Povežite se s nama

U fokusu

Samo gradonačelnik Varaždina ima veću plaću od Verice Vitković, načelnice Trnovca Bartolovečkog

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i HSSa Željko Šprem istaknuo je da su u Općinu Trnovec Bartolovečki stigle promjene, ali ne one koje su obećane u predizbornom programu.

Većinom glasova vijećnika Reformista, HNS-a i HDZ-a na sjednici Općinskog vijeća održanoj 24. ožujka izglasana je veća plaća općinskoj načelnici Verici Vitković (Reformisti). Obavljanje dužnosti općinske načelnice Općinu će stajati više od 24.000 kuna mjesečno bruto ili na godišnjoj bazi više od 288.000, navodi se u priopćenju koje su dobili mediji.

– Vijećnici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki – Reformisti, HNS-a i po prijedlogu vijećnika HDZ-a prihvatili su prijedlog općinske načelnice i izglasali donošenje nove Odluke o koeficijentu za obračun plaće općinske načelnice Verice Vitković.  Izglasan je koeficijent 4,55, koji je najveći mogući propisan Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.  Tako će obavljanje dužnosti načelnice Općinu koštati preko 24.000 kuna mjesečno bruto ili na godišnjoj bazi preko 288.000 kuna. Usporedbe radi, prijašnji načelnik imao je plaću obračunatu po koeficijentu 3,7. I uspoređujući plaće drugih općinskih načelnika općina koje imaju od 3000 do 10.000 stanovnika, a koji obnašaju dužnost više od jednog mandat, uočeno je da se njihovi koeficijenti kreću u rasponu od 3,70 do 4,55. Mi vijećnici SDP-a i HSS-a nismo podržali prijedlog Odluke i bili smo suzdržani smatrajući da dosad nisu vidljivi rezultati rada općinske načelnice, a što proizlazi i iz njezina izvješća o radu. Jedino su ostvareni osobni interesi općinske načelnice, o čemu smo postavili vijećnička pitanja (odnosi se na kupnja drugog službenog vozila za potrebe općinske načelnice, zapošljavanje komunalnog redara vezano za sukob interesa, kupnja osobnih torbi) nadajući se da ćemo dobiti točne i potpune pisane odgovore. Naime, dosad nismo bili zadovoljni s nepotpunim odgovorima – objasnio je Šprem u priopćenju.

U imovinskoj kartici koju je Vitković predala kada je stupila na načelničku dužnost u srpnju prošle godine navela je da će joj bruto plaća iznositi 17.000 kuna mjesečno. Vitović je na načelničkoj poziciji zamijenila HNS-ovog Zvonka Šameca, koji je prema imovinskoj kartici iz 2021. imao plaću od 19.869 kuna bruto mjesečno.

Zakon

Plaće gradonačelnika i načelnika u našoj zemlji inače su određene Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Osnovicu i koeficijente za obračun plaća prema ovom zakonu određuje odlukom općinsko ili gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika ili načelnika. Također, koeficijent koji su nužni poštovati Zakonom je određen prema broju stanovnika grada i općine. S te strane povećanje plaće načelnice Vitković prati Zakon, jer je Općina Trnovec Bartolovečki prema rezultatima popisa stanovništva lani imala 6183 stanovnika. Načelnici općina ili gradova koji imaju između 3001 i 10.000 stanovnika mogu imati maksimalni koeficijent 4,55. Konačni neto iznos plaća ovisi o prirezu i olakšicama koje netko ostvaruje.

Usporedba

U Varaždinskoj županiji, kada se pogledaju gradovi i općine, samo gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj ima veću plaću od Verice Vitković. Prema Bosiljevoj imovinskoj kartici iz srpnja 2021., njegova mjesečna plaća iznosi 28.470 kuna bruto.

Drugi po veličini u Varaždinskoj županiji je Ivanec. Tamošnji gradonačelnik Milorad Batinić u imovinsku karticu upisao je mjesečnu plaću od 21.025 kuna bruto.

Treći po broju stanovnika je Novi Marof. HDZ-ov gradonačelnik prema imovinskoj kartici iz 2020. zarađivao je 22.550 kuna bruto mjesečno. On volontira kao gradonačelnik, a iznos koji dobiva je plaća saborskog zastupnika. Posljednji podaci iz imovinske kartice gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića ažurirani su u siječnju ove godine i njegova mjesečna bruto plaća iznosila je 19.823 kune.

Prema prošlogodišnjoj imovinskoj kartici gradonačelnika Lepoglave Marijana Škvarića, njegova mjesečna bruto plaća iznosila je 19.505 kuna.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, prema imovinskoj kartici iz 2020. godine, mjesečno je bruto zarađivala od gradonačelničkog posla 18.500 kuna.

Sličan broj stanovnika kao Općina Trnovec Bartolovečki imaju općine Maruševec, Cestica, Vidovec i Gornji Kneginec.

Načelnik Općine Maruševec od lani je Mario Klapša. Prema njegovoj posljednjoj imovinskoj kartici, od siječnja ove godine, njegova mjesečna bruto plaća iznosila je 15.472 kune.

Mirko Korotaj dugogodišnji je načelnik Cestice, ali ni on plaćom nije dostigao Vitković. Prema podacima od lani, njegova bruto mjesečna plaća iznosila je 16.804 kune. U siječnju ove godine nove je podatke o plaći upisao i načelnik Vidovca Bruno Hranić. Prema njima, bruto plaća ovoga HDZ-ovog načelnika iznosila je 17.067 kuna. Goran Kaniški, načelnik Gornjeg Kneginca, prema lanjskim je podacima imao načelničku mjesečnu plaću koja je iznosila 19.292 kune bruto.

Sumirano, ako se pogledaju bruto iznosi plaća, ispada da samo gradonačelnik Varaždina ima veću plaću od nove načelnice Trnovca Bartolovečkog. Naši gradovi Ivanec i Novi Marof imaju gotovo dvostruko više stanovnika od Općine Trnovec Bartolovečki, a njihovi čelni ljudi primanjima ne dostižu Vitković.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje