnosnici. Iako je u Varaždinskoj županiji pretrpio težak poraz, bivši župan Štromar brzo se snašao te je u lipnju postao ministar graditeljstva i prostornog uređenja, te je imenovan potpredsjednikom Vlade. Istovremeno, poznata sveučilišna profesorica, bivša prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, autorica brojnih znanstvenih i stručnih radova s FOI-ja prof. dr. sc. Blaženka Divjak imenovana je ministricom znanosti i obrazovanja.

2) Počela energetska obnova Opće bolnice Varaždin i izgradnja bolnice u Novom Marofu

Sredinom kolovoza počeli su radovi na energetskoj obnovi zgrada Opće bolnice Varaždin. Riječ je o prvom velikom ulaganju nakon 13 godina, kada je obnovljena zgrada Ginekologije. Radovi obuhvaćaju sedam objekata: zgrade kirurgije, interne, neurologije, ljekarne, praonice, logopedije i kuhinje. Vrijednost energetske obnove iznosi 83,5 milijuna kuna, a financirat će se iz ušteda koje će Bolnica ostvariti tijekom sljedećih 14 godina. Početkom rujna u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, nakon nekoliko godina čekanja, počela je izgradnja novog objekta za palijativnu skrb, za koji je Opća bolnica Varaždin dobila 51,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU.  Novi objekt bit će površine 3000 kvadrata, čime će se poboljšati kvaliteta skrbi o palijativnim pacijentima i povećati kapaciteti, a Bolnica će dobiti novu modernu opremu i dijagnostičke uređaje.

3) Odlazak poznatog profesora Branka Topića i muzejske savjetnice Mirjane Dučakijević u mirovinu

Nakon punih 40 godina radnog staža poznati varaždinski profesor matematike i voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić s 1. rujnom otišao je u mirovinu. Cijeli svoj radni vijek profesor Topić proveo je na istoj školi, a generacije učenika ga pamte kao strogog i vrlo zahtjevnog profesora. Stvorio je temelje rada s darovitim učenicima i brojne uspješne matematičare. Krajem rujna u mirovinu je otišla i prof. Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin. Koncipirala je desetke velikih izložbi, a njezino ime postalo je sinonim Galerije starih i novih majstora GMV-a.

4) Pume proslavie velikih 25. godina, priprema se povratak vojske u Varaždin     

Udruga veterana 7. gardijska brigada “Puma” brojnim programima obilježila je veliku obljetnicu: 25 godina od osnutka brigade. Tim povodom na autobuse su stavljene naljepnice sa znakom 7. Gardijske brigade “Puma”, izdana je i prigodna poštanska marka, održani su brojni drugi programi i svečana akademija u HNK. Nakon brojnih nagađanja, na početku godine ministar obrane Damir Krstičević je potvrdio: vojska se 2018. vraća natrag u vojarnu Ivan V. Drašković! Krstičević je najavio da se u Varaždin vraće jedna bojna Hrvatske vojske, a riječ o 500 do 700 vojnika.

5. Svečano otvoren Studentski dom u Varaždinu

U Varaždinu je 2. prosinca otvoren Studentski kampus – faza III s pratećim sadržajima. Riječ je o najmodernijem studentskom domu u regiji koji koristi najmodernije tehnologije i čuva okoliš. Na krovu zgrade novog doma nalazi se solarna elektrana, grijanje i hlađenje je riješeno putem dizalica voda – voda, kišnica se koristi kao sanitarna voda, a studenti su uz moderne sobe u vanjskom dijelu dobili ograđeno igralište, sprave za vježbanje na pet poligona, trg, podzemnu garažu s dva punjača za električne automobile, spremište za bicikle, praonicu i sušionicu rublja na kartice te studentski klub. Na pet katova nalazi se 12 učionica, šest dnevnih boravaka, šest čajnih kuhinja, 243 sobe i 600 kreveta. U svakoj sobi su kupaonica i toalet, odvojeni, a ispred doma studenti su dobili park sa solarnim klupama i pametnim drvom, te podzemne spremnike za smeće. Iako je Studentski dom trebao koštati 141 milijun kuna, pri čemu je 85 % osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija i 15 % iz nacionalne kontribucije, izgradnja je na kraju koštala 127 milijuna kuna zahvaljujući javnoj nabavi.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje