Povežite se s nama

U fokusu

Evo kako će izgledati veliko čišćenje grada koje provodi Grad Varaždin sa svojim tvrtkama

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, direktori gradskih tvrtki Parkova – Jelena Sekelj, Varkoma – Bruno Ister, Čistoće – Zoran Svetec, pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički i direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth u utorak su, 22. ožujka, održali konferenciju za novinare povodom početka zajedničke akcije velikog proljetnog pospremanja grada gradskih komunalnih tvrtki.

Akcija je započela u ponedjeljak, 21. ožujka, a traje do 22. travnja, kada obilježavamo Dan planeta zemlje.

Predstavnici Grada Varaždina i gradskih tvrtki zajedno s novinarima obišli su radove na Kapucinskom trgu i šetalištu oko Starog grada.

Grad Varaždin u suradnji s gradskim komunalnim poduzećima po prvi je puta u sklopu svoje agende „živimo zeleno“ pokrenuo ovu koordiniranu, zajedničku akciju koja će se odsad provoditi svake godine. Građanima Varaždina i svim njegovim posjetiteljima želi se omogućiti uživanje u svim javnim, zelenim površinama te, po uzoru na Beč, s kojim se Varaždin često uspoređuje, građane potaknuti da zajednički brinu o čistoći i ljepoti grada u kojem žive.

Gradonačelnik Neven Bosilj je najavio početak akcije i pozvao sve Varaždinke i Varaždince da se pridruže proljetnom čišćenju grada i da zajednički brinemo za okoliš: „Danas na Svjetski dan voda krenuli smo s velikim proljetnim čišćenjem grada koje će trajati sve do 22. travnja 2022. godine kada obilježavamo Dan planeta zemlje. Uz naše lokalne gradske tvrtke Varkom, Čistoću i Parkove koji sudjeluju u velikom pospremanju grada, volio bih da se uključe i naši građani, kako bi naš Varaždin bio ono kako je govorio Miljenko Stančić „mjera i obrazac“, i to mjera i obrazac uređenosti, ne samo za Hrvatsku nego i izvan granica. Popravit ćemo i počistiti grad, ali dati i neke nove sadržaje, za što je u rebalansu proračuna predviđeno više od milijun kuna.“

Direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister čestitao je Svjetski dan voda istaknuvši kako građani Varaždina piju vodu visoke kakvoće te će Varkom učiniti sve da tako i ostane.

– Mi smo se uključili u akciju tako da ćemo urediti ovaj Kapucinski trg, osposobiti klupice koje su tu, ali su vrlo malo u funkciji te su zato do sad propadale. Varkom će postaviti i dodatna pojila za male životinje, koje su dosad bile postavljene samo na nekoliko lokacija. Varkom će ove godine posebnu pažnju posvećivati podzemnim vodama i tu je važno naglasiti da upravo u 2022. godini završavamo projekt koji je vezan uz zaštitu podzemnih voda, Aglomeraciju – rekao je Bruno Ister.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković naglasio je kako Varaždin više neće biti zapušten i kako je akcija pospremanja grada upravo pokazatelj nastojanja da se grad održava, čuva i čisti. – Većina naših sugrađana dijeli naše mišljenje da je proteklih godina grad bio zapušten, no to ćemo promijeniti, i ovi radovi bit će kontinuirani. Vidjeli smo kakva je situacija s klupicama na Kapucinskom trgu koje ćemo obnoviti. Ovdje na Starom gradu traju radovi na zelenim površinama. Uskoro kreće obnova Ulice Vatroslava Lisinskog, ove godine u planu je obnova Habdelićevog trga koji čeka već sedam godina, krećemo s asfaltiranjem novih ulica, popravcima, i sve naše komunalne tvrtke koordinirane su i uključene u cijeli proces – rekao je zamjenik istaknuvši kako se ovakve akcije pospremanja planira organizirati svake godine.

Gradska tvrtka Čistoća zadužena je da grad bude čist i lijep, a 17 zaposlenika Čistoće održava i čisti ručno 300 tisuća m2 i strojno 600 tisuća m2 površina. „Na području Grada Varaždina čistimo i sve zelene površine koje održavaju Parkovi te se brinemo za 51 igralište za djecu. Puno košarica za smeće nije u dobrom stanju tako da krećemo s izradom katastra košarica koje ćemo u roku od dvije godine sve izmijeniti.“ – rekao je direktor gradske tvrtke Čistoća Zoran Svetec te pozvao sve Varaždinke i Varaždince da za Dan planeta zemlje 22. travnja od 12 sati dođu kod mosta na Dravskim bazenima gdje će se organizirati zajednička akcija čišćenja Dravske šume.

Direktorica gradske tvrtke Parkovi Jelena Sekelj rekla je kako se djelatnici parkova od početka godine intenzivno bave čišćenjem i uređivanjem zelenih površina u gradu: „Od veljače čistimo parkovne, travnate površine. 610 tisuća m2 očistili smo u dva navrata od lišća i granja, a sad smo se koncentrirali na sam centar grada. Danas smo na Starom gradu nakon čega se selimo na Šetalište Vatroslava Jagića. Uređujemo drveća, gredice, sadimo.”

U akciju se uključila i Turistička zajednica grada Varaždina.

– TZ tijekom cijele godine promišlja i radi na stvaranju atmosfere i ugode u povijesnoj gradskoj jezgri zato što želimo da se, prije svega, naši sugrađani lijepo osjećaju kada dođu u grad, a zatim i turisti. Nema turizma bez zadovoljnog lokalnog stanovništva, tako da nam je cilj da su naši sugrađani zadovoljni. Akciji proljetnog čišćenja uključit ćemo se tako da instalaciju ptičice, koje su bile postavljene u prolazu prema Domenicu, a zbog radova koje na okolnoj zgradi već duže vrijeme traju nemaju svoje mjesto, preselimo na novu lokaciju u Habdelićevu ulicu, na putu prema novom trgu koji bi trebao ove godine biti gotov – rekla je Jelena Toth istaknuvši kako je sigurna da će grad uoči početka sezone, koja na kontinentu traje tijekom cijele godine, ali gosti pojačano stižu od travnja, biti spreman i prekrasno uređen.

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje