Povežite se s nama

Život i društvo

GDCK Ivanec obilježava Tjedan Crvenog križa: u Ivancu i okolici smještene 63 osobe iz Ukrajine

Objavljeno:

- dana

Tjedan Hrvatskog Crvenog križa, koji se u Hrvatskoj obilježava od 8. do 15. svibnja (8. svibnja Svjetski je dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca), Hrvatski Crveni križ i sva njegova društva obilježavaju brojnim aktivnostima, pa tako i Gradskog društvo Crvenog križa Ivanec.

Hrvatski Crveni križ ovogodišnji Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca dočekuje aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj.

Zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine trenutno je najopsežnija i najzahtjevnija operacija Hrvatskog Crvenog križa. Provodi se na teritoriju cijele RH, a u njoj sudjeluje stotinu društava Crvenog križa.

U sustavu Crvenog križa trenutno je evidentirano gotovo 10.000 osoba iz Ukrajine i većina je zatražila našu pomoć. Na području djelovanja GDCK Ivanec trenutno imamo evidentirane 63 raseljene osobe iz Ukrajine koje su zatražile našu pomoć. To su redom žene i djeca smještene u Ivancu u Domu Križnjak, te u ostalim mjestima u Župnim dvorovima (Vrbno, Lepoglava, Druškovec i Radovan), te nekolicina obitelji u privatnom smještaju.

Raseljenim osobama osigurava se osim prehrane, higijene, odjeće i obuće i prijeko potrebna psihosocijalna podrška, povezujemo osobe iz različitih smještajnih kapaciteta. GDCK Ivanec intenzivno surađuje u zbrinjavanju izbjeglica sa Stožerima civilne zaštite, jedinicama lokalne samouprave, predstavnicima Župa, drugim javnim službama, poslovnim sektorom i brojnim volonterima. Tijekom ove godine u razne volonterske aktivnosti GDCK Ivanec bilo je uključeno 39 volontera s 380 odrađenih volonterskih sati.

– Slijedom navedenog, a kako bismo promovirali značaj i dobrobit volontiranja i GDCK Ivanec uključilo se kroz ovogodišnje obilježavanje Tjedna Hrvatskog Crvenog križa na području djelovanja GDCK Ivanec u akciju (nacionalnu kampanju) Hrvatske mreže volonterskih centara ”Hrvatska volontira”. Ovom kampanjom želi se ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Kako kampanja kaže, važno je da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva , da se povezuju građani, organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora. Ova Ukrajinska kriza upravo je ovo dokazala i pokazala te unatoč brojnim izazovima uspijevamo odgovoriti na sve potrebe – rekli su iz GDCK-a Ivanec.

Uz redovite aktivnosti koje GDCK Ivanec provodi, od skrbi za one koji žive u siromaštvu, do akcija darivanja krvi, tečajeva prve pomoći, niza aktivnosti za prijavu novih projekata i programa, u Tjednu Crvenog križa provodi se sljedeće:

10.5. Edukacija iz prve pomoći u Dječjem vrtiću ”Zibeljko” u Bednji za sedam odgajateljica Vrtića uz prisustvo mladih volonterki GDCK Ivanec;

10.5. Početak edukacije/učenja hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi – provodi volonterka GDCK Ivanec, učiteljica Sanja Latin;

13.5. Sudjelovanje u edukaciji zaposlenika i volontera GDCK Ivanec za djelovanje u Interventnom timu – organizira DCK Varaždinske županije (započinjemo s edukacijom iz Službe traženja i psihosocijalne pomoći i podrške u kriznim situacijama);

13.5. Dostava humanitarne pomoći raseljenim osobama u kolektivnom smještaju u Ivancu – volonteri GDCK Ivanec;

– čitav Tjedan prikupljanje članarine u školama. Svatko tko želi može postati član Crvenog križa, uplatom članarine podržavate rad i ideju Crvenog križa (mladi 6 kn/godišnje; odrasli 12 kn/godišnje), a odluku o usmjeravanju sredstava prikupljenih članarinom donosi Skupština GDCK Ivanec.

– tijekom obilježavanja aktivnosti u Tjednu HCK i paralelnog uključivanja u kampanju ”Hrvatska volontira” snimat će se kratki filmovi o volontiranju u kojima će volonteri GDCK-a Ivanec dodatno potaknuti na volontiranje sve koji se još nisu uključili i tako dati svoj mali doprinos vrijednosti volontiranja kao građanskoj vrlini i navici srca, kako to kaže kampanja ”Hrvatska volontira”.

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje