Povežite se s nama

Život i društvo

Svirao je klavir i gitaru, napisao knjigu, a danas kao profesor FOI-ja osvaja nagrade

Objavljeno:

- dana

Doc. dr. sc. Mario Konecki

Svirao je četiri instrumenta: klarinet, klavir, gitaru i bubnjeve, 12 godina je trenirao borilačke vještine, završio je Češku osnovnu školu Jana Amosa Komenskog u Daruvaru, a kao gimnazijalac napisao je i roman “Od kolijevke pa do groba najljepše je gimnazijsko doba”.

Bavio se radioamaterizmom, u slobodno vrijeme proučavao medicinu i psihologiju, a prošle godine postao je volonter te je dosad već “odradio” 120 volonterskih sati s mališanima u Dječjem vrtiću Varaždin.

No, sve su to hobiji doc. dr. sc. Marija Koneckog, koji je sa 16 godina počeo “ozbiljno” programirati i dizajnirati. To je ono čime se bavi i danas, kao mladi znanstvenik i profesor zaposlen na Katedri za teorijske i primijenjene osnove informacijskih znanosti na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu.

Početkom studenoga doc. dr. sc. Konecki je primio nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Rektor zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras je 34-ogodišnjaku rodom iz Daruvara uručio posebno priznanje za njegov doprinos vidljivosti Sveučilišta u Zagrebu izradom novih web-stranica, ali i kao mladom znanstveniku koji je u samo godinu dana četiri puta nagrađen za četiri znanstvena rada na međunarodnim konferencijama.

U godinu dana dobio je četiri nagrade za četiri znanstvena rada!

Nagradu je primio na svečanosti povodom Dana Sveučilišta u Zagrebu, a čestitao mu je i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

– Dobiveno priznanje smatram velikom privilegijom. Jako mi je drago što su rezultati mog rada podržani na tako važnom događaju kao što je Dan Sveučilišta u Zagrebu. Veseli me i činjenica da su nove web-stranice Sveučilišta u Zagrebu dobro prihvaćene te da su rezultirale povećanom vidljivosti Sveučilišta u Zagrebu kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini – istaknuo je doc. dr. sc. Konecki, kojem je želja nastaviti s radom na prepoznatljivosti Sveučilišta i Hrvatske te nastaviti sa znanstvenim radom, koji je prepoznat i u inozemstvu.

U razmjerno kratkoj znanstvenoj karijeri doc. dr. sc. Konecki uspio je objaviti više od 60 znanstvenih radova. Za mladog znanstvenika javnost je prvi put čula još prije tri godine, kada je predstavio svoju aplikaciju koja slijepima omogućava lakše programiranje. Ovu aplikaciju je počeo izrađivati još u okviru svoje doktorske disertacije, a s tim se projektom prijavio i na natječaj Grada Varaždina “Fond svježih ideja”.

– Vjerovao sam u inovativnost i upotrebljivost svog projekta i zato sam se prijavio na taj natječaj. Sam projekt odnosio se na novi sustav pod nazivom GUIDL (Graphical User Interface Description Language) koji omogućuje osobama oštećena vida da lakše nauče programirati te da se ravnopravnije uključe u izradu stvarnih programskih aplikacija. Temelj sustava GUIDL je novi programski jezik GUIDL, koji omogućuje osobama oštećena vida kreiranje grafičkih sučelja putem teksta i sintetizatora govora u tekst i teksta u govor – objasnio je mladi znanstvenik koji je izradom aplikacije želio omogućiti osobama oštećena vida ravnopravniji položaj tijekom obrazovanja, a kasnije i veće šanse na tržištu rada. Vrlo brzo je otišao korak dalje.

U gimnaziji je napisao roman, proučavao je medicinu i psihologiju, a od lani  volontira!

– Nakon doktorske disertacije nastavio sam s razvojem sustava te sam do danas napisao više od 20 znanstvenih radova u području poučavanja programiranja i problematike poučavanja osoba oštećena vida. U proteklih godinu dana sam četiri puta nagrađen za najbolji znanstveni rad na četirima međunarodnim konferencijama, a tri nagrađena rada se odnose upravo na spomenutu tematiku poučavanja programiranja i probleme studenata s raznim vrstama poteškoća – otkrio je doc. dr. sc. Konecki. Sustav je usavršavao i u inozemstvu.

– U 2014. godini u sklopu svog boravka na Institutu Jožef Stefan u Sloveniji radio sam na razvoju inteligentnih agenata koji omogućuju korisnicima postavljanje pitanja na govornom jeziku te sam kroz znanstvene publikacije prikazao mogućnosti uporabe ovakve tehnologije u poučavanju osoba oštećena vida. Prikazao sam također i mogućnost korištenja ove tehnologije u kombinaciji sa sustavom GUIDL. Tijekom 2015. i 2016. godine sam nastavio s razvojem sustava GUIDL u sklopu projekta “Nove metode poučavanja programiranja s posebnim naglaskom na poučavanje osoba oštećena vida” koji je financiran sredstvima Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine posjetio sam Sveučilište Penn State i Sveučilište New York u SAD-u gdje sam prezentirao rezultate svog istraživanja i imao prilike vidjeti rješenja kojima se koriste spomenuta sveučilišta – otkrio je.

Inozemstvo zove, ali…

Tom prigodom dogovorena je i suradnja sa spomenutim sveučilištima, koja je do danas rezultirala s trima objavljenim znanstvenim publikacijama u području pomoći osobama s invaliditetom u njihovom obrazovanju.

– Dvije od tri navedene znanstvene publikacije su dobile međunarodne nagrade. Nadam se da će se ova suradnja nastaviti i dalje i da će njezini rezultati omogućiti ravnopravniji položaj studenata s invaliditetom, a posebno studenata oštećena vida – istaknuo je mladi znanstvenik s FOI-ja.
Mnogi ističu da je stanje u hrvatskoj znanosti kritično, a mnogi znanstvenici zbog nedostatka perspektive odlaze u inozemstvo. Doc. dr. sc. Konecki razmišlja drugačije.
– Vjerujem u našu zemlju i naše ljude te da svoj doprinos trebam dati ovdje, u Hrvatskoj. Mislim da kroz svoj rad s inozemstvom mogu promovirati Hrvatsku i hrvatsku znanost. Trebaju nam ljudi koji će biti prepoznati i unutar Hrvatske i u inozemstvu. Samo zajedničkim radom je moguće postići bolju budućnost naše zemlje – poručuje svestrani mladi znanstvenik.

U Zagrebu nagrađeni i prof. dr. sc. Maleković i student Oršolić

Na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Zagrebu uz doc. dr. sc. Marija Koneckog nagrađen je i prof. dr. sc. Mirko Maleković s FOI-ja. On je primio posebnu spomen-medalju za dugotrajan i predan rad te značajan doprinos znanstvenoj i akademskoj zajednici. Nagrađen je i student FOI-ja Ivan Oršolić za najbolje rješenje na Međunarodnom ljetnom susretu mladih stručnjaka iz sigurnosti.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

U Trnovcu održane dječje seoske igre „Kak su se naši dedek i babica igrali“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već petu godinu, KUD „Mak” Trnovec, uz podršku Općine Trnovec Bartolovečki, provodi i realizira projekt dječjih seoskih igara pod nazivom „Kak su se naši dedek i babica igrali” u kojem sudjeluju zainteresirana djeca s područja općine i Varaždinske županije te dječje skupine gostujućih prijateljskih KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva.

Ove godine sudjelovalo je osam ekipa i to tri ekipe KUD-a „Mak“ Trnovec, po dvije ekipe KUD-a Martijanec i dječjeg vrtića ZEKO te ekipa CTK Varaždin. Prvo mjesto osvojio je KUD „Mak” Trnovec 3, drugi je bio KUD „Mak” Trnovec 2, a treće mjesto osvojila je ekipa Martijanec 2.
Svi članovi ekipa primili su medalje, a najuspješniji i pehare za prvo, drugo i treće mjesto.

Manifestacija je edukativno-prezentacijskog karaktera jer sve sudionike uči načinu igranja nekih novih-starih igara i kvalitetnom provođenju vremena u prirodi.

– Dječje seoske igre natjecateljskog su karaktera, a tijekom njihova održavanja potiče se fair play, suradnja, zajedništvo unutar tima, poštovanje prema članovima suparničkih timova i pridržavanje postavljenih pravila kao esencijalnih elemenata sporta i cjelokupnog djelovanja. Svi timovi igraju sve igre i skupljaju bodove prema vremenu potrebnom da završe igru. Bodovi skupljeni po igrama se zbrajaju i pobjednik postaje tim koji je osvojio najviše bodova. Prilikom proglašenja pobjednika, svi članovi tima dobivaju medalje i priznanje za sudjelovanje, dok timovi koji su osvojili prva tri mjesta osim medalja i priznanja dobivaju slatke pakete – objasnio je predsjednik KUD-a „Mak“ Trnovec, Miro Koren.

Tijekom provođenja manifestacije djeca, mladi, roditelji i svi žitelji Općine Trnovec Bartolovečki upoznati su s mogućnostima kvalitetnog provođenja slobodnog vremena te motivirani da izađu u prirodu kako bi osvijestili da je puno ljepše i zanimljivije razgovarati s prijateljima uživo. Zbog toga je poželjno da dođu i odrasli kako bi dobili neko novo iskustvo kojim će moći dodatno poticati svoju djecu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje