Povežite se s nama

U fokusu

Ovo su policajci Neven i Dejan koji su spasili dječaka (13) od utapanja u ledenoj Dravi

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Policajac Dejan Kučko (27) iz Vidovca i narednik Neven Sambolec (37) iz Kamenice prvi su se odazvali pozivu i spasili 13-godišnjeg dječaka od utapanja u kanala HE Varaždin kod Svibovca Podravskog.

U sklopu svojih dužnosti reagirali su u srijedu, 20. travnja, na poziv djevojčice (14) da joj je prijatelj na navedenoj lokaciji pao u hladnu Dravu te ga ne mogu izvući iz vode.

Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske je poziv primio u 20.06 sati, već je padao mrak, a hrabri policajci na mjestu pada dječaka bili su za manje od devet minuta.

Odmah po zaprimanju dojave, voditelj smjene je žurno na mjesto događaja uputio sve raspoložive ophodnje Policijske postaje Varaždin, Postaje prometne policije Varaždin i Interventne jedinice policije. Također je o događaju žurno izvijestio i Javnu vatrogasnu postrojbu i Zavod za hitnu medicinu Varaždinsku županije.

Istovremeno je u kontaktu s dojaviteljicom, djevojčicu uputio da mobitelom daje svjetlosne znakove policajcima koji dolaze na mjesto događaja s ciljem da ih što prije uoče i počnu spašavanje te joj daje upute vezano uz dječaka u vodi da se pokuša držati za neki predmet.

Brzina

Naši policajci bili su u ophodnji u Knegincu, zatim su se drugim poslom krenuli prema Hrašćici i tada je došla dojava.

– Kao da nam je nešto govorilo da se požurimo. Tada je došla dojava i najbrže moguće uputili smo se prema kanalu. Nije bilo potpuno jasno gdje se djeca nalaze, ali poznajemo dobro teren pa smo ih brzo uspjeli locirati. Na nasipu derivacijskog kanala bile su tri curice i mahale su nam. Mi smo došli s donje strane i vidjeli dječaka u vodi – ispričao je Sambolec.

Prvi je do djeteta uspio doći Kučko, a Sambolec je prilazio sa suprotne strane jer se radi o vrlo sklizavom dijelu nasipa na kojem je protok jak kada je otvorena brana, što je izgleda bio slučaj u srijedu. Također, postojala je opasnost da policajci padnu na dječaka, pa su poduzeli mjere da se to ne dogodi, kako su nam objasnili. Također, Sambolec je odabrao prilaz s druge strane da pokuša pomoći kolegi ako padne u vodu.

– Još s nasipa smo ugledali neugodan prizor dječak koji je bio potpuno u vodi, samo mu je glava virila. Jednom rukom držao se za neki konopac zavezan za beton, za koji nitko ne zna odakle se pojavio jer ga na drugim mjestima na kanalu nema. Niti smo taj konopac uspjeli naći kasnijom pretragom. Vidjelo se da je dječak pothlađen i u šoku. Odmah sam se spustio do vode, valjda pod utjecajem adrenalina, jednom nogom sam stao u vodu i ni sam ne znam kako sam dječaka uspio uhvatiti za ruku kojom je držao konopac te ga prebaciti na svoje tijelo. Dobro sam pazio gdje stajem jer je taj dio gdje se spajaju voda i beton sklizak poput stakla, ne bi bilo dobro ni za koga da sam i ja pao. Kad sam izvukao dječaka zajedno smo se popeli na nasip. Dijete smo pokrili svojom odjećom da ga ugrijemo do dolaska medicinske ekipe jer je bio pothlađen – rekao je Kučko.

U 20.30 sati na mjesto događaja stigla je ekipa Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije koja je preuzela pothlađenog dječaka te ga prevezla u Opću bolnicu Varaždin. Također je o događaju obaviještena majka dječaka koja je preuzela daljnju skrb o djetetu u bolnici. U petak, 22. travnja, dječak je još bio u bolnici, ali stanje mu je bilo stabilno.

Neven Sambolec i Dejan Kučko

Srna

Do pada dječaka u kanal Drave doveo je pomalo nevjerojatan niz događaja.

Obavljenim policijskim razgovorima s dojaviteljicom te još dvije djevojčice u dobi od 13 i 14 godina, utvrđeno je da su one s dječakom koji je stradao, oko 20 sati šetale po nasipu. U jednom su trenutku u polju nedaleko od derivacijskog kanala ugledali kako pas nepoznatog vlasnika trči za srnom. Srna se u jednom trenutku okrenula i počela trčati u smjeru nasipa, pri čemu je udarila u tijelo 13-godišnjaka, koji je izgubio ravnotežu i od siline udara pao s nasipa u vodu derivacijskog kanala. Dječak se prilikom pada pokušao zaustaviti na klizavoj asfaltnoj podlozi kosine nasipa no nije uspio te je pao u vodu. U tom je trenutku ugledao konop za koju se uhvatio i držao do dolaska i spašavanja.

– Dječak je dosta dugo bio u vodi. Curice su nam tek kasnije rekle da su ga same pokušale izvući iz vode. Jedna od curica je čak pala u vodu, ali se srećom uspjela izvući. Baš ona je zatim pozvala svoju sestru, koja je biciklom iz Sračinca došla do kanala. Tek kad su vidjele da nema drugog izlaza zvale su policiju. Zato je dijete i bilo u tako lošem stanju. Valjda nas je sam dragi Bog poslao da se nađemo na baš tada na tom mjestu da spasimo dječaka. Sve okolnosti su se poklopile – pojasnili su Kučko i Sambolec.

Iako policajci prolaze čitav niz obuka, sami su nam rekli da se ne nađu često u situacijama poput navedene te da čovjeka ništa za to ne može pripremiti.

– Sve patrole su bile upućene na lokaciju, ali mi smo jednostavno došli prvi. Meni je nakon spašavanja srce bilo veliko kao kuća. Kad sam vidio da je dijete dobro sjeli smo u auto i rekao sam kolegi Nevenu da smo bavili dobar posao. Dobro se osjećaš kada znaš da si dječaku spasio život i to je najveća nagrada – završio je Kučko.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje