Povežite se s nama

Kultura

Mješavina čedne i erotične priče o Loliti u izvedbi teatra iz Zemuna u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

12. siječnja

Teatar „Madlenianum“ iz Zemuna 12. siječnja 2018. godine gostuje u varaždinskom HNK-u s predstavom “Lolita“, nastalom prema romanu rusko-američkog književnika Vladimira Nabokova.

Predstava je na rasporedu 12. siječnja u 20 sati na Sceni Zvonimira Rogoza.

Magija koja iza riječi Lolita stoji, a koja podrazumijeva mješavinu čednosti i erotičnosti, ne jenjava još od nastanka romana „Lolita“ Vladimira Nabokova, objavljenog 1955. Godine, stoji u najavi predstave. Roman tog velikog rusko-američkog pisca smatra se jednom od najkontreverznijih knjiga dvadesetog stoljeća. Roman je uz česta puritanska mišljenja osporavan, ali vrhunski književni kritičari, usprkos kontroverznosti teme, nikad nisu osporili visoko literarno dostignuće Nabokovljeve „Lolite“.

U cijelom svijetu su kroz film, kroz dramu i kroz balet postojale brojne izvedbe ove priče o tridesetosmogodišnjem profesoru književnosti Humbertu Humbertu koji se zaljubljuje u dvanaestogodišnju Dolores Haze čiji je nadimak Lolita (nimfica).

Lolita je kćerka Humnbertove stanodavke kod koje iznajmljuje sobu. On svoju zaljubljenost u nju racionalno definira kao buđenje uspomene na svoju prvu ljubav iz dječačkih dana, Anabel, koja je umrla od tifusa. Kad stanodavka Charlotte pogine, s obzirom da ju je Humbert oženio, on preuzima starateljstvo nad Lolitom sa kojom kreće na svojevrstan road trip po Americi.

Talentirana ekipa mladih kazališnih umjetnika pripremila je svoj pogled na ovu ljubavnu priču koja još više dobija na inrigantnosti u sadašnjem trenutku u kojem se pitanja ljudskih prava iznova propituju.

Rediteljica predstave Jovana Tomić u ovim novim vremenima gdje se i granice ulaska u pubertet mijenjaju, kao i načini komunikacije među generacijama, nalazi nove pristupe i nova tumačenja Nobokovljeve kontroverzne ljubavne priče.

Prvi suradnici Jovane Tomić su dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimograf Darinka Mihajlović i koreograf Maja Kalafatić. Glumačku ekipu u ulozi Humberta predvodi Bojan Žirović, a u naslovnoj ulozi publika će gledati mladu Anu Mandić. Ostale uloge dodijeljene su Irmi Milović i Peđi Marjanoviću.

Projekt „Lolita“ izabran je na Natječaju „Madlenianuma“ koji je bio namijenjen mladim kazališnim stvaraocima, a podržalo ga je i Ministarstvo kulture Republike Srbije kao jednu od značajnih predstava mladih autora u 2015. godini.

– „Madlenianum“ je kazalište koje je spremno za provokaciju koju su mladi autori ponudili svojom idejom da realiziraju Nabokovljevo djelo na sceni, a sigurni smo da je i  kazališna publika spremna za taj događaj – stoji u najavi.

Izvor: hnk varazdin
Foto:

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje