Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Članovi UDVDR-a memorijalnim turnirom i druženjem obilježili 27. godišnjicu operacije Bljesak

FOTO Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin u Optujskoj ulici održano je obilježavanje 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, kojem su, uz veliki broj članova braniteljskih udruga, prisustvovali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Obilježavanje te cjelodnevno druženje branitelja i njihovih obitelji, koje uključuje i turnir u električnom pikadu, visećoj kuglani i belotu, organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin.

Zapalivši svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje u kapelici Sv. Jurja, župan Stričak je naglasio kako je operacija Bljesak najavila sljedeću operaciju, a to je bila Oluja.

– Nakon Bljeska je bilo vidljivo da su i naša policija i vojska spremni i osposobljeni osloboditi okupirani teritorij od srbočetničkih snaga. Kao aktivni sudionik te operacije, pripadnik RODA, a uz nas su bili i varaždinski policajci te pripadnici 104. brigade, mogu reći da je ona odrađena besprijekorno. U svega tridesetak sati oslobođeno je petsto četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija. Sve postrojbe su odradile zadaću koja je bila stavljena pred njih. Mi smo se već večer prije našli s našim kolegama koji su krenuli s istočne strane, iz Požege, a mi iz smjera Kutine – rekao je župan te dodao da i danas traje osjećaj ponosa i časti kod onih koji su tome sudjelovali.

– Više od polovice branitelja je u radnom odnosu te oni i dalje danas grade našu državu – zaključio je župan.

Prisutnima se obratila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan, naglasivši pritom hrabrost, domoljublje i požrtvovnost koje je krasilo naše branitelje koji su tih dana branili našu Domovinu.

Krasnodar Kišur, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin je podsjetio na sam tijek vojno-redarstvene operacije.

– Hrvatske oružane snage su 1. svibnja 1995. krenule u oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije vojno-redarstvenom operacijom Bljesak. Operaciju je odobrio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, a na temelju zapovijedi tadašnjega načelnika Glavnog stožera OSRH-a generala zbora Janka Bobetka. Operacija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. godine kada je oslobođen vojni dio zapadne Slavonije. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji – rekao je Kišur.

U VRO-u Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Foto i video

FOTO Ludbreg je ovog vikenda nezaobilazno mjesto za zaljubljenike u cvijeće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U Ludbregu je prvi svibanjski vikend rezerviran za 27. po redu sajam cvijeća Flora Centrum Mundi.

Izložbeno – prodajni dio sajma cvijeća i ove se godine održava na Otoku mladost od 3. do 5. svibnja.

Ludbreški kraj prepoznat je kao dio Hrvatske u kojem cvjećarstvo ima važnu ulogu pa je zato sajam cvijeća ovog vikenda nezaobilazno mjesto za sve koji vole cvijeće ili se žele opskrbiti sadnicama za dolazeću sezonu.

Manifestaciju obično posjeti oko 30.000 ljudi, a ove bi godine ta brojka mogla biti i veća jer se održava i dodatni sadržaj – Blues festival.

U dvorcu Batthyany održava se bonsai izložba, a na Zanatskom trgu je Dječji cvjetni korzo.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Praznik rada na Dravi uz grah i druženje mnogima je omiljen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Praznik rada kod većine je rezerviran za druženje s prijateljim i rodbinom.

Neki za ovo odabiru vlastiti dom, prirodu ili vikendicu, a drugi rado pohode organizirana duženja gradova i općina. U svako slučaju prvomajski grah ili roštilj su nezaobilazni.

Svake godine, pa tako i ove, među najvećim manifestacijama povodom Praznika rada je druženje na izletištu Drava u Varaždinu.

Grad Varaždin pripremio je besplatnih 6000 porcija graha za Varaždince, ali i izletnike iz drugih krajeva.

Dan je počeo budnicom Puhačkog orkestra KUD-a HŽ-a Varaždin ulicama Varaždina, a budnica se mogla čuti na Dravi. Bilo je i sportskih te drugih događanja, a mnogi su rado sudjelovali i u humanitranoj tomboli.

Prije podjele graha obratio se gradonačelnik Varaždina Bosilj, a veselo druženje se nastavilo uz tamburaški sastav Špancir.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje