Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Jalžabeta se ide na Varaždinbreg, iz Toplica na Varaždin Breg. Kud se zapravo ide?

Objavljeno:

- dana

I toga ima

Kad putnik iz Jalžabeta krene prema Knegincu, prije brijega će na tabli pisati da je stigao do Varaždin Brega. Ide li, pak, iz Kneginca na „breg“ ili iz Varaždinskih Toplica u Vrtlinovec – doći će na Varaždinbreg.Tri glavna prilaza jednom od prostorno najvećih naselja Varaždinske županije – dva različita natpisa.

I tako je već više od dva desetljeća, točnije od kad su definirana područja lokalne samouprave pa je veliki prostor, koji se prostire na 10 kvadratnih kilometara, definiran kao naselje u Općini Gornji Kneginec. Vjerojatno su u isto vrijeme i postavljene table na prilazima naselju, koje se proteže od Banjšćine do Glavića. Vjerojatno zato jer, točnu godinu njihova postavljanja ne znaju niti oni koji su ih postavili – Županijska uprava za ceste – ali niti općinari.

Najmanje 20 – ak godina nitko nije postavio pitanje različito napisanih tabli imena naselja. Ali 1. mjesnom odboru Varaždin Breg dojadila je pravopisna nedoumica pa su na popis obaveznih aktivnosti u predstojećoj godini uvrstili i postavljanje tabli s pravilno napisanim imenom naselja. A nakon konzultacija s kroatistima su sigurni da je to Varaždin Breg. Dakle, od tri table, dvije su s krivim nazivom.

– Pravopis preporučuje da se višerječna imena naseljenih mjesta pišu s crticom između riječi i obje riječi se pišu velikim početnim slovom. Iako, spojnica se gotovo nikad ne koristi. Ali svakako su dvije riječi s velikim početnom slovom – vele iz Instituta za jezik.

S Institutom se konzultirao i predsjednik 1. mjesnog odbora Varaždinbreg, Milivoj Težački, a zavirio je, kaže, i u Zakon.

– Nazivi naselja su definirani zakonom, a i u njemu piše da je to Varaždin Breg. Zato tražimo postavljanje tabli s ispravo napisanim imenom – govori Milivoj Težački. On veli kako je i sam načelnik Općine, Goran Kaniški, nekoliko puta govorio o krivim nazivima. Ipak, njegov zamjenik iz Općine Gornji Kneginec, Robert Đuranec nam je rekao da je za postavljanje tabli s imenima mjesta odgovoran ŽUC.

– Nitko nas još nije kontaktirao u vezi s tim pitanjem, a kad se to dogodi postupiti ćemo u skladu s pravilnikom – rekao je, pak,ravnatelj ŽUC-a, Tomislav Osonjački. Sporne table postavljene su davno prije aktualnog vodstva županijskih cestara.

Milivoj Težački veli da bi bilo dobro kad bi table bile jedina nelogičnost 1. mjesnog odbora Varaždin Brega. – Tu je sve zbrda zdola – žali se. Recimo, cijeli Varaždin Breg je županijskim ustrojem jedno naselje što je, kako veli Težački, izuzetno nepraktično. Jer, recimo samo na brijegu Halić ima 32 ulice ali cijeli brijeg je službeno samo jedna ulica.

– To je problem svima pa i i hitnoj pomoći, vatrogascima ili policiji. O poštaru ne treba govoriti. Tek su nedavno na uglu svake ulice postavljene table s kućnim brojevima u njoj. Što i nije puno olakšalo brzinu dolaska hitne pomoći jer brojevi su raštrkani i bez ikakvog reda – kaže Težački.
Ali to je, veli, već problem koji će teže riješiti, iako stalno upozoravaju na njegove implikacije.

Sudeći kako je krenulo, Težački se nada kako će s tablama ove godine biti lakše: – Vjerujem, da će u izbornoj godini to biti – što prije

Izvor:
Foto: rt

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje